Waterstofketelfabrikant ziet geen toekomst voor waterstofketel

Nefit Bosch

Het Duitse techniekconcern Bosch was betrokken bij veel pilots en ook lobby voor verwarming met waterstof. Stefan Thiel, vicepresident sales bij Bosch Home Comfort, verwacht echter niet dat er een wijdverbreid waterstofnetwerk zal komen.

Van hybride naar volledig elektrisch

“Waterstof is belangrijk in de transitie. We hebben het nodig in de industrie, in de luchtvaart en transport. Dus in sectoren waar er geen alternatief is voor verbranding”, zegt Thiel in een interview met installateursvakblad SBG.

“Precies daarom gaan we voorlopig niet uit van waterstof op de verwarmingsmarkt.” Thiel verwacht ook niet dat er in Duitsland wijdvertakte waterstofnetwerken komen en beveelt daarom de switch van aardgas naar (hybride) warmtepompen – die Bosch ook verkoopt – aan. “Niemand weet hoe de uitfasering van aardgas precies zal verlopen”, zegt Thiel. Bij de keuze voor een hybride warmtepomp is uitfaseren van het gasgedeelte op een later moment in ieder geval flexibel mogelijk. Dan kom je alsnog tot een volwaardig warmtepompsysteem. Wat Thiel betreft een zeer goede oplossing.


Waterstofready klinkt innovatief en duurzaam, maar zegt helemaal niets

Onder meer via de lokale afdelingen Nefit Bosch en Worcester Bosch heeft het Duitse techconcern de afgelopen jaren ingezet op de verkoop van waterstof ready-gasketels. Deze ordinaire aardgasketels zijn, in de hypothetische toekomst waarin er waterstof door de gasleidingen in de wijk stroomt, eenvoudig en snel om te bouwen voor waterstofverbranding.

Klaar voor een Ferrari

Deze aardgasketels zijn net zo klaar voor het verbranden van waterstof als elke parkeerplaats klaar is voor een Ferrari.

Het kost als ketelfabrikant vrijwel niets om waterstof ready te beloven en de doorsnee kopers van de gasketels komen nooit in de gelegenheid om de claim zelf te testen. In het Verenigd Koninkrijk is Worcester Bosch ervan beschuldigd valse verwachtingen te scheppen over de ophanden zijnde ombouw van Britse aardgasnetten naar waterstof, om zo de verkoop van ordinaire gasketels aan aarzelende consumenten die willen bijdragen aan CO2-reductie te steunen.

Goed dat een Bosch-topman nu zelf verklaart dat dit inderdaad een valse verwachting is geweest. Verwarmen op waterstof zit er voor het overgrote deel van de woningvoorraad gewoon niet in, en dat is maar goed ook.


Hieronder een filmpje van Nefit Bosch over de H2-ready gasketel.


 

Bron: SBZ, Bosch, Hydrogen Insight / Imagecredit: Nefit Bosch


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. Will Eisinga schreef:

    Ik heb al 12 jaar geen gas. Zonnepanelen 6000 kWh. Stroom van het Dak is gratis, Zonnepanelen zijn goedkoop geworden. 10 panelen set 1500 euro bij stralendgroen.nl. Warm water close in boiler in de keuken op stroom van het dak. 129 euro bij Hornbach. badkamerboiler op stroom van het dak. 189 euro.
    Smart Inductie 250 euro, Airfryer 150 euro, Microwave 50 euro en Waterkoker 25 euro. geen gas geen waterstof. Op stroom van het Dak. Stroom van het Dak is gratis.
    En voor de centrale verwarming een LG Therma V Warmtepomp 60 graden. 3500 euro bij klimamarket.eu
    Monoblock neerzetten, aansluiten, stekker erin klaar is je huis zonder gas op stroom van het dak. geen gas geen waterstof. sinds 2012 heb ik het zo. En ik verhuur een huis zonder gas. netzo. Werkt perfect beter dan gas. waterstof niet nodig. Wie heeft het ook zo??????? reageer.

  2. Jan schreef:

    Ge moet ophouden met heel die duurzaamheid.
    Geld klopperij ist!!!!!

    • hans peperkamp schreef:

      Geachte Jan: u heeft gelijk duurzaamheid investeren is niet voor de man met de Pet weggelegd.Maar wel belangrijk te investeren in de woning,maar ook goed ventileren,en met weinig kostende middelen is een goed resultaat niet denkbeeldig.Een goedkope-oplossing is,om met kranten-papier de CV pijpen te omwikkelen.En daarnaast kun je ook de glasramen met eenvoudige middelen zoals via plastic(foly) en op maat gemaakte met metalen-lijsten met magneten,je ruiten isoleren.Overal te koop bij de bekenden bouw-shops.En schuim-isolatie achter je radiatoren te plaatsen.Maar ook bij de deur-afsluitingen,extra wind/tochtvrij te maken via kunst-stof middelen,en je kunt zelf alles op maat maken.En dat bij elkaar opgeteld,is de hoogste rente die je kunt ontvangen.En laat je niet gek maken door die Groene Tuinkabouters,die zelf blijven rijden in oa Zweedse Auto-mobiel-Tanks van de bekende Zweedse Auto-merken,en ook zelf nog op vakantie gaan. En dat is de bekenden schijnheiligheid in onze samenlevens-verbanden.En begint totaal niet aan het plaatsen van zonne-panelen,die heel weinig energie-opleveren,gezien we in Nederland leven,waar meer regen en kou de vier-jaar-getijden ons zee-klimaat blijft beinvloeden. Geen zon-geen energie-opbrengst,geen wind de windmolens staan stil,en geen energie-opbrengst.En daarnaast zijn niet alle daken in Nederland geschikt voor het dragen van de vele zonne-panelen,bekende drukbelasting op de dakpannen,bij hevige storm etc.Geniet van het leven,het duurt maar even.En dat kan ook via zoals er vermeld staat DUURZAAMHEID.Zoals Midas Dekker!:eens vertaalde er zijn teveel mensen op de wereld,er zijn teveel inwoners in Nederland.Nu 18 miljoen inwoners,in 2050 30 miljoen,die moeten Eten-Plassen/Poepen/Wonen,wat doe je de toekomstige kinderen en de klein-kinderen aan?.Investeer in minder kinderen te verwekken,dan doet je iets aan de Duurzaamheid,in het belang van de leefbaarheid van Nederland.Resumerend: het is het nummerieke getal van een evenwichtig Duurzaam Klimaat.

  3. Dirk Vangossum schreef:

    Steeds denken dat als je de warmtepomp het hardste nodig hebt, je zonnepanelen quasi niets opbrengen…

  4. Ralf schreef:

    Ja in de winter leveren de panelen heel willing, dus hoe voedt b je dan de warmtepomp? Nu nog dankzij saldering, maar als de saldering ophoudt ?