Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes
Het Belgische Biogroei zet al bijna dertig jaar in op biologische plaagbestrijding. Als Klimaatambassadeur 2024 bewijst dit familiebedrijf dat ‘beestjes tegen beestjes’ de toekomst is voor duurzame gewasbescherming.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Biogroei.nl.
Biocontrole als plaagbestrijding van de toekomst
Biologische plaagbestrijding, ook wel bekend als biocontrole, bewaart op milieuvriendelijke manier het evenwicht in de natuur om zo de bodem en gewassen te beschermen. Deze methode gebruikt natuurlijke mechanismen om plaagdierpopulaties op een milieuvriendelijke manier te beheersen.
Een voorbeeld is het gebruik van feromonen, lokstoffen die mannelijke motten aantrekken, waarna ze worden gevangen. Deze kunnen daardoor geen vrouwtjes bevruchten waardoor er minder eitjes worden gelegd en de populatie van schadelijke rupsen afneemt. Een andere manier is de inzet van biologische bestrijders in de vorm van natuurlijke vijanden van de plaag.
Chemische en biologische bestrijding gaat steeds meer en meer hand in hand in professionele teelten, vooral in glasteelt. Ook biologische landbouw valt hieronder.
Beestjes tegen beestjes
“De een zijn dood is de ander zijn brood”, een basisprincipe van biologische plaagbestrijding dat precies zo werkt als in de natuur. Zoals door de inzet van roofinsecten, parasieten en nuttige micro-organismen als natuurlijke vijanden van de plaag.
De bekendste voorbeelden zijn larven van lieveheersbeestjes die worden gebruikt tegen bladluizen, of engerlingen bestrijden door de inzet van aaltjes. Zo zijn er tal van voorbeelden waarbij de natuur hand-in-hand gaat met plaagdierbestrijding. Biogroei is met al bijna dertig jaar ervaring in biologische bestrijding een specialist in deze markt.
Waarom is onze bodem zo belangrijk?
De bodem is een van de meest onderschatte hulpbronnen die belangrijke functies vervult. In de eerste plaats is de bodem cruciaal voor landbouw, voedselproductie, textiel en het leveren van grondstoffen. Maar het meest opvallend zijn de milieugebonden functies. Een bodem met veel organische stof helpt koolstof vast te houden, wat bijdraagt aan klimaatoplossingen.
Het bodemleven, zoals regenwormen, bacteriën en schimmels, zorgt voor meer biodiversiteit en gezondere planten. Daarnaast draagt een rijke bodem bij aan een betere waterhuishouding en een stabiele structuur, waardoor plantenwortels makkelijker toegang hebben tot water en voedingsstoffen. Door onze bodem goed te onderhouden, versterken we niet alleen de natuur, maar ook ons vermogen om klimaatveranderingen tegen te gaan.
Het effect van chemische bestrijdingsmiddelen
Chemische bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor het milieu en dieren en vormen ook een risico voor onze gezondheid. Daarbij hebben pesticiden een negatieve impact op het ecosysteem. Ze doden niet alleen plaagdieren, maar ook nuttige dieren zoals vogels, die natuurlijke vijanden van plagen zijn. Een voorbeeld is de koolmees, die door vergiftiging afneemt in aantal, terwijl ze juist processierupsen, een andere plaag, bestrijden. Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen verstoren we dus het natuurlijke evenwicht en beschadigen we de biodiversiteit.
Biologische bestrijding is niet alleen beter voor het milieu, het vermindert het risico op overblijfselen van gif die het ecosysteem verstoren. Dit maakt het een duurzame manier van plaagbestrijding met een veel beter langetermijneffect, zonder de risico’s van chemische bestrijding.
Biogroei winnaar Klimaatambassadeur 2024
Jaarlijks gaat het milieu-infopunt miK op zoek naar een klimaatambassadeur. Ze zoeken hiervoor een onderneming die verder gaat dan zonnepanelen, energiebesparing en een elektrisch wagenpark. Biogroei is een Vlaams-Brabants familiebedrijf dat met onder andere ‘beestjes tegen beestjes’ een pioniersrol speelt in klimaatvriendelijk en duurzaam ondernemen. Bekijk hieronder de winnende pitch van mede-eigenaar Mathias Vanduffel namens Biogroei.
Imagecredit: Mark Stebnicki, via Pexels
- Consequenties van zonnepanelen bij een nieuw energiecontract - 24 dec 2024
- Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes - 02 dec 2024
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Er worden al decennia sluipwespen ect in kassen gebruikt. In 2017 bezocht ik een open dag en daarin werden potjes getoond met dergelijke beestjes. Ook kunnen de bloemenranden van landbouwpercelen voor dat doel dienen. Want eer een bladluis over zo’n bloemenrand vliegt zou hij opgegeten kunnen worden door lievenheersbeestjes in die bloemenrand. Ook is er het bedrijf De Groene Vlieg die door radioactiviteit gesteriliseerde mannelijke uienvliegjes uit zet. Vrouwelijke uienvliegjes paren immers maar één keer. Dus als ze een steriel mannetje treffen geen nakommelingen dus.