Verticale zonnepanelen van nog niet één turf hoog in Oslo
Het Noorse Over Easy Solar heeft op het Ullevaal Stadion in Oslo volgezet met smalle verticale zonnepanelen. De installatie beslaat een dakoppervlak van 2500 vierkante meter en heeft een vermogen van 248 kilowatt.
Als je een regulier zonnepaneel uit zijn aluminium frame haalt, in 4 repen snijdt en deze repen 90 graden gedraaid weer op het aluminium frame monteert, heb je ruwweg het concept van Over Easy te pakken.
De bifacial-panelen van Over Easy zijn slechts één zonnecel hoog en vangen aan beide zijden zonlicht. De verticaal gemonteerde panelen zijn bij uitstek geschikt voor landen als Noorwegen, met een groot deel van het jaar de zon laag aan de hemel.
Voor de 248 kilowatt aan zonnecellen is een opbrengst van 219.000 kilowattuur per jaar geraamd. Dat betekent een productiefactor van 10% en dat is netjes voor zonne-energie zo ver van de evenaar. De verticale opstelling heeft voor Noorwegen als extra voordeel dat een klein laagje sneeuw niet direct de panelen bedekt. Onder een dikker pak sneeuw verdwijnt de lage constructie echter alsnog.
Mooi voor groene daken
De vorm van deze modules deed me direct denken dat deze zonnepanelen geschikt zijn om te combineren met een sedum dak of andere lage begroeiing op de grond op groene daken. Er valt voldoende licht en neerslag tussen deze panelen door en ook planten weerkaatsen nog een groot deel van het licht terug naar de zonnecellen.
Met 11 kilo per vierkante meter voor de modules en – volgens Over Easy – minder ballast dan bij conventionele zonnepanelen is het concept mogelijk geschikt voor daken die het gewicht van reguliere zonnepanelen niet kunnen dragen. Leuk dat er met het almaar goedkoper worden van zonnepanelen nog steeds nieuwe vormen op de markt komen.
Bron: PV Magazine, Over Easy Solar / Imagecredit: Over Easy Solar
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Waarom niet gewoon op een verticale muur, dan blijft er zeker geen sneeuw liggen
Waarom niet allebei? 😉
Bij een muur kan de zon slechts van 1 kant schijnen.. niet handig voor bifacial panelen..