De voor- en nadelen van een dynamisch energiecontract

Jan Huber, via Unsplash Public Domain

In het afgelopen jaar is er één vraag die steeds terugkeert: wat moeten we doen met onze energierekening? Een opkomende trend van dit jaar is de groeiende populariteit van dynamische energieleveranciers.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met EnergieVergelijk.nl

Met deze nieuwe contracten betaal je voor je stroom en gas op basis van de actuele inkoopprijs, wat betekent dat de tarieven dagelijks kunnen variëren. Deze schommelingen zijn afhankelijk van de handel op de gas- en elektriciteitsbeurzen.

Maar is een dynamisch contract wel verstandig? We behandelen hieronder de voor- en nadelen.

Voordelig bij dalende energieprijzen

Met reguliere (vaste en variabele) energiecontracten staan de tarieven voor gas en stroom voor 3 maanden tot meerdere jaren achtereen vast. Dit geeft de consument zekerheid en is gunstig als de marktprijzen in de vastgestelde contractperiode stijgen.

Het concept van een dynamisch energiecontract is dat je de actuele marktprijzen voor elektriciteit en aardgas betaalt. Wanneer we de periode van 1 december tot 1 augustus bekijken, dan zag dit er als volgt uit op de Amsterdamse gasbeurs (TTF):

• 1 december: 74 euro per Megawattuur
• 1 augustus: 29,25 euro per Megawattuur

Hier zit een verschil van 44,75 euro per Megawattuur. Een daling van ruim 60 procent.

Bezitters van een dynamisch contract merkten deze daling direct, zij hebben in deze periode significant lagere gasprijzen betaald dan mensen met bijvoorbeeld een variabel contract. Omdat de prijzen voor elektriciteit nog sterk gekoppeld zijn aan de prijs van aardgas, zijn ook de marktprijzen voor elektriciteit flink gedaald.

In de afgelopen maanden was een dynamisch tarief dus duidelijk voordeliger dan een regulier energiecontract met vast of variabel tarief. Wat de prijzen de komende maanden gaan doen blijft echter een gok. Ook aan eventuele hoge tarieven ben je met een dynamisch contract direct blootgesteld.

Optimaal verbruik afstemmen met variabele prijzen

Dynamische leveranciers bieden een applicatie aan waarmee je elk uur kunt zien hoeveel energie je verbruikt en tegen welke prijs. De prijs voor gas varieert per dag en voor elektriciteit per uur.
Hierdoor kun je zelf bepalen wanneer het meest voordelige moment is om bijvoorbeeld de wasmachine te laten draaien. Het opladen van een elektrische auto, wat veel elektriciteit vergt, kan zo worden getimed dat dit gebeurt wanneer de tarieven het laagst zijn.

Nadelig met zonnepanelen

Bij een dynamisch contract kan het ongunstig zijn om zonnestroom terug te leveren aan het net. Je ontvangt namelijk enkel een vergoeding gebaseerd op de kale stroomprijs, en vaak vallen deze momenten samen met de tijden waarop zonnepanelen de meeste energie opwekken (tussen 10:00 en 16:00 uur), wanneer de stroomprijs doorgaans lager is. Dit betekent dat de vergoeding voor overtollige stroom aanzienlijk lager kan uitvallen.

Door het overvolle stroomnet komt het ook steeds vaker voor dat bezitters van dynamische contracten moeten betalen om hun opgewekte stroom kwijt te kunnen. Dit wordt verder uitgelegd in het dossier over dynamische energiecontracten.

Meer planning vereist

Het gebruik van een dynamisch energiecontract klinkt aantrekkelijk, maar het is belangrijk dat dit goed bij je past. Om optimaal te profiteren van dit contracttype is het essentieel om te weten wanneer gedurende de dag de tarieven het gunstigst zijn. Sommige mensen halen voldoening uit het strategisch gebruiken van energie om zo kosten te besparen, terwijl anderen wellicht niet bereid zijn hier veel tijd in te steken.

Slimme meter verplicht

Voor een dynamisch energiecontract is een slimme meter vereist. Zonder deze meter is het niet mogelijk om een dergelijk contract af te sluiten. Energieleveranciers maken gebruik van de slimme meter om het verbruik real-time bij te houden, zodat ze bijvoorbeeld apparaten automatisch kunnen in- en uitschakelen, of het energieverbruik kunnen verschuiven naar momenten waarop de energie goedkoper is.

Wat is de beste keuze?

Of een dynamisch energiecontract de juiste keuze voor jou is, hangt af van verschillende factoren en jouw persoonlijke situatie. De overwegingen die hierboven zijn besproken kunnen je helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing. Je kunt de verschillende energieleveranciers vergelijken om een weloverwogen keuze te maken.


Imagecredit: Jan Huber, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Elisa schreef:

    Ik begrijp dit niet : “Energieleveranciers maken gebruik van de slimme meter om het verbruik real-time bij te houden, zodat ze bijvoorbeeld apparaten automatisch kunnen in- en uitschakelen, of het energieverbruik kunnen verschuiven naar momenten waarop de energie goedkoper is”.

    Kan mijn energieleverancier op eigen houtje mijn apparaten in- en uitschakelen en mijn energieverbruik verschuiven zonder mijn akkoord ????