Zeker 200MW aan zonnepanelen opgehangen aan Duitse balkons

Marco Verch, via CCNull Creative Commons

In de eerste helft van 2024 zijn in Duitsland zeker 220.000 nieuwe balkonkraftwerke geïnstalleerd. Deze aan het balkon gemonteerde zonnepaneleninstallaties zijn bij elkaar goed voor zo’n 200 MW aan nieuw vermogen.

Laagdrempelig zonnestroom opwekken

Het Duitse Bundesnetzagentur heeft de (verplichte) registratie van kleine zonnepaneleninstallaties recent vereenvoudigd. Desondanks verwacht het agentschap niet dat iedereen die zonnepanelen aan het balkon heeft gemonteerd, deze panelen ook al geregistreerd heeft.

In totaal zijn in Duitsland een half miljoen kleine zonnepaneleninstallaties aan balkons bekend bij het agentschap. Deze kleine installaties zijn interessant omdat de installatie vrij eenvoudig is. Installaties met een omvormervermogen tot 800 watt mag je in Duitsland direct op een geschikt stopcontact aansluiten. Hierbij geldt ook een maximum van 2000 watt aan geïnstalleerde zonnepanelen. Je kunt de installatie dus aardig overdimensioneren.

Zo kunnen ook bewoners van hoogbouw (zonder eigen dak) en huurders eenvoudig eigen zonnestroom opwekken. De eenvoudige installaties zijn ook weer gemakkelijk te demonteren en daarmee ook interessant voor huurders.


Plug & Play zonnepanelen ook aan Nederlandse balkons

Ook in Nederland zijn er verschillende partijen die kleine zonnepaneleninstallaties voor balkons aanbieden. Deze partijen stellen dat het hier toegestaan is om tot 2 zonnepanelen aan te sluiten op een stopcontact met een maximum vermogen tot 600 W. Deze stelregel heb ik echter niet op een officiële overheidswebsite of de website van netbeheerders teruggevonden. Wel blijkt uit een pilot voor versoepeling van de voorwaarden dat de installaties in Groningen (nog) vergunningplichtig zijn.

Zonnepanelen direct in het stopcontact pluggen is niet zonder meer veilig, vandaar de duidelijke grens in Duitsland. Het zou goed zijn als de Nederlandse overheid ook een duidelijk standpunt inneemt over de installatie van zonnepanelen op stopcontacten – en dit standpunt duidelijk vindbaar maakt op een betrouwbare overheidswebsite. In Duitsland liggen systemen voor nog geen €300 in de supermarkt. Dat maakt de drempel om domme dingen te doen wel heel laag.


Bron: PV Magazine, Bundesnetzagentur / Imagecredit: Marco Verch, via CCNull Creative Commons


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

  1. woudpro schreef:

    Dat mag dus niet in Nederland, al een tijd niet meer (NEN1010)
    Ook in Duitsland is het niet zo simpel, het moet op een speciaal stopcontact, en er zijn nog wat eisen waardoor het niet zo simpel is als het lijkt.
    Er lijkt wel een Europese regel te zijn maar die wordt teniet gedaan door onze NEN1010.

    • Marcel schreef:

      Dat mag in Nederland zeker wel. Alleen bedrijven mogen dit niet aansluiten volgens de nen norm, maar particulieren staat het vrij om dit te doen

  2. Will Eisinga schreef:

    Stroom wordt net zo goedkoop als de wind. Net zo goedkoop als de buitenlucht. Hoe goedkoop is dat???Stroom is overal. Stroom aan het balkon, Stroom op het Dak, Stroom op de Garage, Stroom in de Stad, Stroom in het Dorp, Stroom op je Huis, Stroom op het Land, Stroom langs de Snelweg. Ik heb elke dag 30 kWh stroom over. verbruik 5 kWh, productie 35 kWh per dag. Straks nog 4 kerncentrales erbij. Elke dag negatieve prijzen. Dan krijgt de consument elke dag geld om stroom te gebruiken. Dat is een goede deal voor de Consument. Laat die kerncentrales maar komen.

  3. hans peperkamp schreef:

    GEACHTE HR. WOUDPRO: ALS U NET ZOALS IK VIA DE SCHOTEL DE VELE DUITSE OMROEPEN VIA DE ASTRA 1(19.2) KAN ONTVANGEN,EN VOORAL DE DUITSE PUBLIEKE-DEELSTAAT OMROEPEN KUNT ONTVANGEN,EN DAT (FREE TO AIR),IS ER ENIGE TIJD GELEDEN,IN HET NIEUWS GEWEEST VIA: N-24 EN ANDERE THEMA TV PROGRAMMA’S ,EN WORDT HEEL VEEL GEBRUIK VAN GEMAAKT.MAAR WEL IN OVERLEG MET DE WONINGBOUW.COR EN VIA DE VEV.VERENIGING VAN EIGENAARS,EN DE BOLKON-ZIJDE’S MOETEN WEL DE JUISTE RICHTING HEBBEN WAAR DE ZON OPKOMT,EN DAT IS REGIONAAL GEBONDEN.WANT OOK IN DUITSLAND GELDEN DE BURGER-RECHTEN,EN DE APPARTEMENTS-EIGENAREN BEPALEN HET GEZICHT VAN DE EIGEN-APPARTEMENTEN-GEBOUWEN, OA BIJ DE VERKOOP VAN ONROERENDE GOEDEREN.MAAR OOK HET OPWEKKEN VAN EIGEN-ENERGIE HEEFT OOK IN DUITSLAND EEN VOORKEURS-BEHANDELING.EN DAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE KABELKIJKERS NEDERLAND TOV DE SCHOTELBEZITTERS IN DE ONTVANGST VAN DE NIEUWSTE TECHNOLOGISCHE INNOVATIE ONTWIKKELINGEN.MAAR IN DE EUROPESE GEBONDEN LIDSTATEN KUNNEN ANDERE REGELGEVING VAN EEN ANDER KARAKTER ZIJN.HET ZELFDE GELDT VOOR HET PLAATSEN VAN DE ZONNEPANELEN OP DE DAKEN ETC.EN IN HET PLAATSEN IN HET VERLEDEN EN HEDEN VAN SCHOTEL-ANTENNE’S.EN VOORAL DE DUITSE ENERGIE IS ENORM IS GESTEGEN,SINDS DE DIV. UITSCHAKELING VAN DE KERN-CENTRALE’S.ZIET OOK VIA DE DUITSE OMROEP NDR.de Themen A-Z Energiewende/windkraft/wasserstoff etc. etc. is er heel veel informatie te ontvangen,en dat is ook heel divers van karkater.

