Alleen China bouwde meer offshore wind dan Nederland in 2023

Tino Rischawy, via Unsplash Public Domain

In de windparken Hollandse Kust Noord en Zuid kwam vorig jaar in totaal 1,9 gigawatt aan nieuw vermogen in bedrijf. Daarmee was Nederland goed voor liefst 18% van de wereldwijde nieuwbouw aan offshore windparken in 2023.

Cumulatief nummer 4

Van de bijna 11 gigawatt (GW) aan nieuwe offshore windturbines die wereldwijd is geïnstalleerd in 2023 staat 58% in Chinese wateren.

De 17 GW aan nieuwe installaties van 2021 heeft China daarmee vorig jaar echter bij lange na niet geëvenaard. Dankzij deze enorme piek in Chinese nieuwbouw is 2021 ook nog het beste jaar qua nieuwbouw wereldwijd.

Voor Europa was 2023 wel een recordjaar, met 3,8 GW nieuwbouw. Nederland was goed voor de helft daarvan, op afstand gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Denemarken.


Vroeg in 2025 door de grens van 100 GW

Individuele offshore windparken zijn vrijwel altijd enorm. De tweede plek voor Nederland wereldwijd is daarmee deels toeval, de bouw en ingebruikname van 2 grote projecten viel bijna geheel in het kalenderjaar 2023. Ook qua cumulatieve installaties doet Nederland wereldwijd echter goed mee. Van de in totaal 75 GW aan operationele offshore windturbines staat bijna 5 GW (6,3%) in Nederlandse wateren. Alleen Duitsland (11,1%), VK (19,6%) en China (50,3%) hebben een groter aandeel.

De Global Wind Energy Council (GWEC) verwacht dat er in 2024 wereldwijd 17,8 GW aan offshore wind bijkomt. Voor 2025 voorziet de GWEC 23,3 GW aan nieuwe installaties. Komend voorjaar zijn er conform deze voorspelling wereldwijd dus al 100 GW aan windparken op zee in bedrijf. Ook voor de komende jaren zit de meeste groei in China en Europa.


Bron: Global Wind Energy Council / Imagecredit: Tino Rischawy, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. Will Eisinga schreef:

    Loskoppeling Gasprijs Electriciteit. Wind en Zonnestroom is heel goedkoop. Loskoppelen die handel. Wat is de berekening hoeveel een kWh Windstroom kost??? Ik kom op 0,1 cent per kWh. Door koppeling aan de gasprijs betalen we 35 cent per kWh.

  2. hans peperkamp schreef:

    Als er geen wind is: geen opwekking van Energie,als de zon niet schijnt geen opwekking van energie.En daarnaast komen er steeds meer stroomnet-onderbrekingen elke dag,op div. locatie’s in Nederland.Omdat zoals ik al vaker beaamden,de stroomnetkabels 15 jaar geleden hadden moeten vervangen worden,door dikkere koperen-stroomkabels.En dat veroorzaakt de bekende BLACKOUT(stroomnet onderbrekingen).Windmolens energie-vriendelijk?.Alleen het maken van wind-turbine’s kost al een aanslag op de grondstoffen,en daarnaast wordt de stof Neodym gebruikt,om een grotere magnetische kracht op te wekken,en die zeer onvriendelijke giftige milieu-vervuilende grondstof,tast bij het delven daarvan de kanker bij de delvers.Via youtube.nl (tik in)Neodym-Das Schmutzige Geheimnis Sauberer Windräder.En zonnepanelen zijn ook totaal niet milieu-vriendlijk,(tik in) Semiconductor Production Proces Explained Silicium:geeft weer door donatie,het indampen van zéér giftige stoffen er energie zal worden opgewekt.En een zonnecel leverd een 0.5 volt gelijkstroom op,en door de hoeveelheid daarvan kan meer meer energie opwekken,maar dan moet de omvormer van gelijkstroom naar wisselstroom wel de zuivere sinus van 50 hz wisselspanning omzetten,andes kan er bromtonen,en meerdere elektotechnische problemen opleveren.En daarnaast zijn niet alle daken in Nederland geschikt om de hoeveelheid van de zonnepanelen te kunnen dragen,je hebt te maken met drukbelastingen,de wet van de Mechanica,op je dak door heftige stormen,en dat kan extra slijtage en lekkage’s veroorzaken.Aan de binnenkant van de daken ontstaat er een vacuum,als er een flinke storm over je zonnepanelen zal razen.Biij Wind-turbine’s worden de windvanen automatisch in de horizon-stand geplaats,om beschadiging van de inwendige tandwielen etc. niet te beschadigen.Ziet nogmaals via youtube.nl (tik in) Mit der Energiewende in der Blackout?:geeft weer als de zuivere sinus van 50 hz wisselspaning zal gaan veranderen en Plötzlich Dunkel en Blackout- wie gut sind wir auf Hessen vorbereitet ohne strom?:geeft weer de enorme problemen die kunnen ontstaan.Maar wel weer in de Duitse Taal weergegeven.En daarmee moeten de presentatoren van de NPO zich schamen,via hun beperkte kennis overdracht.Tov de Duitse collega’s.Het is feitelijk om te huilen,dat heel veel exakte kennis niet zal worden weergegeven via de Kabel-kijkers in Nederland. Schande-Schande.Onder het Motto,wat ze niet weten,zeuren ze er niet over.

