Cementvrij geopolymeerbeton verwerkt in 2 nieuwbouwhuizen

Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans en prefab-betonleverancier Heembeton hebben in ’s-Gravenzande het casco van 2 nieuwe woningen opgetrokken uit geopolymeerbeton. Dit bouwmateriaal is een alternatief voor CO2-intensief cementbeton.

‘Circa 70% minder CO2-uitstoot’

Geopolymeerbeton bestaat – net als regulier cementbeton – vooral uit zand en grind. Het verschil zit in het bindmiddel dat van het zand en grind één sterk geheel maakt.

In traditioneel cementbeton dient Portlandcement als bindmiddel. In de door Heembeton geproduceerde wanden van geopolymeerbeton is het Portlandcement volledig vervangen door hoogovenslak, een bijproduct uit de staalindustrie. “Doordat de cement achterwege blijft worden de milieukosten van de beton meer dan gehalveerd en de CO2 uitstoot gereduceerd met ca. 70%”, zegt Erik de Vries, innovatie- en productmanager bij Heembeton.


Hoogovencement is in Nederland al jaren gangbaar

De productie van Portlandcement is zeer CO2-intensief. Een ton beton met uitsluitend Portlandcement als bindmiddel is goed voor zo’n 800 kilo CO2-uitstoot. Daarvan komt zo’n 80% voor rekening van de cementproductie.

CO2-reductie met hoogovencement

Dat ook hoogovenslak zand en grind kan binden is geen nieuws. In Nederland is het gebruikelijk om – afhankelijk van de eisen aan het eindproduct – 35% tot 80% van het Portlandcement te vervangen door hoogovenslak.

Het resulterende hoogovencement is een mooie toepassing van het restproduct dat bij de staalproductie in IJmuiden overblijft. Omdat we CO2 die vrijkomt bij de staalproductie aan het staal toerekenen, telt het bijproduct hoogovenslak als CO2-arm.


Hoogovenslakken met alternatieve activator in plaats van cement

In tegenstelling tot Portlandcement reageert hoogovenslak pas met water in een sterk basische omgeving. In hoogovencement verhoogt het Portlandcement de pH-waarde. In de prefab wanden van geopolymeerbeton die Heembeton voor het project in ’s-Gravenzande heeft geproduceerd, is in plaats van Portlandcement een basische activator toegevoegd.

De in totaal 30 prefab wanden van geopolymeerbeton zijn door Heijmans gebruikt bij de bouw van 2 rijwoningen in een rij van 4. Bianca Hofstee, accountmanager Heembeton: “Je ziet het verschil niet en in het ontwerp en in de uitvoering merk je het ook niet. Dat is het voordeel: er verandert niets voor de aannemer of eindgebruiker.”

Bron: Heembeton, Heijmans / Imagecredit: Heijmans

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. H Jansen schreef:

    Hoe veilig is dit? Zie de problemen in een haagse speeltuin met een ander restproduct uit hoogovens.

    https://www.denhaagfm.nl/dhfm/4818553/zorgen-over-gezondheid-gemeente-vervangt-grond-koningsplein