Microsoft blaast kerncentrale Three Mile Island nieuw leven in

Wikimedia Public Domain

Het Amerikaanse energieconcern Constellation en het techbedrijf Microsoft hebben een groot leveringscontract voor  elektriciteit getekend. Constellation neemt hiervoor de kerncentrale Three Mile Island terug in gebruik.

Groeiend verbruik AI-datacenters

Techreuzen zoals Microsoft en Google vergroenen een groot deel van hun elektriciteitsverbruik in hun datacenters met groene stroomcertificaten. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie groeit dit verbruik (nog) sneller.

Microsoft en Constellation hebben elkaar gevonden in de zoektocht naar meer emissie-arme elektriciteit. De in september 2019 gesloten kerncentrale Three Mile Island komt in 2028 terug in gebruik. Microsoft neemt dan tot 2048 de volle productie uit de kernreactor van 835 megawatt af. In tegenstelling tot de wind- en zonnestroom die techbedrijven tot nog toe vooral inkochten, is de kerncentrale straks dag en nacht beschikbaar. Constellation investeert $1,6 mrd in de heropening van de centrale in Harrisburg, Pensylvenia. Vergunningsaanvragen voor het project zijn volgens Reuters nog niet ingediend.


Tweede geplande herstart voor een Amerikaanse kernreactor

De kerncentrale Three Mile Island bestaat uit 2 kernreactoren, TMI-1 en TMI-2, die in 1974 en 1978 in bedrijf kwamen. TMI-2 (links op de foto hierboven) heeft slechts enkele maanden geproduceerd. In maart 1979 vond na een storing in het koelsysteem een gedeeltelijke meltdown en enige emissie van radioactieve gassen plaats, waarna de reactor is afgesloten.

De naastgelegen reactor TMI-1 was ten tijde van de meltdown uit bedrijf voor een brandstofwissel. In 1985 is de oudere reactor weer opgestart en deze heeft gedraaid tot 2019. De laatste jaren was de reactor verliesgevend door de opmars van hernieuwbare energie en goedkoop schaliegas in de VS. Dat was de reden voor de sluiting van de oudste van de 2 reactoren.

De afgelopen jaren neemt het enthousiasme voor kernenergie ongekend toe en zoeken overheden en energiebedrijven naar mogelijkheden om ook als wind en zon niet voldoende leveren toch duurzame elektriciteit te produceren.

In deze zoektocht is ook in Michigan een in 2022 uit bedrijf genomen kernreactor in beeld voor een tweede kans. Hier is de hoop dat de centrale al volgend jaar weer elektriciteit levert.


Bron: Constellation, Financial Times, Reuters / Imagecredit: Wikimedia Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. carlotenbrinck schreef:

    Terug naar de kern..toch mooi dat de digi tech bedrijven laten zien dat ze heel veel energie voor ons verbruiken..nu moeten we dat zelf nog gaan zien. Wat is minder vlees eten waard als je het omzet in digi verbruik? Kernenergie dus..

  2. Via youtube.nl (tik in) ITEL en Wendelstein 7 X Stellerator en SMALL Modular Kernfusie.Geeft weer de ontwikkeling van de nieuwe Energie Opwekking,op basis van Zware Waterstof-Atomen.En via:Google.nl (tik in) Energie uit de Ruimte.En dat zou een mooie inhoudelijke TV Talk Show praatprogramma kunnen zijn,wat totaal ontbreekt bij Vandaag Inside,vaak voorzien van vaak onzinnige informatie onderwerpen,zoals je vandaag elkaar afmaakte.Het zou een eer zijn,als de Ingenieur hr.Thijs Ten Brinck een eigen technologische een hoogwaardige goed onderbouwde Talk Show TV programma,een aanvulling kunnen zijn voor een betere kennis overdracht,inzake het heden en de toekomst voor de nieuwe generatie inwoners van Nederland,die op dit moment geen of totaal geen exacte kennis ontbreekt,en dat moet anders,in het dom blijven houden,via kabelland Nederland tov de Schotelbezitters,die over meer inhoudelijke informatie beschikken,vooral de nieuwste technologische ontwikkelingen,zijn vaak van een zeer hoog gehalte.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.