Tennet levert 5e ‘stopcontact op zee’ binnen budget en planning op
Hoogspanningsnetbeheerder Tennet heeft de netaansluiting voor het windpark Hollandse Kust Noord bedrijfsklaar opgeleverd. Daarmee is een belangrijke opgave uit het Energieakkoord (2013) voltooid.
In het Energieakkoord van 2013 is afgesproken om voor eind 2023 minimaal 4500 megawatt (MW) aan offshore windparken te realiseren. Tennet kreeg in 2016 opdracht om 5 nieuwe windparken aan te sluiten.
De verwachting was dat de kosten van windenergie op zee sneller zouden dalen als marktpartijen zich focussen op de ontwikkeling en bouw van de windturbines en verkoop van de elektriciteit. Netbeheerder Tennet mocht de aansluiting van de offshore windpark op het nationale elektriciteitsnet optimaliseren. Met 5x aansluiting van een windpark van 700 megawatt was er zo ruimte voor seriematig steeds efficiënter bouwen van de transformatorplatforms, zeekabels en aanlanding.
Op schema voor 2023, en doorbouwen naar 2030
De vijfde en laatste aansluiting uit de serie is nu klaar om de elektriciteit van windpark Hollandse Kust Noord naar land te transporteren. Bouwer en exploitant CrossWinds (Eneco en Shell) ligt op schema om dit project inderdaad nog dit jaar in gebruik te nemen. Daarmee komt het totale vermogen op zee eind 2023 uit op 4700 MW.
“Met trots kijk ik terug op wat we met de overheid, aannemers, windsector en alle andere betrokkenen hebben bereikt”, zegt Marco Kuijpers, directeur Large Projects Offshore van TenneT. “Deze samenwerking geeft vertrouwen voor de toekomst.”
Ook in die toekomst houdt Tennet een belangrijke rol bij offshore wind. Voor de volgende serie windparken, die verder uit de kust komen, heeft de netbeheerder een nieuwe standaardaansluiting van 2000 MW ontwikkeld (zie video). Daarmee werkt Nederland toe naar 21.000 MW geïnstalleerd vermogen rond 2030.
Bron: Tennet / Imagecredit: Tennet
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Goed nieuws! Hopelijk wordt er ook gekeken naar ‘energy security’. Deze ‘stopcontacten’ op zee waar ‘vanalles’ rond vaart zijn in de huidige geopolitieke omstandigheden misschien erg kwetbare objecten. Zeker als we steeds meer vermogen concentreren.
dat is ook lekker met kernenergie. Borssele bombarderen, Rotterdam evacueren. Doel bombarderen Antwerpen evacueren. Kernenergie lekker in de huidige geopolitieke omstandigheden.
Weet iemand of windturbines ook direct DC kunnen leveren? Dat zou misschien beter aansluiten op efficient transport van electronen cq. upstream electrolyzers in de toekomst.
Nee een dynamo zal altijd een AC achtig iets produceren.
Wind op Zee 21.000 Megawatt rond 2030. Kerncentrale Borssele is 500 Megawatt. Kolencentrale Eemshaven 1600 Megawatt. Wind op Zee 21.000 Megawatt rond 2030. Zonnestroom in 2030 25.000 Megawatt. Zon en Wind samen is dan 46.000 Megawatt. Is dat veel is dat weinig????? ik heb zon op dak en al 11 jaar geen gas.