Mijnbouwer bestelt 475 elektrische machines voor ijzerertswinning

Fortescue

Het Australische mijnbouwbedrijf Fortescue heeft een grote deal gesloten met de Zwitser-Duitse fabrikant Liebherr voor de ontwikkeling en levering van in totaal 475 emissievrije mijnbouwmachines. De waarde van de bestelling is $2,8 mrd.

Daadwerkelijk emissievrij in 2030

Uiterlijk in 2030 wil Fortescue in Australië emissievrij werken. De mijnbouwer gaat daarbij voor Real Zero in plaats van Net Zero. Fortescue wil zich er niet makkelijk vanaf maken met CO2-compensatie.

De recent bestelde 360 elektrische mijnbouwtrucks, 55 elektrische graafmachines en 60 elektrische bulldozers van Liebherr spelen hierbij een grote rol. De eerste hiervan zijn al geleverd. Het persbericht maakt niet duidelijk wanneer alle machines in gebruik komen maar het zal dus in ieder geval ergens de komende 6 jaar moeten zijn.

Begin 2023 maakte Fortescue al bekend dat het werkt aan mijnbouwtrucks formaat onbenullig met een accu van 1.400 kilowattuur en een snellader die’m in een halfuur bijlaadt. Hieronder een video over de techniek.


Bron: Fortescue / Imagecredit: Fortescue

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. De Rem schreef:

    I believe there is a mining train in G.B. that goes up the hill empty, using power, loading up an charges the batteries to full on the way down. Unload an back up the track.

  2. Will Eisinga schreef:

    Niks over wisselbatterij. laden met Zonnestroom van een zonnepark in de buurt. Wissel 5 minuten. Opslag Zonnestroom in wisselbatterijen. Hoe makkelijk wil je het hebben. Dan kan de batterij de helft kleiner. En staat de truck nooit stil te laden. Elke wissel levert geld op. tijdwinst. Time is money.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.