Urenco vergroot productiecapaciteit voor kernsplijtstof in Almelo

Matthias Knigge, via Wikimedia Creative Commons

Uraniumverrijker Urenco heeft een investeringsbeslissing genomen voor de uitbreiding van haar productielocatie in Almelo. Ook net over de grens bij het Duitse Gronau en in de VS voert Urenco de productie op.

Vanaf 2027 in bedrijf

Met de uitbreiding van de fabriek voegt het concern 15% toe aan de productiecapaciteit. Deze extra capaciteit komt vanaf 2027 in bedrijf.

Daarmee speelt Urenco in op de wens van uitbaters van bestaande kerncentrales om de toelevering van nucleaire brandstof te diversifiëren (lees: niet of minder in Rusland te kopen) en op nieuwbouwplannen voor extra kerncentrales in Europa.


Slingeren met uraniumhexafluoride

Natuurlijk uranium bestaat voor 99,3% uit de stabiele isotoop U238 en 0,7% van de splijtbare – en iets lichtere – isotoop U235. In natuurlijk uranium is te weinig U235 aanwezig om een nucleaire kettingreactie opgang te brengen. De meeste kerncentrales verstoken uranium met 3% tot 5% U235. Kernwapens hebben een gehalte U235 van 20% of hoger.

Het verrijkingsproces voor uranium maakt van natuurlijk uranium nucleaire brandstof met 3% tot 5% U235. Uranium is een metaal en het is lastig om de de isotopen te sorteren als ze gebonden zijn in een vaste stof. Daarom maken splijtstofproducenten het metaal tijdelijk gasvormig, in een reactie met fluoride. Individuele moleculen van het gas uraniumhexafluoride hebben – afhankelijk van de uraniumisotoop – onderling een klein gewichtsverschil.

In Almelo verrijkt Urenco deze uraniumhexafloride door gasmoleculen rond te slingeren in een serie van centrifuges. De zwaardere moleculen plakken daarbij net iets meer tegen de wand van de centrifuge dan de lichtere gasmoleculen. Zo brengt Urenco het gehalte U235 stap voor stap tot het niveau dat de klanten nodig hebben. Als bijproduct ontstaat verarmd uranium, met een lager gehalte U235 dan het natuurlijke gemiddelde dat ook minder radioactief is dan natuurlijk uranium.


Bron: Urenco / Imagecredit: Matthias Knigge, via Wikimedia Creative Commons

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...