Duurzame warmte voor 1 miljoen mensen uit Chinese kerncentrale

State Power Investment Corp (SPIC)

Het Chinese State Power Investment Corp (SPIC) is gestart met de bouw van een 23 kilometer lange pijplijn die restwarmte van de Haiyang kerncentrale naar nieuwe afnemers zal transporteren. Het project moet eind 2023 operationeel zijn.

Extra bron voor warmtenetten

De Haiyang-kerncentrale in de provincie Shandong levert al 230 megawatt warmte aan bestaande afnemers in de directe omgeving. De nieuwe leiding maakt de duurzame warmte voor een veel groter gebied beschikbaar.

De Haiyang-kerncentrale bestaat vooralsnog uit 2 kernreactoren van samen 2.400 megawatt. Nog eens 6 reactoren staan op de planning. De nieuwe transportleiding van 23 kilometer zal vanaf komende winter 900 megawatt warmte leveren en daarmee volgens SPIC jaarlijks 900.000 ton steenkool en 1,7 miljoen ton CO2-uitstoot uitsparen.


Kernenergie niet alleen voor elektriciteit

Een kerncentrale zet ruwweg een derde van de energie in de splijtstof om in elektriciteit. De rest van de energie komt vrij als warmte. Vooral in Rusland en dus inmiddels ook in China leveren kerncentrales warmte aan woningen en kantoren, via warmtenetten. Elders op de wereld gaat een deel van de nucleaire warmte naar de industrie of het ontzilten van zeewater.

Goedkope warmte in overvloed

Moderne conventionele kernreactoren leveren elektriciteit op gigawattschaal en dus nog eens dubbel zoveel warmte. Warmte op gigawattschaal is lokaal bijna nooit nodig, ook omdat het bijna nergens het hele jaar door winter is.

Bij vrijwel elke kerncentrale, operationeel of in aanbouw, is dus nog duurzaamheidwinst te behalen met nuttig gebruik van warmte. Andersom is het ook mogelijk om een (kleinere) kernreactor te bouwen gedimensioneerd op de lokale warmtevraag. In dat geval geldt de elektriciteit als nuttig bijproduct. Of je laat de stoomcyclus uit kostenoogpunt überhaupt achterwege.

Kerncentrales staan in de regel om begrijpelijke redenen niet al te dicht op woningen. Dat vereist dus wel langere transportleidingen dan bij stadswarmtenetten op aardwarmte, afvalenergie, biomassa of warmtekrachtkoppelingen. Omdat er zo belachelijk veel warmte beschikbaar is bij een bestaande kernreactor, maakt energieverlies tijdens het transport naar de eindgebruikers echter wat minder uit. In regio’s waar (irreëel felle) weerstand tegen biomassa of industriële restwarmte plannen voor een warmtenet blokkeert, biedt nucleaire restwarmte wellicht een goed compromis.


Bron: SPIC, World Nuclear News / Imagecredit: State Power Investment Corp (SPIC)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...