Brabant opnieuw de duurzaamste aanbesteder van Nederland
Voor de zesde keer op rij roept Bouwend Nederland de provincie Noord-Brabant uit tot duurzaamste aanbesteder van Nederland. Provincie Utrecht en Rijkswaterstaat volgen dit jaar op respectievelijk plek 2 en 3.
Brancheorganisatie Bouwend Nederland doet jaarlijks onderzoek naar het gebruik van duurzaamheidseisen en/of gunningscriteria die CO2-reductie, circulariteit en innovatie in inschrijvingen belonen.
Overheden die in 2023 minimaal 7 projecten op de markt hebben gezet, dingen mee naar een notering in de Top 25. Per aanbesteding kent Bouwend Nederland punten toe, uiteenlopend van 1 punt voor de inzet van de CO2-prestatieladder tot 6 punten voor duurzame gunningscriteria met onderscheidend vermogen vanaf € 500.000 of 40%.
Op 11 van haar 14 aanbestedingen in 2023 scoorde lijstaanvoerder Noord-Brabant de maximale 6 punten, goed voor een gemiddelde van 5,29. De gemeente Woerden is de laatste in de top 25 en scoort gemiddeld een 3.
In de eerste editie van de ranglijst won Noord-Brabant met een gemiddelde van 2.2 Dat toont dat in ieder geval de koplopers onder de aanbesteders mooie stappen hebben gezet. Buiten de Top 25 is er echter nog een wereld te winnen.
Veel gemeenten laten duurzaamheidskansen liggen
Praktisch alle provincies, waterschappen, gemeenten en rijksdiensten hebben stevige duurzaamheidsambities, net als vrijwel alle bouwbedrijven.
Als inkoper van projecten in de grond-, weg- en waterbouw (GWW) en vastgoed hebben overheden ook een zeer directe invloed op de duurzaamheidsprestaties van de Nederlandse bouwsector. Aanbestedingen zijn dus bij uitstek een kans om ambities op het vlak van CO2-reductie, circulariteit en duurzame innovaties in de praktijk te brengen.
In het onderzoek (PDF) van Bouwend Nederland zijn 1456 aanbestedingen meegenomen. Daarvan had 718 enige aandacht voor duurzaamheid. In iets meer dan de helft van de aanbestedingen speelde duurzaamheid dus nog altijd in het geheel geen rol. Met name gemeenten – goed voor tweederde van alle aanbestedingen in Nederland – laten nog veel kansen liggen.
Van duurzame ambitie naar concrete maatregelen in projecten
Een optimaal ontwerp, efficiënte logistiek en/of hergebruik van materialen is in alle opzichten goed voor de maatschappij. Zonder aandacht voor duurzaamheid komt het er echter niet of nauwelijks van. Tijdens een aanbesteding is er in beperkte tijd veel uit te zoeken. Als inschrijven met duurzaamheidsmaatregelen de kans op een winnende aanbesteding niet vergroot, is het geen prioriteit. Dan komt CO2-reductie en circulair bouwen niet verder dan mooie ambities.
Mijn collega’s ontwikkelden Veduro, een hulpmiddel om kansrijke duurzaamheidsmaatregelen voor projecten in de openbare ruimte in kaart te brengen en duurzaamheidserosie gedurende projecten te voorkomen.
Dinsdag 12 november presenteert Myrthe van Stijn (We-Boost) samen met Sander Deijl (gemeente Nissewaard) een webinar over het verankeren van duurzaamheid in GWW-projecten, ondersteund door Veduro. Schrijf je nu in!
Bron: Bouwend Nederland / Imagecredit: Ümit Yıldırım, via Unsplash Public Domain
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.