Britse toezichthouder grijpt in op waterstofmarketing ketelfabrikant

Worcester Bosch

De Britse overheid treedt op tegen misleidende marketing over ‘hydrogen-blend-ready‘ ketels. Ketelfabrikant Worcester Bosch wijzigt haar claims over haar ketels en ook andere fabrikanten en leveranciers moeten de marketing herzien. 

Misleidende claims bij ordinaire gasketels

Worcester Bosch claimde dat haar nieuwe ketels klaar waren voor bijmengen van tot 20% waterstof. De Britse marktwaakhond Competition and Markets Authority (CMA) onderzocht deze beweringen sinds oktober 2023.

De CMA concludeert nu dat dit misleidend was voor consumenten. Er is niets bijzonders aan deze – als duurzaam en future proof gepromote – verwarmingstoestelen. Alle ketels voor de Britse markt ondergaan al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw tests met aardgasmengsels met tot 23% waterstof. Gegeven een levensduur van ruwweg 15 jaar waren oude ketels die Britse consumenten de afgelopen jaren hebben afgeschreven net zo hydrogen-blend-ready als de nieuwe ketels van Bosch.

“Jaarlijks kopen ongeveer 1,6 miljoen mensen een nieuw verwarmingstoestel in het Verenigd Koninkrijk, een grote beslissing die duizenden ponden kan kosten”, zegt Hayley Fletcher, interimdirecteur Consumentenbescherming bij de CMA. “Nu mensen zich steeds meer zorgen maken over hun impact op het milieu en de kosten van rekeningen, is het van vitaal belang dat consumenten goed geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.”

Bosch heeft toegezegd alle marketing voor de ketels te wijzigen of in te trekken en externe verkopers en installateurs op te dragen ditzelfde te doen. De CMA heeft ook andere ketelleveranciers gewaarschuwd om te handelen naar dit besluit.


Mengen van waterstof met aardgas allesbehalve future proof

Maximaal 7% CO2-reductie, en dan moet echt alles meezitten

De verbrandingswaarde van waterstof is zo’n 66% kleiner dan die van aardgas. Bijmengen van 20% leidt dus niet tot 20% minder CO2-uitstoot maar slechts tot 6 à 7% minder CO2 uit de schoorsteen. Dit is simpele fysica, maar blijft in de campagne voor het bijmengen doorgaans onbenoemd.

En zelfs deze kleine CO2-reductie is alleen haalbaar als de bijgemengde waterstof daadwerkelijk groene waterstof is. Vooralsnog is vrijwel alle waterstof direct gemaakt uit fossiele brandstoffen, en slechts een heel klein deel gemaakt in elektrolysers. En ook die elektrolysers draaien nog voor een belangrijk deel op elektriciteit uit fossiele bronnen.

Zonder deze context spreken over 20% bijmengen zou je dus ook misleidend kunnen (moeten?) noemen. De Britse marktwaakhond maakt van deze magere klimaatwinst helaas geen punt.


Nog geen regulering van marketing voor 100% waterstofready ketels

Hoewel de CMA wel bezorgd is dat Worcester Bosch consumenten niet duidelijk heeft gemaakt dat het nog zeer onzeker is of waterstof in de toekomst überhaupt beschikbaar komt voor huisverwarmingssystemen, trekt de toezichthouder deze zorgen opmerkelijk genoeg niet door naar ‘echte’ waterstofketels.

Verschillende ketelfabrikanten bieden al jaren gasketels aan die op een later moment om te bouwen zijn tot ketels die pure waterstof kunnen verbranden. Tot het moment van deze ombouw verstoken ook deze ketels gewoon aardgas. Net als de hydrogen-blend-ready-ketels kunnen deze ketels tot 20% waterstof aan, maar die mix van waterstof en aardgas is in het Verenigd Koninkrijk praktisch nergens te koop. Net als in de rest van de wereld.

De kans dat consumenten die een voor ombouw geschikte gasketel kopen gedurende de technische levensduur van deze ketel daadwerkelijk pure waterstof kunnen stoken is klein. Vooralsnog sneuvelden Britse pilots met waterstof in de gebouwde omgeving op gebrek aan draagvlak. Verkoop van deze 100% waterstofketels is dus evengoed misleidend voor consumenten.

Een topman van het Duitse moederconcern van Worcester Bosch gaf eerder dit jaar aan geen toekomst te zien voor waterstofketels. Dit onder meer omdat hij binnen afzienbare termijn geen wijdvertakt waterstofnetwerk ziet ontstaan.


Bron: CMA, H2 View, Hydrogen Insight / Imagecredit: Worcester Bosch


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Will Eisinga schreef:

    Zonnepanelen op je dak. Dat is goedkoop en levert Stroom. Inductiekoken en een close in boiler in de keuken. Koken en warm water op stroom van het dak. badkamer boiler. douchen op stroom van het dak.
    Warmtepomp 60 graden, LG Therma V, aansluiten op de radiatoren die er al zijn. installatie een dag.
    Klaar is je huis zonder gas. Zonder Waterstof. Zonder Energierekening. Zo heb ik het al 12 jaar. En ik verhuur een huis zonder gas. Met een EV rijden op stroom van het dak. nooit meer tanken.

    • Marco schreef:

      Dat klinkt allemaal erg leuk, maar het Nederlandse stroomnetwerk is helemaal niet ingericht om heel de bevolking volledig op stroom te laten verwarmen, koken enz. Want hoevaak worden de de zonnepanelen/omvormers wel niet uitgeschakeld omdat de spanning in het stroomnetwerk boven de 254volt uitkomt. Bedrijven en nieuwbouw projecten moeten jaren wachten op een stroom aansluitiing. En het gaat nog tientallen jaren duren voordat het stroomnetwerk op orde gebracht/ verzwaard is.