Laatste kolencentrale in Groot-Brittanië sluit vandaag

Crep171166, via Wikimedia Creative Commons

In het land van James Watt en de industriële revolutie opende in Londen in 1882 ’s werelds eerste elektriciteitscentrale op steenkool. Vandaag sluit het Duitse energieconcern Uniper nabij Nottingham de allerlaatste Britse kolencentrale. 

Eind van een tijdperk

Meer dan een eeuw lang waren kolen de belangrijkste bron van elektriciteit in Groot-Brittanië. Tot de jaren ’50 was er praktisch geen andere elektriciteit.

In 1991 bereikte de Britse elektriciteitsproductie uit kolen de piek, met 211 terawattuur. Daarna ging het snel de goeie kant op. Kernenergie beleefde eind vorige eeuw zijn beste jaren, de geprivatiseerde energieconcerns zetten in op diversificatie met de bouw van gascentrales en de inzet van kolencentrales werd duurder vanwege Europese maatregelen tegen zure regen.

Zonder relevant klimaatbeleid halveerde de elektriciteitsproductie uit kolen in 10 jaar. Rond 2000 stopte de daling ook weer even abrupt. Dankzij het langjarig falende Europese emissiehandelssysteem, sluiting van oude kerncentrales en goedkope kolen na de financiële crisis was steenkool in 2012 weer de belangrijkste energiebron voor elektriciteitsproductie.


Pas in 2016 het eerste uur zonder kolenstroom

Na 2012 ging het opnieuw snel de goeie kant op. Sinds de opmars van aardgas waren er geen nieuwe kolencentrales meer gebouwd. In 2013 stelde de Britse regering een bovengrens op de CO2-uitstoot per geleverde kilowattuur voor nieuwe elektriciteitscentrales die kolenstook in nieuwe centrales zonder CO2-afvang onmogelijk maakte. Economische factoren maakten de bouw van kolencentrales met CO2-afvang onmogelijk.

Ook in 2013 voerde Groot-Brittanië een bodemprijs in voor de CO2-uitstoot van de elektriciteitssector, als alternatief voor het nog altijd falende Europese emissiehandelssysteem. Daarnaast zwengelde de Britse overheid – ook vanaf 2013 – de bouw van windparken op land en op zee aan met een effectieve en langjarig voorspelbare subsidieregeling.

In 2016 maakten de Britten voor het eerst sinds 1882 een uurtje zonder actieve kolencentrale mee. In datzelfde jaar werd ook beklonken dat in 2025 de laatste Britse kolencentrale moet sluiten. Ondanks de chaos rond de Brexit en het opkomende populisme heeft Groot-Brittanië aan die uitfasering vastgehouden. En nu is het gelukt.


Bron: BBC, Carbon Brief, Ember / Imagecredit: Crep171166, via Wikimedia Creative Commons

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Will Eisinga schreef:

    Zonnepanelen kosten nu 10 cent Wp. Check Alibaba Zonnepanelen. 50 euro per paneel. In 2012 was de prijs 2 euro Wp. Mijn installatie van 4000 Wp kostte in 2012 8000 euro. 20 panelen van 200 Wp. Dat zal nu dan ongeveer 8 panelen van 500 Wp zijn. Zonnestroom prijsdaling in 12 jaar van 8000 euro naar 400 euro. Worldwide. Het is net alsof ik in de toekomst leef. Kolencentrales geen kans.

  2. Carel Wreesmann schreef:

    De Britse besluiten, beide in 2013, om 1) een bovengrens te stellen aan CO2/kWh èn 2) om windmolens op zee te stimuleren maakten 2013 een belangrijk jaar voor de klimaat transitie. Nederland volgde met wind op zee vanaf 2016, maar heeft rond die tijd nog nieuwe kolencentrales toegestaan.

  3. Carel Wreesmann schreef:

    @ Will Eisinga Nu PV niet meer dan 2-5 ct/kWh kost, is het de beurt aan batterijen om goedkoop te worden d.w.z ook naar 2-5 ct/kWh. En dan gaat het om het onderscheid tussen elektriciteitsopslag van overdag naar ’s nachts tegenover van zomer naar winter. Dat laatste is nog een mooie uitdaging!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.