Uitbater gascentrale wil vergoeding voor beschikbaarheid

EP NL

Volgens EP NL, onderdeel van het Tsjechische energieconcern EPH, spelen gascentrales nog een cruciale rol in de leveringszekerheid. Toch overweegt het concern sterk om haar stoom- en gascentrale Rijnmond 1 uit bedrijf te nemen. 

Maart 2026 opnieuw in de mottenballen

De inkomsten voor gascentrales zijn volgens EP NL onvoldoende groot en/of onvoldoende voorspelbaar om hun productie voor de toekomst te ondersteunen, onder meer vanwege de opmars van wind- en zonnestroom.

Onder de huidige marktomstandigheden en -inrichting acht de producent verdere investeringen in gascentrales economisch niet haalbaar. Daarom bereidt EP NL zich voor om de gascentrale Rijnmond 1 eind maart 2026 uit bedrijf te nemen.


Binnen 5 maanden van 0 naar 15% van ons gasgestookte vermogen

EP NL is pas sinds vorig jaar actief op de Nederlandse elektriciteitsmarkt maar is nu een serieuze partij. Tussen januari en mei 2023 kocht het bedrijf ruim 2500 megawatt (MW) aan gasgestookt productievermogen bij elkaar:

  • De Rijnmond Centrale (750 MW, nu Rijnmond 1) in Rotterdam nam EP NL over van het Duitse Uniper.
  • De Sloecentrale (870 MW) in Ritthem nam EP NL over van het Zeeuwse PZEM en het Franse EDF.
  • De Maasstroomcentrale (426 MW, nu Rijnmond 2) nam EP NL over van het Amerikaanse Castleton.
  • In de Enecogencentrale (950 MW) in Rotterdam verwierf EP NL het 50%-belang van Castleton. Het Nederlands-Japanse Eneco houdt hier de overige 50% van de aandelen.

PvdD-kamerlid Lammert van Raan maakte zich destijds in kamervragen zorgen over de koopwoede van EPH.


Hoeveel verschillen de huidige marktcondities van die in 2023?

“We kijken ernaar uit een betrouwbare partner te zijn voor de Nederlandse werknemers, onze buren en alle belanghebbenden in de energiemarkt”, zei CFO Filip Biznár in het persbericht bij de aankoop van Rijnmond 1 in 2023. Hoewel sindsdien een nieuwe regering aantrad, lijken de marktcondities voor gascentrales niet al te wild gewijzigd. Voorspellen van de toekomstige marktcondities is altijd lastig maar lijkt ook niet wezenlijk lastiger dan in 2023.

Druk op zekerheid

De aankondiging van de sluiting lijkt eerst en vooral een oproep aan de nieuwe regering om de marktcondities voor gascentrales te verbeteren.

Met de snel verworven 2500 MW aan gascentrales bezit EP NL zo’n 15% van het gasgestookte vermogen in Nederland. Het zou voor Nederland onhandig zijn als dat op korte termijn wegvalt, weet ook voorzitter Peter Černák van EP NL: “Deze beslissing is bedoeld om een duidelijk signaal af te geven aan de Nederlandse markt over de noodzaak van een capaciteitsmarkt of een gelijkwaardig mechanisme. We roepen alle belanghebbenden op om het serieuze probleem van een blijvende betrouwbaarheid van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening aan te pakken, waarvoor wij ons volledig inzetten.”

Begin 2015 ging de Rijnmondcentrale ook in de mottenballen. Toen als gevolg van overcapaciteit in de markt door uitgebleven groei in het elektriciteitsverbruik terwijl verschillende nieuwe kolencentrales in gebruik kwamen in Nederland. Na een faillissement van de toenmalige eigenaar kwam de centrale enkele jaren later weer in gebruik onder eigendom van Uniper. Als de centrale in 2026 weer uit bedrijf gaat, is herstarten als de marktcondities verbeteren opnieuw een mogelijkheid.


Bron: EP NL / Imagecredit: EP NL


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Bas Doeksen schreef:

    Misschien is het voor EP NL aantrekkelijker om een flinke accu neer te zetten. Zo kan die dikke netaansluiting toch gebruikt worden voor overbrugging van niet al te lange periodes zonder wind of zon. Dat zou bijdragen aan de luchtkwaliteit in Rijnmond en de operationele kosten van batterijopslag zijn een stuk lager dan die van een gascentrale.