Gasloos warm water in je huis

Ginger Hendee, via Unsplash Public Domain

Reguliere elektrische warmtepompen verwarmen je huis en je water voor de douche en de afwas. Overweeg je om je huis te verwarmen met airco of met infraroodpanelen? Dan is nog een aanvullende oplossing nodig voor warm water. 

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Enirgy.

De oude gasketel

Als Je overschakelt naar een airco of infraroodpanelen voor de verwarming van je huis heb je nu waarschijnlijk een gasketel voor zowel de ruimteverwarming als de bereiding van warm tapwater. Als de ketel nog werkt, kun je deze blijven gebruiken voor warm water. Het voordeel is dat je geen investering hoeft te doen. Het nadeel is dat je gas blijft gebruiken en dus ook voor de gasaansluiting blijft betalen.

Een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler maakt heel efficient warm water zonder gas te gebruiken, door laagwaardige warmte uit de omgevingslucht of ventilatielucht in de woning te benutten. Met een warmtepompboiler kun je op meerdere plekken in je woning tegelijkertijd warm water afnemen. Het volume van het boilervat wordt afgestemd op je waterverbruik. De boiler werkt op elektriciteit, wat betekent dat je geen gas nodig hebt. Als je zonnepanelen hebt, kun je warmtepompboiler zo instellen dat je het water zoveel mogelijk verwarmt met eigen zonnestroom en zo zonne-energie overdag opslaat voor een duurzaam warme douche in de avond of de volgende ochtend.

Een zonneboiler

Met zonthermische panelen verwarm je het water direct water met zonnewarmte. In Nederland kan dit ongeveer 200 dagen per jaar. Wanneer de zon minder fel schijnt, zal de installatie het water alleen voorverwarmen en is nog steeds een boiler op elektriciteit of gas nodig. Deze kun je in serie met de zonneboiler installeren, zodat elektriciteit- of gasverbruikende boiler alleen bijspringt als het nodig is.

Doorstroomboiler

Een doorstroomboiler verwarmt water direct op het moment dat je de douche aanzet, door een elektrisch verwarmingselement en dus ook zonder gas te verbruiken. Omdat hier geen tijd is om het water geleidelijk voor te verwarmen, is een hoog vermogen nodig op het moment dat je douchet. Omdat veel buren ruwweg tegelijk douchen, resulteert het gebruik van doorstroomboilers in een hoge belasting van het elektriciteitsnet. Hoewel inderdaad gasvrij, is dit geen optimaal duurzame oplossing.


Imagecredit: Ginger Hendee, via Unsplash Public Domain

 


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Will Eisinga schreef:

    Een close inn Boiler 10 liter in de keuken. zelf aansluiten. Te koop bij Hornbach voor 125 euro. en een Badkamer Boiler Bij Hornbach 175 euro. zelf aansluiten. Dan heb je overal altijd Warm Water op stroom van het dak. Werkt als een Warm Water Batterij. Slaat stroom op van het Dak. Dan ben je klaar voor 300 euro. Smart Inductie 4 pit, Airfryer, Microwave, Waterkoker. Keuken zonder gas. Voor verwarming een 60 graden LG Therma V Warmtepomp. aansluiten op de bestaande CV. voor backup 2 ventilatorkacheltjes 35 euro. Klaar is je huis zonder gas. Goedkoop en Gemakkelijk

  2. hans peperkamp schreef:

    Geachte hr Ingenieur:de nieuwste ontwikkeling voor energie opwekking zij de Balkon zonnepanelen.Via youtube.nl (tik in) Baanbrekend zonnepaneel maakt waterstof in huis!(tik in) NEW Solar Panel Produces Cheap Green Hydrogen at Home|BREAKTHROUGH!.(tik in) Balkon zonnepanelen (Balkonzon).Geeft weer het plaatsen van zonnepanelen aan de balcon-kanten.Ontwikkeling in Belgie van de waterstof-zonnepanelen.Maar zoals ik al eerder aangaf: dat niet alle daken,geschikt zijn voor het dragen van de vele zonnepanelen.Je hebt te maken met de Wet van de Mechanica(drukbelasting) op de dakpannen.En dat kan op ten duur,water-lekkage’s ontstaan,maar ook het vervangen van de kapotte dakpannen,en dan weer het laten verwijderen van de zonnepanelen,kan heel veel geld kosten!.Via (bronvermelding) waterstofmagazine.nl In Frankrijk via de Olympische spelen,is vooral de Toyota Mirai en de waterstof-bussen enorm succes vol,en zelfs daarna er meer als 1000 waterstof-Taxi’s in Paris kunnen blijven waterstof-tanken.En dat gegeven zal de de weg-vrijmaken om vooral in de toekomst,en vooral de ontwikkeling van de Otto 4 slag kleppenmotor met waterstof-injectie,de E-Auto’s het nakijken geven,en gehakt maken van de vele horizon-vervuilende laadpalen in de woonwijken!.Het zal weer meer woongenot en leefbaarheid geven,in de woonlocatie’s.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.