Wereldwijd dagelijks 1 gigawatt aan zonnepanelen erbij in 2023
De wereldwijde capaciteit van zonnepanelen neemt dit jaar met 392 gigawatt toe, voorspelt onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Vooral in China voorziet BNEF een versnelling in de groei van het aantal nieuwe installaties.
Als de voorspelling van Bloomberg New Energy Finance voor 2023 uitkomt, betekent dat een groei van liefst 56% ten opzichte van 2022.
De voorspelde 392 gigawatt betekent dat er nu gemiddeld elke dag ergens op de wereld ruim 1 gigawatt aan zonnepanelen bijkomt. Zo’n 20 jaar geleden duurde het nog een vol jaar om wereldwijd 1 gigawatt aan zonnepanelen te plaatsen.
China is verantwoordelijk voor het grootste deel van de wereldwijde groei. Het land is al jaren niet alleen de grootste producent maar ook verreweg de grootste markt voor zonnepanelen. Volgens de statistieken van de Chinese overheid zijn er in de eerste 9 maanden 129 gigawatt aan nieuwe zonnepanelen geplaatst, ruim meer dan in de 12 maanden van 2022.
1 gigawatt aan zonnepanelen in perspectief
392 gigawatt is heel veel, maar ook 1 gigawatt is heel veel. Nederland plaatste de laatste jaren zo’n 4 gigawatt aan zonnepanelen per jaar, en daar zijn nu alle netbeheerders van in de stress.
Een beetje kolencentrale of kernreactor heeft een geïnstalleerd vermogen van 1 gigawatt. Met datzelfde vermogen leveren de meeste kolen- en kerncentrales wel meer elektriciteit dan 1 gigawatt aan zonnepanelen. Om het Nederlandse elektriciteitsverbruik van 110 TWh per jaar te dekken zou je ongeveer 14 gigawatt aan kerncentrales of 120 gigawatt aan zonnepanelen nodig hebben.
De meeste van de voorspelde 392 gigawatt aan zonnepanelen die er dit jaar bijkomen, komen echter in landen waar het zonniger is dan in Nederland. Daar leveren de zelfde panelen zo 1,5 tot soms wel 3x zoveel elektriciteit per jaar.
Prijsdaling zonnepanelen zet alweer sterk door
Na jaren van scherpe prijsdalingen liepen de prijzen van zonnepanelen sinds 2020 op. Eerst onder meer vanwege problemen in de productieketen door corona, vanaf 2021 ook door oplopende prijzen voor grondstoffen en energie. Inmiddels zijn de prijzen echter alweer onder die van 2020 gedoken. Een zonnepaneel kost nu 13 dollarcent per watt. In 2000 was dat nog $5,60/watt en in 2010 $2,15/watt. De hervatte kostendaling draagt bij aan de trendbreuk die BNEF voorziet voor 2023.
Bron: BNEF / Imagecredit: 李大毛 没有猫, via Unsplash Public Domain
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
wat is de prijs van een kWh Zonnestroom?
In China worden Zonnepanelen geproduceerd met stroom van Zonnepanelen.
Installatie Zonnepanelen zal stijgen van 425 Gigawattpiek in 2023 naar 1100 Gigawattpiek in 2027. Bericht Solar Magazine.
Kernenergie Locatie Sellafield lek als een mandje, Opruimkosten 300 Miljard euro. Niet in de Media.
In India op de grens met Pakistan komt een Zonnepark van 726 vierkante Kilometer. Klaar over 3 Jaar. Productie 30 Gigawatt per Jaar. Kost 2.1 Miljard Euro. Schone Stroom voor 18 miljoen huizen. Nieuws van Change Inc.