Lever jij zonnestroom terug? De opbrengst kan tegenvallen
De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Uit het elektriciteitsnet afgenomen stroom verrekenen met aan het elektriciteitsnet geleverde zonnestroom – die je op een ander moment zelf niet nodig had – kan nog steeds.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met de Overstappen.nl.
Miljoenen Nederlanders hebben de afgelopen jaren zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Dit draagt bij aan een schonere wereld en het scheelt de zonnepaneleneigenaren iedere maand ook serieus geld op de energierekening.
Hoe werkt het salderen en wat zijn de voordelen?
In de zomermaanden wekken zonnepanelen natuurlijk veel meer stroom op dan in de wintermaanden. De meeste huishoudens met zonnepanelen wekken overdag in het voorjaar en in de zomer meer elektriciteit op dan ze zelf verbruiken, terwijl in de winter vrijwel niets van de thuis benodigde elektriciteit uit de zonnepanelen komt. Met de salderingsregeling bouwen huishoudens met zonnepanelen in de zonnige maanden een tegoed op, waarmee ze de kosten voor het verbruik van stroom in de donkere maanden mogen drukken.
Stel dat je in de maanden juni, juli en augustus 1.000 kilowattuur (kWh) opwekt, maar je gebruikt maar 500 kWh, dan mag je de overige 500 kWh op een ander moment ‘gebruiken’. Dit wordt vervolgens op de jaarrekening verrekend, waardoor je dus een stuk voordeliger uit bent. Salderen mag alleen met de elektriciteit die je in een jaar ook daadwerkelijk verbruikt. Lever je op jaarbasis meer elektriciteit terug dan je zelf opmaakt dan is het aan de energieleverancier wat hij daar voor over heeft.
Salderen is te succesvol, en daarmee niet meer eerlijk
Het salderen is economisch ontzettend interessant voor iedereen met zonnepanelen. Het is alleen niet eerlijk ten opzichte van mensen die geen ruimte, geen geld en/of geen toestemming hebben voor het plaatsen van eigen zonnepanelen.
Nu vrijwel iedereen met geld en een eigen dak zonnepanelen heeft laten plaatsen, komt er op zonnige dagen zoveel zonnestroom het net op dat overschotten ontstaan en elektriciteit urenlang niets meer waard is. De stroom die de zonnepaneleneigenaren in de winter afnemen en mogen verrekenen, kost echter wel nog gewoon geld.
Zo leggen energieleveranciers vaak geld toe op klanten die salderen. Dat geld moeten ze ophalen bij de klanten zonder zonnepanelen. Die klanten draaien dus op voor de kosten, die de zonnepaneleneigenaren mogen verrekenen.
Daarom gaan al jaren stemmen op om de salderingsregeling af te schaffen. Het laatste voorstel daarvoor sneuvelde recent echter in de Eerste Kamer.
Steeds meer leveranciers rekenen kosten voor het terugleveren
Bij gebrek aan politieke daadkracht nemen energieleveranciers het heft in eigen handen. Een groeiend aantal partijen brengt terugleverkosten in rekening aan klanten die zonnestroom aan het elektriciteitsnet terugleveren.
Om de financiële impact hiervan in te kunnen schatten, is energie vergelijken met zonnepanelen een aanrader.
Wat kan ik zelf doen aan terug leveringskosten
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Toch zijn er ook genoeg andere manieren om vaste terugleveringskosten te voorkomen of flink te verminderen. Een van de opties is om ervoor te zorgen dat je op de dagen dat je veel energie opwekt, ook zorgt dat je veel gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld de vaatwasser, wasmachine, je auto thuis opladen het opladen of de warmwaterboiler zo programmeren dat deze verwarmt op zonnestroom.
Een andere optie is het laten terugregelen van je omvormer. Dit zorgt ervoor dat het aantal kWh stroom dat je opwekt, wordt aangepast aan het verbruik. Zo voorkom je dat je elektriciteit opwekt waar niemand op dat moment op zit te wachten. Mogelijkheden genoeg dus om ook zelf iets te doen aan de vaste terugleverkosten die anders in rekening worden gebracht.
Imagecredit: Mischa Frank, via Unsplash Public Domain
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
- Meer energiebewust en betere timing met een slimme meter - 21 aug 2024
- Gasloos warm water in je huis - 01 aug 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.