Minder aardgas verbruiken met een warmtepomp

Alfonso Escu, via Unsplash Public Domain

Verduurzaming is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan, ook thuis. Daarom moeten we in de energietransitie uiteindelijk allemaal van het aardgas af. De kosten van aardgas zijn een prikkel om het gebruik al sneller te beperken.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Independer.

Om te voorkomen dat Nederlandse huishoudens langer dan nodig afhankelijk blijven van aardgas, is het vanaf 2026 in de basis niet meer toegestaan om een oude CV-ketel op gas te vervangen door ‘gewoon’ een nieuwe CV-ketel op gas.

Ook vandaag is het al een goed idee om bij het vervangen van een oude ketel te kiezen voor een (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt het huis heel efficiënt, met warmte uit de bodem of de buitenlucht, aangedreven door elektriciteit.

Een flink milieuvoordeel

Na installatie van een volledige warmtepomp is er helemaal geen aardgas meer nodig. De warmtepomp werkt op elektriciteit. Omdat elektriciteit steeds duurzamer is, is dat nu al een stuk beter voor het milieu dan een cv-ketel op aardgas. Ook bij de hybride versie, waar soms nog een beroep wordt gedaan op de cv-ketel, verbruik je zo’n zestig procent minder gas. De CO2-uitstoot daalt hierdoor gemiddeld met 30 tot 55 procent.

Er zijn dus verschillende soorten warmtepompen die elk hun warmte uit verschillende bronnen halen. Er is voor vrijwel elke woning wel een geschikte variant. Ze zijn vrij prijzig in aanschaf, maar in sommige gevallen kun je er subsidie voor krijgen via de ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE).

Is een warmtepomp voordelig met het prijsplafond?

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Warmtepompen werken volledig op elektriciteit, waardoor je stroomverbruik hoger wordt. Het apparaat werkt wel efficiënter en energiezuiniger dan de cv-ketel waardoor je kunt besparen op je energiekosten.

Met een volledig elektrische warmtepomp gebruik je alleen nog maar stroom, terwijl het prijsplafond uitgaat van een gemiddeld elektriciteits- én gasverbruik. Daarmee is de kans groot dat je voor het elektrische deel van je energierekening boven het prijsplafond uitkomt, tenzij je zonnepanelen hebt. Met de hybride versie gebruik je minder stroom doordat hij deels op gas werkt door de cv-ketel. Hierdoor blijf je wellicht onder het prijsplafond en ben je op korte termijn goedkoper uit. Op de lange termijn ga je met de volledig elektrische variant wel minder betalen, omdat hij efficiënter werkt dan de cv-ketel.

Heb je een vast contract dat binnenkort afloopt? Dan krijg je binnenkort helaas te maken met de stijgende energieprijzen. Van je bestaande leverancier ontvang je een nieuw contractvoorstel. De kans is groot dat hij je een variabel contract aanbiedt. Wil je van leverancier wisselen? Dan is het goed om te weten dat je bij elke leverancier een fors hogere rekening kunt verwachten: alle aanbieders moeten namelijk tegen een hogere prijs inkopen. Denk dus goed na of je een nieuw contract wil afsluiten. Je kunt misschien beter wachten tot er weer (meer) aanbod is, zodat je tarieven met elkaar kunt vergelijken.


Imagecredit: Alfonso Escu, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Will Eisinga schreef:

    Huis zonder Gas. Inductiekoken, Lidl of Aldi inductiekookstel 79 euro. koken zonder gas. Close in boiler Wahlbach in de keuken, 129 euro. Badkamerboiler 50 liter Wahlbach 189 euro. Ventilatorkacheltjes 3 standen 750, 1250, 2000 Watt 35 euro bij Hornbach voor Verwarming. Geen Gas. Huis zonder gas voor 435 euro.
    Probeer maar. Niet moeilijk, zelf installeren, niet duur. Geen Gas. Alleen stroom. Gebruik je eigen stroom Met Zon op Dak.

    • Ruben schreef:

      Allemaal COP1 verwarming, veel succes met de stroomrekening. Goedkoop van het gas af, maar wel een flinke stroomrekening daarna, tenzij een enorm areaal aan zonnepanelen en dan ben je nog afhankelijk van de salderingsregeling. Met een warmtepomp (kan ook een Airco van 2000 euro zijn) kun je ook zonder salderen goedkoper verwarmen met COP3-6.

      • Leon Nelen schreef:

        Helemaal juist. Ik mis de mogelijkheid om de reacties, in dit geval goed, te vinken. Bij deze.