Hoe bespaar je energie met slimme apparatuur?
De energierekening is een grote kostenpost en het bewustzijn over klimaatverandering neemt toe. Slimme verlichting, stekkers en thermostaten helpen om meer inzicht in en controle over ons energieverbruik te verkrijgen.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Mediamarkt.
Wat is slimme apparatuur?
Slimme apparaten zijn apparaten die je bedient met een app op je smartphone of tablet. Zo zet je bijvoorbeeld op afstand de verwarming aan- en uit, dim je lampen of stel je de wasmachine op afstand in. Door slimme apparatuur te installeren, kun je besparen op je energiekosten en en je gemak vergroten. Hoeveel je bespaart is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van je huis en je persoonlijke gewoonten.
Welke slimme apparatuur is er?
Er komen steeds meer slimme apparaten op de markt. De bekendste zijn de slimme thermostaten, slimme verlichting en slimme stekkers. Hoe ze werken en hoe je er energie mee kunt besparen, lichten we per apparaat toe.
Slimme thermostaat
Een slimme thermostaat kopen bij mediamarkt geeft je actueel inzicht in je verbruik. Dit geeft je meer controle over je energierekening. Een gemiddeld huishouden dat nog geen slimme thermostaat heeft, kan op jaarbasis toch honderden euro’s besparen. Via een app op je smartphone of tablet kun je de slimme thermostaat bedienen en de temperatuur in je woning op afstand regelen. Zeer handig voor als je een keer de verwarming vergeet uit te zetten als je weg of naar bed gaat. Met één druk op de knop voorkom je direct onnodig verbruik. Er zijn verschillende soorten thermostaten verkrijgbaar, maar ook met het installeren van slimme radiatorknoppen kun je energie besparen. Zo verwarm je geen onnodige ruimtes in huis en kun je de verwarming per kamer instellen.
Hoe werkt slimme verlichting?
Slimme verlichting bedien je ook via je smartphone. Zo kun je de lichten in huis gemakkelijk op afstand aan- en uitzetten. Afhankelijk van het soort slimme verlichting is de slimme verlichting op afstand te dempen of van kleur te veranderen, zoals bij de Philips Hue. Naast dat slimme verlichting makkelijk is, bespaar je ook energie. Voorkom dat lampen onnodig aanstaan als je ze vergeten bent en zorg met een timer of bewegingssensoren dat je alleen licht in huis hebt waar en wanneer dat nodig is. Bovendien werkt slimme verlichting met ledlampen die een stuk zuiniger zijn dan spaarlampen.
Besparen met slimme stekkers
Apparaten verbruiken stroom, zelfs wanneer ze op stand-by staan. Dit noemen we sluipverbruik. Jaarlijks kan dit bij een gemiddeld huishouden oplopen tot honderd euro. Met slimme stekkers kun je apparaten volledig uitschakelen wanneer ze niet in gebruik zijn. Dit gaat sluipverbruik tegen. De slimme stekker blijft wel altijd aanstaan om verbinding te houden met de wifi-verbinding waarover je de apparaten kunt bedienen. Een slimme tussenstekker verbruikt slechts één euro per jaar aan energie, waardoor je alsnog een grote energiebesparing realiseert.
Tips voor de aanschaf van slimme apparatuur
Begin met kleine stappen. Begin met één of twee apparaten en breid dit geleidelijk uit. De eerste stap is bewustwording van je verbruik en het inzicht dat slimme apparatuur je biedt leert je hierop besparen.
Maak gebruik van subsidies. De overheid biedt verschillende subsidies aan voor energiebesparende apparaten. Koppel ze aan elkaar en maak van je huis een smarthome waarmee je meer controle over je energieverbruik krijgt.
Imagecredit: Dan LeFebvre, via Unsplash Public Domain
- Consequenties van zonnepanelen bij een nieuw energiecontract - 24 dec 2024
- Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes - 02 dec 2024
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.