Meyer Burger krijgt fabriek ook met Amerikaanse steun niet rond

Meyer Burger

De Zwitsers-Duitse zonnepanelenfabrikant Meyer Burger annuleert de bouw van een nieuwe zonnecelfabriek in de Verenigde Staten. Ook de uitbreiding van een bestaande fabriek voor zonnepanelenmodules in de VS gaat niet door. 

Inflation reduction act toch niet voldoende

Begin 2024 zette Meyer Burger de Duitse en Europese politiek onder druk om met nieuwe staatssteun een ‘gelijk speelveld’ te creëren voor de productie van zonnepanelen in Europa.

De EU en ook Duitsland zelf kwam niet met een subsidie over de brug, waarop de Zwitsers-Duitse fabrikant haar modulefabriek in het Duitse Freiburg in maart sloot en 500 medewerkers op zoek moesten naar een nieuwe baan.

Meyer Burger beoogde toen om in de VS op te schalen, gebruikmakend van tot $1,4 mrd belastingkorting die via de Amerikaanse Inflation Reduction Act beschikbaar is. In een modulefabriek in Goodyear, Arizona zou de productiecapaciteit groeien van 1,4 tot 2,1 gigawatt aan zonnepanelen per jaar. Ook zonnecellen voor de modules zou Meyer Burger in de VS produceren, in een nieuw te bouwen fabriek in Colorado Springs. Een bestaande zonnecelfabriek in het Duitse Thalheim bleef voorlopig wel in bedrijf, in ieder geval om het opschalen van de productie van modules Arizona te ondersteunen.


Ook in de VS blijkt concurreren met China lastig

Slechts enkele maanden later kondigt Meyer Burger aan dat de uitbreidingsplannen in de VS niet doorgaan. De bestaande fabriek in het Duitse Thalheim blijft volledig operationeel en zal, in tegenstelling tot de eerdere plannen, de basis blijven vormen voor de zonnecelproductie van Meyer Burger. De productiecapaciteit in Arizona blijft 1,4 gigawatt en deze Amerikaanse modulefabriek verwerkt dus voorlopig alleen zonnecellen uit Duitsland.

Slechts enkele tientjes voor een Chinees zonnepaneel

Meyer Burger zoekt de komende tijd kostenbesparingen om het concern weer richting zwarte cijfers te sturen. Beleggers kregen eerder deze maand al te horen dat zij langer moesten wachten op publicatie van de halfjaarcijfers. Zij moeten nu nog enkele weken extra wachten.

Na een korte en bescheiden opleving in 2020 en 2021 heeft traditionele kostprijsdaling voor zonnepanelen de afgelopen jaren weer sterk doorgezet, onder meer door overcapaciteit in China. Zonnepanelen kostten in juli 2024 volgens PVxchange nog slechts 7,5 tot 18 eurocent per wattpiek, voor respectievelijk de aller goedkoopste tot best presterende panelen. Dat is dus nog slechts enkele tientjes per paneel. Daar is ook met een flinke pot Amerikaanse subsidie moeilijk tegenop te concurreren.

Bron: PVxchange


Hieronder Duitse verslaggeving naar aanleiding van de sluiting van de fabriek in Freiburg.


Bron: PV Magazine, Meyer Burger, Euractive / Imagecredit: Meyer Burger


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Will Eisinga schreef:

    7.5 cent per Wp in 2024. In 2012 was de prijs 2 euro per Wp.
    Ik heb in 2012 voor 4000 Wp op het dak 8000 euro betaald.
    dat zou dan nu in 2024 een bedrag van 300 euro zijn voor 4000 Wp.
    4000 Wp x 7.5 cent.
    Dat is een heel verschil in 12 jaar.
    Dat is toch prachtig??? Power to the People.