Liever Nederlandse windenergie of Noorse waterkracht?
Het prijsplafond dat in 2023 gold, is sinds 1 januari 2024 niet meer van toepassing en zijn er verschillende belastingtarieven gewijzigd. Een goed moment om te kijken of je energiecontract nog voordelig én optimaal duurzaam is.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met de Consumentenbond.
In reactie op de sterk gestegen marktprijzen voor aardgas en elektriciteit voerde de Nederlandse overheid in 2023 een prijsplafond in voor een deel van het energieverbruik van huishoudens. Tot een verbruik van 1200 kuub gas gold in 2023 een maximumtarief van €1,45 per kuub. Voor elektriciteit was het maximumtarief €0,40 per kilowattuur (kWh), tot een verbruik van 2900 kWh.
Inmiddels zijn de marktprijzen voor energie weer sterk gedaald en is ook het prijsplafond opgeheven. In vrijwel alle nieuwafgesloten energiecontracten hanteren de leveranciers prijzen onder de oude maximumtarieven. Leveranciers concurreren inmiddels ook weer op prijs dus energie vergelijken kan lonen.
Op zoek naar duurzame energie?
Een ander aspect waarop energieleveranciers concurreren is duurzaamheid. En dan vooral op de herkomst van de elektriciteit. Duurzaam geproduceerd aardgas is nog schaars maar elektriciteit wordt in Nederland en Europa al volop geproduceerd.
Bij vrijwel alle energiecontracten die je als huishouden kunt afsluiten, teken je in 2024 voor groene stroom. De ene groene kilowattuur is echter de andere echter niet.
Bijdragen aan de groei van duurzame elektriciteitsproductie
Hernieuwbare elektriciteit komt in de regel uit windturbines, zonnepanelen, biomassa-, geothermie- en waterkrachtcentrales.
In Europa wordt de elektriciteit zelf en het bewijs dat elektriciteit hernieuwbaar geproduceerd is apart verhandeld. In Nederland betalen veel consumenten en bedrijven graag iets extra voor groene stroom, terwijl er nog te weinig windparken, zonnepanelen en biomassacentrales staan om in de volledige Nederlandse stroomvraag te voorzien.
Nederlandse energieleveranciers kopen daarom ook bewijzen van groene stroomproductie uit andere landen om aan de Nederlandse vraag naar groene stroom te voldoen. In landen als Noorwegen en IJsland is vrijwel alle elektriciteit hernieuwbaar, terwijl hier niet alle elektriciteitsverbruikers waarde hechten aan een bewijs dat ze ook betalen voor hernieuwbare elektriciteit. Zo kan het dat jij thuis groene elektriciteit uit IJsland kunt kopen, terwijl er nog geen stroomkabel tussen IJsland en Europa ligt.
Wil je met je groene stroomcontract bijdragen aan de groei van hernieuwbare elektriciteit in Nederland? Kies dan bij overstappen energie voor een aanbieder die 100% groene stroom uit Nederland levert.
Imagecredit: Peyman Shojaei, via Unsplash Public Domain
- Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes - 02 dec 2024
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
- Meer energiebewust en betere timing met een slimme meter - 21 aug 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.