Zonnepanelen-recyclingfabriek draait op tweedehands panelen

American Public Power Association, via Unsplash Public Domain

Het Amerikaanse panelenrecyclebedrijf SolarCycle benut tweedehands zonnepanelen in zijn eigen energievoorziening. Een mooie actie om aandacht te vragen voor duurzaam hergebruik van zonnepanelen en de materialen in de panelen.

Industrie op tweedehands zonnestroom

In Odessa, Texas,  leveren 1000 afgedankte zonnepanelen elektriciteit aan de recyclingfabriek van SolarCycle. De circulaire installatie heeft een vermogen van 500 kilowatt. De panelen kwamen vrij bij verschillende zonneparken en dakprojecten in de staat.

Zonneparken en grote dakinstallaties bestaan uit honderden tot miljoenen panelen. Als een groot deel van de panelen door bijvoorbeeld hagelschade of door ouderdom niet meer presteert, vervangen exploitanten vaak de hele installatie. Verwerkers kunnen de oude panelen testen. Vaak zitten er in een afgeschreven partij nog panelen die nog prima presteren.


Optimaal benut door uitgestelde terugwinning van grondstoffen

SolarCycle selecteert de beste afdankertjes voor direct hergebruik in eigen (kleinere) installaties. Dit hergebruik vermindert afval en maximaliseert de levensduur van zonnepanelen. Als de tweedehands panelen na vijf tot tien jaar alsnog op zijn, vervangt SolarCycle de panelen met nieuwe goed presterende afdankertjes. De oudjes gaan alsnog de recycling in.

SolarCycle wil dit concept uitbreiden naar haar andere verwerkingslocaties in Arizona en Georgia. Mogelijk dat het recyclingbedrijf de panelen die nog voldoende presteren ook kan afzetten naar – en eveneens periodiek vervangen bij – externe projecten in de buurt van de recyclingfabriek. In Nederland bemiddelt stichting ZonNext in hergebruik van vrijkomende zonnepanelen voor inzet bij maatschappelijke doelen.

Direct hergebruik van zonnepanelen vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen en bespaart energie in de productie van nieuwe panelen. De verwachting is bovendien dat recyclingbedrijven in de toekomst eenvoudiger en of meer van de waardevolle grondstoffen in de oude panelen kunnen terugwinnen. Ook daarom loont het om panelen die nog even meekunnen te benutten in tijdelijke installaties.


Bron: Electrek / Imagecredit: American Public Power Association, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...