Voldoende interesse voor opslag van waterstof in Groningse bodem
Waterstofopslagbedrijf Hystock, dochter van Gasunie, meldt dat meerdere marktpartijen interesse hebben in opslag van waterstof bij Zuidwending (gemeente Veendam). Dat geeft hoop op een positieve investeringsbeslissing.
Hystock wil marktpartijen ruimte bieden voor de opslag van duurzame waterstof. Hystock werkt daarvoor aan 4 zoutcavernes, gecreëerd in de Groningse bodem.
De eerste van de vier holtes in de bodem moet in 2028 in bedrijf komen en heeft capaciteit voor 216 gigawattuur (GWh) aan waterstof. Nederland verbruikt nu jaarlijks al zo’n 50.000 GWh aan waterstof, voornamelijk voor de productie van kunstmest en de raffinage van aardolie. De opslagfaciliteit dekt dus een kleine 2 dagen van ons actuele waterstofverbruik.
Op een nader te bepalen moment na 2030 wil Hystock de overige 3 zoutholtes geschikt maken voor waterstofopslag. De beoogde capaciteit van deze uitbreidingen heb ik niet kunnen vinden.
Buffer voor continue processen op wind- en zonne-energie
De huidige verbruikers benutten aardgas voor de productie van waterstof en gebruiken de waterstof direct in hun (continue) productieprocessen voor kunstmest en olieproducten. Ook nieuwe processen met (duurzame) waterstof als grondstof, zoals synthese van kerosine of productie van staal, hebben baat bij continue beschikbaarheid van het gas. Hystock beoogt continue productieprocessen op duurzame waterstof mogelijk te maken.
Als het hard waait en de productie van elektrolysers op wind- en zonnestroom groter is dan het actuele verbruik van waterstof, neemt Hystock de momentane overschotten aan. Als elektriciteit te duur of is om elektrolysers te laten draaien, levert Hystock duurzame waterstof terug zodat de productie van kunstmest of kerosine zonder onderbrekingen doorgaat.
Handdoekje leggen, niemand zeggen
De grote interesse voor de waterstofbuffer is opvallend. Serieuze productie van groene waterstof valt in 2028 namelijk nog niet te verwachten.
Vooralsnog is er in Nederland alleen door Shell een investeringsbeslissing gecommuniceerd voor elektrolyser van enig formaat. De groene waterstoffabriek van het Britse olieconcern zal vanaf 2025 zo’n 10% van het waterstofverbruik op de Shellraffinaderij in Rotterdam dekken. De rest van de waterstof produceert Shell voorlopig nog op afroep uit aardgas of restgassen uit de olieverwerking, waardoor voor deze elektrolyser in ieder geval geen buffer nodig is.
In Groningen zit één kleiner elektrolyserproject al sinds 2018 dicht bij een definitieve investeringsbeslissing, maar die kogel is nog altijd niet door de kerk. Overige intenties voor productiecapaciteit voor groene waterstof in Nederland zijn nog minder concreet. Het is dus nog gissen wie over een jaar of 5 daadwerkelijk gebruik denkt te kunnen maken van de opslag bij Hystock. Misschien hebben de geïnteresseerde marktpartijen alleen vast een handdoekje gelegd voor de verre toekomst.
Bron: Hystock / Imagecredit: Hystock
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Een zoutcaverne zou een relatief goedkope waterstofopslag kunnen zijn voor een waterstofbromide flowbatterij. Als de waterstof niet te veel vervuild raakt voor de PEM membranen van de HBr-flowbatterij. Gezien 216 GWh aan waterstofopslag en het rendement van 84 % in de brandstofcelfase zou in Nederland dan, als tijdens stroomoverschotten alle HBr geregeneerd kan worden tot Br2, tijdens de dunkelfaute geen fossiele of nieuwe kerncentrale meer nodig hebben.
https://blauwgroenenergie.blogspot.com/2023/05/85-rendement-de-hbr-flowbatterij.html
Boeiend commentaar.
Goed te om lezen over de prijzen van Elestor kWh en, nl. 7 ct/kWh als ze hun eigen waterstof opslag moeten aanleggen, en 5 ct/kWh als ze (voorlopig) gebruik kunnen maken van het bestaande opslagsysteem voor grijze waterstof.
Verder ben ik het helemaal eens met ‘Groene waterstof is immers vooral een hype’. Het is nodig om de zware fracties vloeibaar te maken, die overblijven na het destilleren van ruwe aardolie. Hoezo ‘essentieel voor de energie transitie’?
Ik vraag me af of die marktpartijen ook zich hebben afgevraagd of de bevolking in Groningen nog interesse heeft in opslaan en uithalen van stoffen in hun ondergrond. Zijn ze dit gesprek wel eens met de inwoners in de nabijheid van hun beoogde opslaglocaties aangegaan? Ik denk dat ze ook moeten leren van de negatieve ervaringen die nu vele hebben met overheden en bedrijven met gevolgen van de gaswinning. Dan is het niet voldoende om alleen aan te geven dat het veilig is en dat iedereen profijt gaan hebben. Leer ook van de ervaringen bij aanleg van windparken, denk ik maar.