  3. hans peperkamp schreef:

    Geachte Ingenieur: voor u opgezocht in de Duitse Taal weergegeven.Via youtube.nl (tik in) 50 Hz-wie wir einen Blackout vermieden en (tik in) ORF 1:-Nichts geht mehr: Sieben Tage ohne strom vom 3.11.2021.En dat gaat in Nederland ook steeds meer een rol spelen,in de vele Energie-opbrengst,die de koperen stroomnet-leidingen volgens de Wet van Ohm U= I X R en door veroudering er meer corosie zal ontstaan,en dat vertraagt de 50 hz zuivere of versneld in een hogere 50 hz sinus van de wisselstroom.230 wisselstroom kan gezien worden als de gemiddelde waarde’s,en dat het potentiaal verschil van 230 volt tov de Aarde die is nul.In de sinus van wisselstroom kan de waarde’s oplopen naar top-top en dat kan 700 volt bedragen ? maar er zit dan heel weinig energie in.En dan zijn de 100 periode’s van wisselstroom,en het omkeren van het magnetisch veld,wat eerst plus was,zal dan min worden.Wisselstroom kan gezien worden als een pulserende energie-bron.

  4. Will Eisinga schreef:

    Bericht Solarmagazine. China heeft 710 Gigawatt Solar geinstalleerd. Record 102,5 Gigawatt in eerste semester, eerste half jaar 2024. Dan heeft China in 2025 meer dan 1000 Gigawatt Solar. Wat Gooeeeed.
    200 Gigawatt per jaar erbij betekent dat China in 2030 2000 Gigawatt Solar heeft ginstalleerd. Prima. Deze stroom wordt gebruikt voor productie Zonnepanelen en voor het laden van de Electrische autos in China. Wat goooeeeed. Niet in het Nieuws. Das Jammer.

  5. hans peperkamp schreef:

    Geachte Eisinga: waar u voorbij gaat,dat we via vooral internet-aankopen uit China,China enorm rijk hebben gemaakt.Zoals bij vele ingekochten producten er staat, aan die onderzijden van het ingekochte product; MADE CHINA.Haal je Waar bij de Vakhandelaar.En om te kunnen blijven investeren in het belang van de BV Nederland,en vooral in de toekomstige Technologische Innovatie Ontwikkelingen,is er heel veel geld voor nodig.Vooral in de nieuwe Energie-bronnen,die in ontwikkeling zijn,zoals ik als vaker heb weergegeven via youtube.nl (tik in) ITER in Zuid Frankrijk:waar zeer zware waterstof-Atomen,in elkaar worden geperst,en er heel helium plasma ring ontstaat van 150 miljoen graden, in ontwikkeling,(tik in) Wendelstein 7 X Stellerator: waar de Super Neodym Magneten worden afgekoelt tot -250 graden,en dan is de inwendige weerstand geen belemmering meer voor de doorgifte van de super-magnetische kracht-velden(tik in) SMALL MODULAR KERNFUSIE: en die kunnen binnen 5 jaar gebouwd worden,en langst de bekende rivieren zoals de Rijn geplaats worden,voor de nieuwe Energie opwekking.Maar ook China is al heel ver met de ontwikkeling van de nieuwe Energie-bronnen.Via: Google.nl (tik in) Energie uit de Ruimte: een techniek die al vele jaren de stroom-opwekt via de zonnepanelen.En China heeft een enorme honger naar meer Energie,om aan de vraag te voldoen,en over de exakte kennis beschikken,om dat te kunnen verwezelijke,omdat ze ook over Raketten beschikken,om een Zonnepaneel in de ruimte te kunnen plaatsen,die meer Energie kan opwekken in een jaar,dan alle Energie-bronnen gevestigt op de Aarde.Maar ook in Nederland is dat geen onbekend gegeven,om uit de ruimte via grootschalige zonnepanelen Energie op te wekken.En op te vangen ergens via een Energie-centrale.Ik zal het niet meer meemaken,gezien mijn huidige leeftijd van 80 jaar.