Geen subsidie maar ‘verbod’ op aardgasketels in Duitsland

Bharat Patil, via Unsplash Public Domain

Nieuwgeïnstalleerde verwarmingssystemen moeten in Duitsland vanaf 2024 minimaal 65% hernieuwbare energie gebruiken. De regeling maakt installatie van nieuwe gasketels onaantrekkelijk, zowel voor nieuwbouw als bij renovaties.

Ook geen ketels op stookolie meer

Oorspronkelijk beoogde Duitsland een hard verbod op de installatie van nieuwe olie- en gasketels. In het kader van de uitvoerbaarheid is nu gekozen voor een minimaal aandeel duurzame energie in de warmteproductie.

Een hybride systeem, met bijvoorbeeld én een warmtepomp én een gasketel mag nog wel, mits de gasketel maximaal 35% van de warmte die de woning verbruikt levert. De nieuwe opzet laat ook ruimte voor solo-gasketels, mits deze voor twee derde op biogas of groene waterstof draaien. Dat is echter – als het lokaal al kan – economisch in gebruik nogal onzeker en dus onaantrekkelijk. Zeker zolang warmtepompen in Duitsland stevig gesubsidieerd worden.


Weer een storende mythe over de energietransitie minder

Toen in 2018 voor Nederlandse gasnetbeheerders de verplichting om nieuwbouwwoningen op aardgas aan te sluiten werd opgegeven, grepen aanstellerige opiniemakers en politici hun kans daar een cultuuroorlog van te maken.

Cultuuroorlog rond aardgas en ketel

Een van de favoriete drogredenen van deze beroepsaanstellers was dat Duitsland aardgas juist subsidieerde, terwijl Nederland ‘een verbod op de duurzaamste fossiele brandstof’ invoerde.

Het is gissen hoeveel geld huishoudens tijdens de energiecrisis van 2022 extra kwijt zijn geweest omdat zijzelf of hun huisbaas jaren de oren hebben laten hangen naar luidruchtige aardgasfantasten. Geholpen heeft het in ieder geval niet.


Subsidie op hybride warmtepomp in Duitsland ook voorbij

Het kleine kerntje van waarheid in de fophef over het Nederlandse gasverbod was dat Duitsland het vervangen van stokoude oliegestookte kachels subsidieerde. In de praktijk was de Duitse ‘subsidie op aardgas‘ vooral aantrekkelijk als de woningbezitter óók een warmtepomp plaatste, en/of het huis grondig isoleerde.

Extra prikkel voor beter koudemiddel

Duitsland schaft nu ook de subsidie op hybride systemen met een gasketel af. Volledige warmtepompen blijven in aanmerking komen voor een riante subsidie, tot 40% van het aanschafbedrag.

Extra mooi in het licht van de recente ophef in Nederland is dat Duitsland een bonussubsidie van 5% toekent voor warmtepompen met propaan als koudemiddel. Het Duitse beleid voor aardgasbesparing liep dus al niet ver achter op het Nederlandse beleid en Duitsland maakt nu ook het beetje achterstand dat er was dubbel en dwars goed.

Nu alleen nog zien hoe lang de mythe van de Duitse subsidie op aardgas desondanks blijft voortleven.


Hieronder een (Duitstalige) video over de actuele regelingen voor het verduurzamen van woningen in Duitsland.


Bron: Tageschau, Wegatech, WirtschaftsNavi / Imagecredit: Bharat Patil, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

  1. Will Eisinga schreef:

    Eerst bedankt voor dit Bericht. Vaillant heeft een Warmtepomp met Propaan koudemiddel. 75 graden geschikt voor CV radiatoren. Met Zon op Dak je eigen stroom gebruiken. Wat ook kan. Close in Boiler in de keuken. 129 euro. Badkamerboiler 50 liter Wahlbach 189 euro. Inductiekoken 79 euro bij Lidl. en 2 ventilatorkacheltjes van 35 euro per stuk bij Hornbach. Huis zonder gas voor 470 euro. Zelf installeren. probeer maar.
    verbruik kWh ongeveer hetzelfde als met Warmtepomp, geen Gas Nodig.

