Recyclaar uit VS aast op materialen uit Europese elektrische auto’s

Redwood Materials

Het Amerikaanse recyclingbedrijf Redwood Materials heeft de Duitse concurrent Redux Recycling overgenomen. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in recycling van accu’s uit consumentenelektronica en elektrische auto’s.

Grootste accurecycler in Europa nu in Amerikaanse handen

De recyclingfabriek van Redux Recycling in Bremerhaven is – volgens het persbericht van Redwood Materials – de grootste in Europa. Redux verwerkt jaarlijks tot 10.000 ton aan afgeschreven lithiumaccu’s uit elektrische auto’s, e-bikes, stationaire opslagsystemen en consumentenelektronica.

Redwood Materials verwerkt in de VS jaarlijks zeker 20.000 ton en heeft zowel in het thuisland als daarbuiten grootse groeiplannen. Vorige maand haalde het bedrijf $1 mrd op bij investeerders en in februari 2023 kende het Amerikaanse ministerie van Energie een lening van $2 mrd toe aan Redwood voor de de opschaling van haar recyclingfaciliteiten.

Redwood is in 2017 opgericht door JB Straubel, tot kort daarvoor CTO bij Tesla. Redux Recycling startte in 1997 als verwerker van kleine nikkelhydridebatterijen en accu’s voor gereedschap. Het bedrijf bestond dus al voor de grote opmars van lithiumaccu’s. De 70 werknemers van Redux blijven in dienst bij Redwood. De overnamesom is niet bekendgemaakt.


Vrijwel volledige recycling van kritieke materialen uit accu’s

Hergebruik tot en met de elektriciteit in de accu’s

Zowel Redwood als Redux claimen 95% van de materialen uit lithiumaccu’s terug te winnen. Een hoog percentage, dat echter ook door grote recycle-concurrenten als Li-Cycle, Northvolt en Umicore genoemd wordt. Vermoedelijk gaat het hier om gewichtsprocenten.

Het betekent dat niet alleen de bekende en waardevolle accumetalen lithium, cobalt, koper, mangaan en nikkel en maar ook het grafiet uit de anodes en het aluminium en de kunststoffen uit de behuizing vrijwel volledig beschikbaar komen voor de productie van nieuwe accu’s. Een aantal van de recyclingbedrijven (zie video hieronder) wint zelfs de elektriciteit die nog in de ingeleverde accu’s is opgeslagen terug, goed voor een belangrijk deel van het energiegebruik in de eigen bedrijfsvoering.


Miljardenindustrie voor bedrijven met een lange adem

Redwood Materials ziet nadrukkelijk ook kansen hoger in de keten van de snelgroeiende markt voor elektrische auto’s en andere accusystemen. Een installatie voor de productie van koperfolie geschikt voor accu’s draait al in Nevada en een deel van het nieuw opgehaalde geld steekt Redwood in fabrieken voor nieuwe cathodes en anodes.

Het zit er dik in dat Redwood in deze fabrieken voorlopig – naast teruggewonnen – ook nieuw gewonnen grondstoffen gebruikt. Net als alle concurrenten die óók miljarden ophalen voor vergelijkbare plannen. Het duurt nu eenmaal nog jaren voor de vraag naar nieuwe accu’s enigszins in balans komt met het volume aan accu’s dat het einde van de gebruiksduur bereikt.

Wie te zijner tijd wil beschikken over de enorme rijkdom aan grondstoffen in afgeschreven accu’s, moet die positie echter al de komende jaren verwerven. Misschien dat Europa dus iets beter moet opletten op acquisities in deze markt.

Hieronder een (lange maar interessante) video van Fully Charged over accurecycling, opgenomen bij de Duitse recycler Duesenfeld.


Bron: Redwood Materials, Redux Recycling / Imagecredit: Redwood Materials

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...