Minder energiekosten en meer comfort met goede dakisolatie

CHUTTERSNAP, via Unsplash Public Domain

Als je je huis energiezuiniger wil maken, is dakisolatie een van de essentiële stappen. Dakisolatie is een effectieve maatregel om warmteverlies in je huis te verminderen en energierekeningen te verlagen. 

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Isolatie.com

Meer comfort in zomer en winter

Dakisolatie helpt om de warmte binnen te houden tijdens de wintermaanden. Warmte stijgt namelijk op. Wanneer het dak niet goed geïsoleerd is, ontsnapt de warmte via het dak. Met een goed geïsoleerd dak houd je de warmte binnen, waardoor je minder hoeft te betalen voor verwarming. In de zomer zorgt dakisolatie ook voor meer comfort in huis. Een goed geïsoleerd dak houdt dan juist de warmte buiten.

Door in de winter te besparen op verwarming en in de zomer op koeling, bespaar je energie, geld en CO2-uitstoot.

Verhoogde Woningwaarde

Een goed geïsoleerd huis is meer waard dan een huis dat slecht geïsoleerd is. Dit omdat het energielabel van je huis verbetert met goede isolatie. Door het verminderen van energiekosten en CO2-uitstoot, het verbeteren van comfort en het verhogen van de woningwaarde, is dakisolatie een goede investering.

Hoe isoleer je een dak?

Er zijn verschillende manieren om je dak te isoleren, afhankelijk van het type dak dat je hebt en de beschikbare ruimte. Hieronder een aantal methoden:

  1. Dakisolatie van Binnenuit. Bij dakisolatie van binnenuit wordt isolatiemateriaal tussen de draagconstructie aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld glaswol of rotswol zijn, maar ook isolatieplaten van hardschuim worden vaak gebruikt. Deze methode is vooral geschikt voor daken met voldoende ruimte onder de dakconstructie. Het voordeel van deze methode is dat het relatief eenvoudig is uit te voeren en dat er weinig aanpassingen aan de buitenkant van het dak nodig zijn.
  2. Dakisolatie van Buitenaf. Dakisolatie van buitenaf, ook wel sarking genoemd, is een methode waarbij isolatiemateriaal op de bestaande dakbedekking wordt aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld met isolatieplaten van hardschuim, afgewerkt met nieuwe dakbedekking. Deze methode is vooral geschikt voor daken waarvan de binnenkant niet geïsoleerd kan worden of als er weinig ruimte is onder de dakconstructie. Het voordeel van deze methode is dat het dak beter beschermd is tegen weersinvloeden en dat er geen ruimte binnenin het huis verloren gaat.
  3. Isolatie via de Zoldervloer. Een andere optie is om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak zelf. Hierbij wordt de zoldervloer voorzien van isolatiemateriaal, waardoor warmte die zich onder het dak bevindt niet verloren gaat. Dit kan bijvoorbeeld met isolatieplaten van hardschuim of minerale wol. Het voordeel van deze methode is dat het relatief eenvoudig is uit te voeren en dat de ruimte onder het dak nog steeds toegankelijk blijft.

Doe het zelf of uitbesteden?

Het is belangrijk om te benoemen dat dakisolatie niet altijd een doe-het-zelf-klus is. Het kan soms beter zijn om een professioneel bedrijf in te schakelen om de isolatie op de juiste manier aan te brengen. Het is daarbij slim om een specialistisch bedrijf te zoeken, bijvoorbeeld via isolatie.com. Bovendien kan een professional je ook helpen om het juiste type isolatiemateriaal te kiezen en om eventuele ventilatie problemen op te lossen. Dus of je zelf nou handig bent of niet, zorg in elk geval dat je het direct goed aanpakt, zodat het de investering waard is.


Imagecredit: CHUTTERSNAP, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...