  4. Piet schreef:

    Ik woon in DL en heb sinds twee maanden een balkonkraftwerk op mijn dak staan. 4 panelen, max 1,6 kWh.
    Ik mag max 800 watt einspeisen, zoals dat hier heet. De omvormer moet dus gedrosselt ( geknepen) worden.
    De installatie moet bij de netwerkbeheerder aangemeld worden, heel een voudig via internet.
    Ik heb, vanwege de veel te hoge aanschafkosten, geen opslag batterij.
    Alles wat opgewekt wordt en niet direct wordt gebruikt, gaat het net in. Er staat geen vergoeding of saldering tegenover.
    Dus zoveel mogelijk wassen, drogen en vaatwassen overdag.

    De stekker van de installatie mag, in tegenstelling tot wat ik hier ook lees in de comments, in ieder stopcontact ingeplugd worden.

    Deze maand tot en met vandaag heeft de installatie, zomertijd dus veel zon, 80 kWh geproduceerd.

    Voldoende voor de tv, vriezer, koelkast etc.

  5. hans peperkamp schreef:

    Geachte hr.Ingenieur: via YouTube.nl (tik in)balkonkrahtwerk:die besten photovoltaik-Anlagen fur die Mietwohnung|Preiswert,nutzlich,gut? SWR en Neuwe Regeln fur Balkonkrachtwerk-wir mussen meer Reden! De juiste info inzake het plaatsen van balkonzonnepanelen.

  6. Geachte hr Ingenieur: herstel: van via youtube.nl Neue Regeln für Balkonkraftwerk-wir müssen(mehr) Reden!.Geeft weer dat ook de kabeldikte héél belangrijk is, van de buitenkabels en in de woning van de 230 volt wisselstroom.Via de extra aanvoer van toegevoegde waarde’s van de gewonnen Energie.Maar geeft ook aan de wat het gemiddelde gebruik van div. elektrische producten.Geeft ook weer dat door de zonnewarmte,de buiten aangesloten kabels bij 50 graden C,de weerstand en door corrosie de inwendige weerstand van de kabels,er ook kortsluitingen kunnen ontstaan.En vooral de uitleg van het aansluiten van de balkonkraftwerk ende onzetting van gelijk-naar wisselstroom,een zeer belangrijk karakter heeft,in de juiste aansluiting,en de juiste code heeft van de energie-meter-kast.En dat kan zowel in Nederland ook steeds meer in aanvang zal toenemen de BLACKOUT(stroomnetuitval),dat de stroomkabels te dun of door door corrosie,een brand kunnen veroorzaken,vooral de buiten-transformatoren vliegen regelmatig in brand,stond vandaag als nieuws.En de Netproviders weten vaak niet de oorzaak?van een stroomnet-uitschakeling van div. locatie’s in Nederland?.Via een omloopstroomkring kan men het na 1,5 2 uur weer herstellen.Via youtube.nl (tik in) Blackout-wie gut sind wir auf Hessen ohne strom vorberetet?.Geeft weer de uitleg van een Tennet medewerker in Noord-Duitsland,als er kortsluiting!. een gedeelte zonder stroom energie kan ontstaan.En dat gegeven ontbreekt weer in Nederland,vooral mijn grootste ergenis,is nog steeds om de gebruikers niet te voorzien van de exakte waarheden.Vertel gewoon dat er te weinig is ingespeelt op het heden en de toekomstige noodzaak van meer Energie-opwekking.Geachte hr Piet u woont ergens in Duitsland,en zult natuurlijk wel de Duitse Taal beheersen,als aanvulling op uw uitleg,wat wel en niet mogelijk is in Duitsland.Ook via de Redactie van Omroep Gelderland heb ik via de e-mail ook verwezen naar oa: Wattisduurzaam en naar Waterstofmagazine.nl en naar ovmagzine.nl naar os Recente Reaktie’s: De rol van duurzaamheid/Zweefmagneet-treinen/BYD Chinese E-Bussen en naar ALLE THEMA’s DUURZAAMHEID zap naar: Waterstof:massa is kassa en daarnaast Astrom Waterstof-treinen en terug naar Energie pag 2 Onze Energiehuishouding moet slimmer?.En als al die exakte waarheden niet zal worden weergegeven,de reden waarom?,en vooral de Kabelkijkers in Nederland voor dom worden versleten! tov de Schotelbezitters in de ontvangst van de exakte waarheden,dan doet ik als 80 jarige Senioor,zijn voor mijn hersentraining opgelopen,om geen DEMENTIE/BIPOPAIRE ene meer geheugen stoornissen op te lopen.Doet uw voordeel mee,en geeft als die belangrijke informatie door aan uw familie/collega’s/in de wandelgangen/ etc. door.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.