Windpark Noordoostpolder in aanbouw: grootste van Nederland
Een colonne zware vrachtwagens rijdt op een langzaam tempo over een strakke vlakke landbouwweg in de Noordoostpolder. Ze dragen een bijzondere vracht op hun lange laders. Het zijn betonnen torendelen van reusachtige windmolens; gefabriceerd in Duitsland en onderweg naar een winderige dijk aan het IJsselmeer. Ter plaatse zijn de nodige voorbereidingen al getroffen. De funderingen zijn gelegd, bouwwegen maken de bouwplaatsen inmiddels bereikbaar en een grote kraan staat klaar om de segmenten naar hun plek te tillen.
Dit is een bijdrage van gastblogger Fokke – waarvoor onze hartelijke dank! Hebt u zelf zin ook eens een stuk voor Wattisduurzaam.nl te schrijven? U bent van harte welkom, kijk hier voor de mogelijkheden!
Windpark
De windmolens in aanbouw vormen een onderdeel van Windpark Noordoostpolder, dat het grootste windmolenpark van Nederland moet worden. Het windpark wordt door de Duitse multinational Siemens gebouwd in opdracht van NOP Agrowind, RWE/Essent en Westermeerwind. 38 van de 86 MW windturbines worden binnen de dijken van de Flevolandse Noordoostpolder geplaatst, het overige deel komt in het IJsselmeer te staan. De binnendijkse exemplaren krijgen een tiphoogte van 135, terwijl de molens in het water een tiphoogte van maar liefst 198,5 meter bereiken. Vanaf 2015 moet het windpark jaarlijks 1,4 miljard kWh aan energie gaan produceren; genoeg voor 400.000 huishoudens. Dat is volgens de website van het project vergelijkbaar met het inwoneraantal van de provincies Flevoland, Friesland en een deel van Groningen.
Urk Briest
De vorming van het windpark verliep niet zonder slag of stoot. De Noordoostpolder is relatief dunbevolkt, maar nabij het beoogde bouwgebied ligt het voormalige eiland en dorp Urk, dat als cultureel erfgoed te boek staat. Veel Urkers waren het niet eens met de bouw van het enorme windmolenpark. Het voornaamste argument was dat de horizon van het beschermde dorpsgezicht van Urk teveel aangetast zou worden. Ook zou de Urker bevolking te weinig geïnformeerd zijn over de bouw van het park. Om die redenen werd het Comité Urk Briest gevormd (eerder Het Lot van Don Quichot), gesteund door het Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW). Het comité diende gedurende enkele jaren constant bezwaar in tegen de bouw van de windmolens. De argumenten waren afwisselend: gevaar voor gevogelte, mogelijke aanvaringen met olietankers, het gevaar dat de trillingen de stabiliteit van de dijken zouden aantasten… Het mocht niet baten. De bouw ging en gaat gewoon door. De eerste molens zullen in het najaar stroom gaan produceren.
Bron: windkoepelnop.nl, omroepflevoland.nl.
ImageCredit: GE
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.