    • Petet schreef:

      Goed bezig jonguh. Je ziet het hoeft allemaal niet de hoofdprijs te kosten.

      • Will Eisinga schreef:

        Ik woon in Hoogezand. In Hoogezand zijn ze bezig met een Warmtenet. een Warmtering. Warmte van een Kartonfabriek op Gas. Aanleg kost miljoenen. 6 miljoen subsidie, rest voor de Gemeente en aansluitkosten voor de Bewoners. Nu moet er een reserve Warmtering komen voor als de fabriek stilligt. kost ook weer miljoenen. Het wordt een Monopolie, denk aan contract voor 30 jaar, Radar uitzending. Boete 1000 euro per dag.
        Ik ben blij met mijn huis zonder gas voor 470 euro. Probeer maar.

    • Jeroen Hombur schreef:

      Niet alleen vailant hoor meerdere merken zoals Itho ook GWP van 3 ipv de verplichte 150 norm over een paar jaar

      • Will Eisinga schreef:

        Ja meer merken. LG Therma V serie met FGI vervangt gewoon de gasketel. Warmte uit de buitenlucht, Aansluiten op de Radiatoren, installatie een dag, stroom van het Dak. Ander nieuws vandaag 3-3-2023 is dat Pelgrim-Atag-Edna stopt met Gaskookplaten. Keuken zonder gas met Inductiekoken en Close in Boiler 129 euro. Badkamer zonder gas met badkamerboiler 189 euro. Verwarming zonder gas met ventilatorkacheltjes 35 euro. Klaar is je huis zonder gas. zelf installeren. Snel en Goedkoop.

  2. Willie 13 schreef:

    Allemaal leuk die warmtepompen…..over het huidige Electricteitnet wordt 20 GW stroom getransporteerd…en op het gasnet 350 GW…..droom lekker verder met jullie warmtepompen….groene moluculen zijn niet weg te denken…..

    • Will Eisinga schreef:

      He Willie. Is niet dromen. Ik heb al 10 jaar geen gas. geen gasaansluiting, geen gasrekening. Zon op Dak, ik heb stroom over. Keuken zonder gas, Inductiekoken 200 euro, Close in Boiler 129 euro. Wahlbach bij Hornbach. Badkamerboiler 189 euro. Wahlbach bij Hornbach. zelf installeren. Ventilatorkacheltjes voor verwarming 35 euro bij Hornbach. Dacia Spring EV, 21.000 euro en 3000 euro subsidie. Goedkoop, Gemakkelijk. rijden op stroom van het Dak. Ik ben al 10 jaar klaar en verdien al 10 jaar Geld op mijn Energierekening. Daar kan ik mee op Vakantie.

    • Will Eisinga schreef:

      He Willie. Nog even. Jouw gasrekening is,— huur gasmeter, capaciteitstarief, Vastrecht gasnetaansluiting, gasverbruik per kuub, gasbelasting over verbruik, en 21 procent BTW over al die kosten samen opgeteld. Belasting op Belasting. Dat betaal jij elke maand. Heb ik allemaal al 10 jaar niet. Ik droom lekker verder. Kosten voor Aardbevingen in Groningen betaal je niet en kosten gasoorlog in Ukraine reken je ook niet mee. Ik heb gewoon Zon op Dak, 6000 kWh productie per jaar, al 10 jaar. Stroom van de Zon is gratis. verbruik is 5500 kWh. Geen Gas. Ik woon in Groningen. Wachten op de Grote Klap. Zo ist en nait aans. Groetn uut Grunn.

  3. Mark Breed schreef:

    Heel goed dat Duits beleid gericht is op terug dringen van het kernprobleem, ‘broeikasgassen’, en niet op het forceren van bepaalde oplossingen. Zelfde zie ik in de transport sector tav regelgeving over uitfaseren verbrandingsmotoren. Daar kan Nederland/EU nog wat van leren. De ‘van het gas af’ en ‘all electric’ insteek bij beleid in Nederland is een hele dure voor de samenleving als geheel, én levert de energie transitie niet op tijd en in voldoende mate. Gelukkig verandert het inzicht steeds meer …