Consequenties van zonnepanelen bij een nieuw energiecontract
Heb jij al zonnepanelen op je dak? Het zelf opwekken van groene stroom is een duurzame keuze, maar ook een keuze die je met je portemonnee in het achterhoofd maakt. Stroom die je zelf opwekt, hoef je immers niet af te nemen.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met VandeBron.
De laatste jaren zijn zonnepanelen ook punt van discussie, vooral omdat inmiddels zoveel mensen ze hebben dat het een probleem begint te worden voor het elektriciteitsnet, energieleveranciers en de overheid. Bij een nieuw energiecontract afsluiten heeft het consequenties als zonnepanelen hebt.
Minder aanbod
Sommige energieleveranciers zitten niet meer te wachten op klanten met zonnepanelen, omdat deze klanten in de zomer een hoop overtollige stroom terugleveren en de leverancier soms zelfs moet betalen om daar weer vanaf te komen. Dat resulteert in een beperkter aanbod van energiecontracten voor mensen met zonnepanelen. Gelukkig valt er echter nog steeds te kiezen.
Boete voor terugleveren
Omdat zonnepaneleneigenaren toch als klant aan te nemen, zochten energieleveranciers een manier om het nadeel dat ze soms van de teruggeleverde elektriciteit hebben te compenseren. Dit uit zich in een soort ‘boete’ die je als bezitter van zonnepanelen betaalt simpelweg voor het feit dat je stroom teruglevert aan het net. Inmiddels hebben vrijwel alle energieleveranciers dit ingevoerd. In de politiek gaan echter stemmen op om deze terugleverkosten weer af te schaffen.
Saldering
Op dit moment is het nog bijzonder voordelig om zonnepanelen te hebben. Dat komt door de salderingsregeling. Die zorgt ervoor dat de stroom die je te veel produceert en teruglevert aan het net weggestreept mag worden tegen de stroom die je afneemt van het net, bijvoorbeeld ’s avonds of in de winter. Dat is erg gunstig voor je energierekening.
Op 1 januari 2027 komt echter een einde aan dat feest, want dan wordt de salderingsregeling in één keer volledig afgeschaft. Dat noopt om slimmer om te gaan met de stroom die je zelf opwekt. Bijvoorbeeld door energieslurpende apparaten overdag te gebruiken te overwegen.
Letten op de terugleververgoeding
Het is natuurlijk jammer en ook niet terecht dat zonnepanelen inmiddels een blok aan de been lijken. Dat zal minder mensen motiveren om nog zonnepanelen te laten plaatsen, en dat is geen goede zaak. Je vraagt je af of men dit niet allemaal eerder had kunnen voorspellen en er rekening mee had kunnen houden, bijvoorbeeld door het net op tijd uit te breiden, maar ook de door de regelingen voor zonnepaneleneigenaren toch wat werkbaarder te maken voor de toekomst.
Het bezitten van zonnepanelen betekent nu in ieder geval dat je bij het afsluiten van een nieuw energiecontract goed moet opletten op terugleververgoeding en -kosten, en ook op de vaste leverkosten.
De terugleververgoeding kan sterk verschillen tussen energieleveranciers. Sommige betalen een aantrekkelijke prijs per kWh, terwijl anderen slechts een minimumtarief hanteren. Controleer daarbij de voorwaarden goed, want die kunnen ook veranderen als je jaarlijks meer stroom opwekt dan je verbruikt.
Imagecredit: Giorgio Trovato, via Unsplash Public Domain
- Consequenties van zonnepanelen bij een nieuw energiecontract - 24 dec 2024
- Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes - 02 dec 2024
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik ben overgestapt van Greenchoice naar ANWB Energie dynamisch. van 159 euro per maand naar 59 euro per maand. Scheelt 1200 euro. Ik heb al 12 jaar geen Gas.
Zonnepanelen Inductiekoken, LG Therma V Warmtepomp.
Heel stil, Heel Warm, Heel Makkelijk, Heel Goedkoop. kost 3575 euro. subsidie 3075 euro. 500 euro.
Warm Water met keukenboiler 125 euro en badkamerboiler 175 euro. 300 euro.
Inductiekoken. 200 euro.
Al 12 jaar geen gas geen energierekening.