Chinese partijen bouwen aan positie in Europese windenergiemarkt

Ambau

De Chinese bedrijven Mingyang Smart Energy en Titan Wind Energy bouwen fabrieken voor windturbines in Europa. De gevestigde Europese windindustrie maakt zich zorgen over oneerlijke concurrentie en dataveiligheid.

Chinese fabrieken in Italië en Duitsland

Titan Wind Energy investeert €300 mln in de productie van funderingen voor offshore windturbines. De nieuwe fabriek in het Duitse Cuxhaven produceert monopiles met een diameter van 14 meter en tot 140 lang.

Het Chinese bedrijf had de locatie voor de fabriek al in 2019 overgenomen van de Duitse monopile-producent Ambau, dat in dat jaar failliet ging. Titan wil de locatie in 2025 opnieuw in gebruik nemen en jaarlijks tot 500.000 ton aan stalen funderingen voor offshore windprojecten in Europa en de VS produceren. De investering creëert 600 banen.


Intenties voor drijvende windturbines in Italië

Mingyang Smart Energy heeft met de Italiaanse overheid en de Italiaanse projectontwikkelaar Renexia een intentieovereenkomst gesloten voor de bouw van turbinefabriek. De beoogde fabriek produceert de 18,8 megawatt sterke turbines van Mingyang. In eerste instantie voor een drijvend windpark voor de kust van Sicilië dat Renexia ontwikkelt.

Europese zorgen

De enorme turbines van Mingyang zijn ook geselecteerd voor het windpark Waterkant dat de Duitse ontwikkelaar Luxcara bouwt nabij het eiland Borkum.

De hier geplande 16 windturbines zijn de eerste van Chinese makelij in Europese wateren, en dat maakt de sector en de Europese politiek zenuwachtig.  De Chinese turbines zijn flink goedkoper dan die van de Europese en Amerikaanse concurrentie. Volgens de Europese fabrikanten als gevolg van Chinese subsidies, wat Europese industrie benadeelt.

De Europese windindustrie vraagt om eerlijke concurrentie en bescherming van strategische sectoren, ook met het oog op dataveiligheid. De Europese Commissie onderzoekt de subsidies en de impact op de markt.

Een deel van het concurrerende vermogen van de Chinese fabrikanten komt voort uit de enorme volumes die zij in de thuismarkt draaien. Zowel qua geïnstalleerd vermogen op land als op zee laat China de rest van de wereld ver achter zich.


Bron: Offshore Wind Biz, Recharge News, NTV / Imagecredit: Ambau


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Will Eisinga schreef:

    China heeft in 2024 500 GW Windenergie. Dat wordt in 2030 2000 GW Winnenergie. Blij met China. China heeft in 2025 1000 GW Zon. in 2030 2000 GW Zon. Elektrische autos uit China kosten 10.000 euro. China heeft 40.000 km HS Treinen.

  2. Will Eisinga schreef:

    China is een succesverhaal. Een Groot Succes.