Nog minder windturbines op land nodig, dankzij reus van 15 MW

Sany

Het Chinese industrieconcern Sany heeft in haar thuisland een prototype van een windturbine van 15 megawatt geïnstalleerd. Sany spreekt zelf van de grootste onshore windturbine ter wereld, en dat klopt* vermoedelijk wel. Voorlopig.

Groter is beter in windenergie

Hoe hoog de nieuwe windturbine is heb ik niet kunnen achterhalen. De rotor heeft echter een diameter van 270 meter dus veel minder dan 300 meter tiphoogte zal het zeker niet zijn.

Indrukwekkender nog is het vermogen van 15 megawatt (MW). De paar wind-ontwikkelaars die in Nederland nog de kans kregen bij te dragen aan de energietransitie, kozen de afgelopen jaren voor turbines van 5 of 6 MW. Dat zijn ook echt geen kleintjes, maar 3x groter betekent ook 3x minder turbines te bouwen om evenveel elektriciteit op te wekken. Minder turbines betekent nog minder ruimtebeslag en – voor wie windturbines niet prachtig vindt – minder impact op het uitzicht.

Ook na 12 jaar schrijven over windenergie blijft het verrassen dat het nog steeds groter kan. De video hieronder legt goed uit waarom het aantrekkelijk is om grotere windturbines te bouwen, en waarom het opschalen ook niet onbeperkt snel kan gaan.


*Windturbines voor op zee zijn nog groter, die gaan al tot 20 MW of daar voorbij. Omdat testen van turbines op land eenvoudiger is, is deze 15 MW turbine waarschijnlijk niet de grootste ooit op het droge maar voorlopig wel de grootste bedoeld voor op land.



Bron: Renews, Power Mag / Imagecredit: Sany


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Will Eisinga schreef:

    Ja. Mooi bericht. Maar je moet wel bijblijven. Dongfang Electric China heeft een Windturbine van 26 Megawatt. Dat is overal in het nieuws. Een sprong van jouw Windturbine van 15 Megawatt naar nu een Windturbine van 26 Megawatt. Hoe heb je dit kunnen missen??? Windturbine van 26 Megawatt. 20 Turbines is 520 Megawatt. Net zoveel als Borssele.

  2. Dirk Volders schreef:

    Dit gaat om onshore windmolens en niet om offshore windmolens.

  3. Martijn De Ruig schreef:

    Hoe moet je die wieken gaan vervoeren? Met een naloper van DOLL of faymonville kom je een eind. Maar de wegen zijn dan toch echt beperkende factor. Wieken van meer dan 80m zijn lastig te vervoeren over land

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.