Nieuwe plastics uit afval met investering van Shell in Moerdijk
Het Britse olieconcern Shell heeft op haar Chemicals Park te Moerdijk een nieuwe aanwinst in gebruik genomen. De installatie verwerkt jaarlijks tot 50.000 ton lastig te recyclen plastics tot opnieuw inzetbare grondstoffen.
“We hebben dit soort innovaties nodig voor de transitie naar een circulaire plastic-keten”, zegt Chris Jansen, staatssecretaris van Milieu (PVV).
Gescheiden inzamelen, wassen en smelten is ideale (mechanische) route om van een groot deel van het plastic op de markt weer nieuwe producten te maken. In de praktijk is gescheiden inzamelen en eenvoudig wassen helaas niet vanzelfsprekend. In de niet ideale, echte wereld gaat veel vuil en gemengd plastic daarom de verbrandingsoven van afvalenergiecentrales in.
Zo blijven nieuwe fossiele grondstoffen nodig. En zo eindigt het grootste deel van ons plastic – na eenmalig gebruik als grondstof en eenmalig gebruik als energiebron – als CO2 in de atmosfeer.
Chemische recycling van plastic via pyrolyse
“Naast de bestaande recyclingroutes is er behoefte aan het opschalen van nieuwe recyclingroutes”, zegt Jansen. Chemische recycling via pyrolyse is zo’n nieuwe route, die veel minder eisen stelt aan de ingaande stroom plastic. Bij een temperatuur rond de 450 graden Celsius valt gemengd plasticafval uiteen tot een vloeibare olie. Dit pyrolyseproces vindt plaats bij derden.
De nieuwe installatie van Shell in Moerdijk zuivert de aangeleverde pyrolyse-olie. Het resulterende product gaat – samen met nieuwe fossiele grondstoffen – de bestaande krakers van Shell in Moerdijk in. Deze chemische recycling kent meer stappen, meer energiegebruik en meer verlies van grondstoffen dan de (ideale) mechanische recycling.
Tegelijkertijd komt zo een groter deel van het plasticafval in aanmerking voor recycling, wat de behoefte aan nieuwe fossiele olie en de CO2-uitstoot bij afvalverbranding beperkt. Eindelijk weer eens goed nieuws in de recyclingsector kortom, na pijnlijke faillisementen van recyclingbedrijven Umincorp en Ioniqa eerder dit jaar.
Hieronder een video over pyrolyse van plastics.
Bron: Shell, Zuidwest-Update / Imagecredit: Shell
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.