Afgeschreven windmolenwieken vinden nieuwe draai in zonnepark
Het Spaanse energieconcern Acciona heeft een leuke manier gevonden om wieken van oude windturbines opnieuw nuttig te maken in de energietransitie. Balken gemaakt uit de oude wieken dragen zonnepanelen in een pilotproject.
In een zonnepark van Acciona bij het Spaanse Badajoz draaien de zonnepanelen elke dag met de stand van de zon mee, om zo de energieopbrengst te maximaliseren.
Deze single-axis trackers zijn in grotere zonneparken in landen met veel zonuren volkomen gangbaar. Daarin zit dus ook niet de innovatie. Wat nieuw is, is dat enkele van de torsiebalken waarop de draaiende zonnepanelen bevestigd zijn niet van staal maar van vezelcomposiet gemaakt zijn. Net zoals bijvoorbeeld kano’s en sportauto’s. En windturbinebladen.
Door de samenstelling zijn glas- en koolstofcomposieten lastiger te recyclen dan bijvoorbeeld staal of papier. In plaats van simpelweg omsmelten zoals bij metalen vergt hergebruik van vezelcomposiet iets meer creativiteit. De oplossing die Acciona in deze pilot uitprobeert, begint met het shredderen en vermalen van het vezelcomposiet uit oude windturbinebladen. Het fijngemalen materiaal verwerkt Acciona vervolgens met nieuwe glasvezels en hars tot rechthoekige balken.
De toepassing van oude wieken in het zonnepark scheelt de productie van staal. De vezelcomposietbalken zijn bij einde levensduur van de zonnepanelen weer opnieuw te vermalen. Of misschien zijn ze sterk genoeg om nog eens 30 jaar nieuwe zonnepanelen te dragen. De pilot in het zonnepark zal onder meer uitwijzen of de torsiebalken zich onder de belasting van wind en UV-licht goed houden. Als de torsiebalken voldoen voor een zonnepark, zijn er nog vele toepassingen denkbaar waarin gerecyclede windturbinewieken óók een alternatief voor staal kunnen zijn.
Bron: Acciona, via PV Magazine / Imagecredit: Luca Bravo, via Unsplash Public Domain
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Leuke uitdaging om van oude windmolen wieken nieuwe offshore monopiles te maken.
Dus niet versnipperen maar gebruik maken van de huidige vorm en lenkte: weinig snijverliezen en afval. Bijv. twee ringen met daartussen een aantal rechtopstaande wieken van dezelfde afmetingen. Doorsnee van de ringen kan groter worden waardoor er grotere diameters mogelijk zijn dan wat nu geproduceerd kan worden. Pijlers zijn stapelbaar. Zeeleven kan er heerlijk tussendoor zwemmen, minder kracht uit golfslag.
– lichtgewicht
– stijf/flexibel
– onderhoudsarm
– goedkoop
– onderhoudsvriendelijker (want modulair)
– snel leverbaar?
– duurzaam
Wie durft het aan om er eens met kennis van zaken (Thijs?) er een beetje aan te rekenen? Misschien heb ik nog wel een bierviltje (sigarendoosjes zijn op) en anders een stukje kladpapier.