Accu met garantie op 100% capaciteit na eerste 5 jaar gebruik

Corina Rainer, via Unsplash public Domain

De Chinese accuproducent CATL brengt een accu op de markt met een capaciteit van 6,25 megawattuur in het formaat van een standaard 20-voetscontainer. CATL claimt dat de accu ook na 5 jaar gebruik nog over die capaciteit beschikt.

Uitgestelde veroudering

Tot voor kort leverde CATL accu’s met 5 megawattuur (MWh) in vergelijkbare containers. De energiedichtheid van de nieuwe accu ligt dus 30% hoger, wat energieopslagprojecten fysiek beter inpasbaar maakt.

Interessanter nog is de garantie dat de lithium-ijzer-fosfaataccu gedurende de eerste 5 jaar niet veroudert, en dus minimaal 5 jaar lang de initiële 6,25 MWh capaciteit behoudt. De accuproducent stelt dit mogelijk te maken met een biomimetische solid electrolyte interphase en een zelfassemblerend elektrolyt. Juist ja.


Extra lithium verlengt levensduur van lithiumaccu’s

Op zoek naar duiding blijkt dat CATL recent samen met busfabrikant Yutong een accupakket voor bussen presenteerde dat in de eerste 1000 laad- en ontlaadcycli ook 0 veroudering zou doormaken. Voor stationaire energieopslag is 200 cycli per jaar een mooi mikpunt, dus goeie kans dat het om dezelfde technologie gaat. Platgeslagen komt het vermoedelijk neer op het toevoegen van extra lithium aan de accu, in het geval van CATL aan het elektrolyt.

Deze pre-lithiation verhindert de processen die juist tijdens de eerste laadcycli – die om klachten van klanten te voorkomen al plaatsvinden in de fabriek – direct een stevig eerste capaciteitsverlies veroorzaken. Afgaande op een patentaanvraag uit 2020 (technische video hieronder) zat ook Tesla op dit spoor. CATL heeft mogelijk een manier gevonden om de afgifte van het extra lithium geleidelijk te laten verlopen, zodat de veroudering nog veel langer uitblijft.

De uitgestelde veroudering gaat niet ten koste van de resterende levensduur na de eerste 5 jaar of 1000 cycli. Toegepast in de bussen van Yutong moet de accu minimaal 1,5 miljoen kilometer of 15 jaar meegaan.

 


Bron: CATL / Imagecredit: Corina Rainer, via Unsplash public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

  1. Will Eisinga schreef:

    Ik heb een vraag. Is dit ook een Accu? Ik heb een close in Boiler 10 liter 129 euro in de keuken en een badkamer boiler 50 liter 189 euro. De stroom van het Dak wordt direct opgeslagen in de vorm van Warm Water. Dat werkt perfect. Is dat ook een Accu. een Warm Water Accu. En met de warmtepomp een buffervat van 300 liter. Stroom van het Dak Via de Warmtepomp in een Buffervat. Plus 60 graden. Opslag Stroom van het Dak in de vorm van Warm Water. Ik heb het al 12 jaar en werkt perfect. Al 12 jaar geen Gas. Stroom van het Dak. Opslag in Warm Water Accu. Altijd beschikbaar als je het nodig hebt. De stroom gaat het net niet op maar wordt opgeslagen in Warm Water Accus in de keuken, in de badkamer en 300 liter buffervat Warm Water Accu.

    • Lars schreef:

      Al van de Nestore gehoord? Een thermische accu/ vat met minimale stilstandverliezen.

    • Wouter schreef:

      Hallo Will,

      Inderdaad. Doe ik ook: 2 maal een 120 liter elektrische boiler, elk met een aansluitwaarde 2700 Watt. Beide geschakeld via een stopcontact van Energy. Als er meer teruglevering is dan 2500 en 2700 Watt schakelt het stopcontact in; als het water warm genoeg is (70 graden) schakelen de boilers vanzelf uit. Zonnestroom direct omzetten in warmte en die ‘s avonds weer gebruiken voor bad of douche…

      Bij weinig zon wordt gebruik gemaakt van nachttarief (om ook legionella te beheersen)

      • Will Eisinga schreef:

        Bedankt. Warm Water met een Thermische Accu in de keuken 10 liter, 1500 Watt, 129 euro, zelf installeren, op stroom van het Dak. bespaard ook nog water. direct warm water dichtbij de kraan. en 50 liter Thermische Accu in de badkamer. ook 1500 Watt 189 euro. Wahlbach bij Hornbach. zelf installeren en op stroom van het Dak. Niet terugleveren maar opslaan in je Thermische Accu. Werkt perfect automatisch. Al 12 jaar geen gas.

  2. Pieter schreef:

    Prima idee! Ik ben hetzelfde van plan, volgens mijn bierviltje calculator kun je 10kWh in een 200 liter boiler kwijt, door het water te verwarmen van 15 naar 60 graden Celsius. Goed om te lezen dat het bij jou al naar tevredenheid werkt!

    • Pieter schreef:

      Dus jouw badkamer boiler van 50 liter is effectief een 2,5 kWh opslag, en dat voor 189 euro. Je kunt er natuurlijk niet mee salderen maar dat hoeft ook helemaal niet bij dit prijspunt.

    • Will Eisinga schreef:

      Bedankt. Ik heb centraal een 300 liter Buffervat aangesloten op de Warmtepomp. Thermische Accu. Op stroom van het dak. werkt ook goed. HT Warmtepomp 60 graden. Aangesloten op de CV radiatoren. Maar de warmwaterleiding naar de keuken is 10 meter en naar de badkamer zeker ook 10 meter. altijd wachten op warm water uit de centrale boiler. Nu direct Warm Water in keuken en Badkamer. bespaart ook nog water en meer comfort op stroom van het Dak. niet terugleveren zelf opslaan in je Thermische Accu. 10 liter en 50 liter. 129 euro en 189 euro. Wahlbach bij Hornbach. zelf installeren. 1500 Wat. Stekkerklaar. De centrale sanitair Boiler 300 liter is nu alleen nog buffervat voor de Warmtepomp. Als Thermische Accu. Ik heb al 12 jaar geen Gas. HT Warmtepomp LG 9 KW, 60 graden. Op het net voor 3500 euro. Smart Inductie, En 2 Boilers als Thermische Accu. En Zon op Dak natuurlijk. 6000 kWh productie en 6000 kWh verbruik. reken dat maar eens uit op je bierviltje.