DNA-test voor vleermuizen biedt hoop voor voortgang isolatie
Uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat speuren naar spouwmuurvleermuizen met een DNA-test betrouwbaar kan zijn. In het onderzoek door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bleek de eDNA-methodiek zoals gehoopt sneller en goedkoper dan de huidige werkwijze conform het vleermuizenprotocol. In november presenteert de RVO de eindresultaten. De verwachting is dat die niet wezenlijk af zullen wijken van de nu gecommuniceerde bevindingen. Hieronder het oorspronkelijke bericht over eDNA van 30 april 2024.
De isolatiebranche en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) menen op basis van luchtmonsters betrouwbaar te kunnen vaststellen of vleermuizen in een spouwmuur aanwezig zijn.
De Raad van State oordeelde in augustus 2023 dat een camera-inspectie van een spouwmuur voorafgaand aan het aanbrengen van isolatie niet volstaat om vleermuizen te beschermen volgens de Wet natuurbescherming.
Sindsdien is voor de hele isolatiemarkt duidelijk dat uitvoeriger – en dus duurder – onderzoek nodig is om te voorkomen dat vleermuizen opgesloten raken tussen nieuw aangebrachte isolatie. Goed nieuws voor de bescherming van vleermuizen maar balen voor iedereen die net toe was aan een comfortabeler en energiezuiniger huis. En voor de isolatiebedrijven, die zonder inspectie of ontheffing conform de natuurkalender alleen in de nazomer en maart aan de slag mogen.
Nieuwe opsporingsmethode moet nog door de keuring
Uit onderzoek in opdracht van de NVDE en branchevereniging Isolerend Nederland komt nu een DNA-toets naar voren als kansrijke onderzoeksmethode. Bemonstering van de lucht in de spouw zou aanwezigheid van vleermuizen moeten detecteren, ook daar waar een camera-inspectie de vleermuzien over het hoofd ziet. Als deze toets geen vleermuis-DNA detecteert, zou aanbrengen van isolatie ongeacht het jaargetijde mogelijk zijn.
“Met nieuwe, nog te valideren opsporingsmethoden kunnen we zowel de vleermuizen als het gevelisolatietempo redden,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE. “Het is hard nodig dat die opsporingsmethoden, in aanvulling op de tijdelijke werkwijze, snel kunnen worden ingezet, anders valt een groot deel van de arbeidscapaciteit in de isolatiesector blijvend weg. Dan moeten te veel bewoners te lang wachten op een geïsoleerd huis.”
Update 14:00: Bij publicatie van de oorspronkelijke versie van dit bericht was mij niet helder hoe de goedkeuringsprocedure verloopt. De NVDE verduidelijkt per mail dat een validatietraject voor de DNA-toets loopt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In het kader van de Wet natuurbescherming is de provincie het bevoegd gezag en dus de partij die een nieuwe opsporingsmethode al dan niet toelaat. De NVDE hoopt dat daarbij tussen provincies geen verschillen ontstaan.
Als deze nieuwe opsporingsmethode op korte termijn inderdaad de keuring doorstaat, maakt dat het mogelijk jaarlijks tienduizenden woningen extra te isoleren zonder directe negatieve impact op aanwezige vleermuizen. Om de afnemende toegankelijkheid van spouwmuren als verblijfplaats te compenseren raadt de Zoogdiervereniging het plaatsen van vleermuiskasten en andere alternatieve verblijven aan.
Bron: Algemeen Dagblad, NVDE, Zoogdiervereniging / Imagecredit: Nils Bouillard, via Unsplash Public Domain
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Wat ik mis in het opslaan van elektra is de elektrische accu kachel. Hij werd in begin 70 tiger jaren door de PUEM gepromoot. S’nacht de kachel opladen tot wel 6kwh aan warmte met nacht stroom. En op de dag je woonkamer warm stoken. Groeten Henk Bos Bunschoten