Extra energie besparen met 4 biobased isolatiematerialen
Nederland heeft als doel om tegen 2030 in totaal 2,5 miljoen woningen beter te isoleren. Er zijn subsidies beschikbaar waarmee woningeigenaren tot 30% van de investering terugkrijgen. In dit bericht 4 alternatieve isolatiematerialen.
Dit is een ingezonden stuk geschreven door Ramon Persons. Ramon is oprichter van Slim Duurzaam Wonen, een website met tips en informatie over het verduurzamen van je huis.
Duurzame isolatiematerialen
Bekende isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol en pur. Deze materialen worden gemaakt van glas, basalt of aardolie. Deze grondstoffen zijn niet-hernieuwbaar en de verwerking tot isolatiemateriaal vergt veel energie. Die energie win je gelukkig dubbel en dwars terug over de levensduur van de isolatie door een lager energieverbruik thuis.
En toch, als je aan de slag bent met verduurzamen is het niet gek om te kijken of er nog duurzamere opties zijn. Organische grondstoffen hebben bijvoorbeeld vaak een kleinere ecologische voetafdruk. Ook kan je kijken naar de opties om het materiaal te hergebruiken. Isolatiemateriaal na gebruik een tweede leven geven is één van de groenste opties. Daarnaast moet het materiaal natuurlijk effectief zijn als isolatie, en dus een goede isolatiewaarde hebben (Rd-waarde). De volgende materialen voldoen aan deze eisen.
Hennepvezel
Hennep bevat sterke houtachtige vezels die tot wol en vervolgens tot flexibele matten, platen en blokken worden verwerkt. Er is geen chemische binding nodig voor het maken van hennepisolatie. De kweek van hennep vergt weinig water en pesticiden zijn niet nodig. Ook is hennep hypoallergeen en kan het de luchtkwaliteit in de woning verbeteren. Verwerkt tot isolatie is hennep goed bestand tegen geluid, brand, vocht en insecten en het is in Nederland goed te verkrijgbaar.
Hennep heeft een R-waarde van 3.7 per inch. Dit komt neer op een Rd- 4.50 bij 16 cm dikke isolatie. Dit is te vergelijken met glaswolmat isolatie met Rd- 4.00 van 12 cm dik.
Gerecycled denim
Katoen heeft geen duurzame reputatie. Dit onder andere omdat voor het produceren van een spijkerbroek maar liefst 7.000 liter water nodig is. Juist daarom is het goed om versleten broeken een tweede leven te geven. Denim is te verwerken tot dekens of halfharde platen die goed isoleren. Het katoen wordt tijdens het recycleproces bewerkt zodat dit brand, schimmel en insect bestendig is. Het kan worden gebruikt in muren, plafonds en kruipruimtes. Sommige vormen van katoenisolatie zijn wel moeilijker op maat te snijden en minder flexibel dan bijvoorbeeld glaswol. Echter irriteert katoen de ogen, huid en de luchtwegen niet. Hier is dus veilig mee te werken. Gerecycled denim bestaat volledig uit hergebruikte materialen en is daarom een uitstekende keuze voor wie zijn milieu-impact wil beperken.
Gerecycled denim heeft Rd- 3.7 bij 12 cm dikte.
Kurk
Dit isolatiemateriaal is gemaakt van de geëxpandeerde bast van de kurkeiken boom. Volwassen kurkeiken kunnen elke negen jaar worden geoogst, dit beschadigt de boom niet. Kurkisolatie is beschikbaar als plaatmateriaal en korrels. Kurk is van nature brandwerend en kan erg goed tegen vocht. Voor het isoleren van vochtige ruimtes als de badkamer of keuken is kurk daarom erg geschikt. Kurk is een natuurlijke grondstof die zonder chemische verwerking tot isolatiemateriaal wordt geproduceerd. Naast dat je het goed kan hergebruiken kan het ook worden gecomposteerd. Voor vrijwel alle muren, daken, en vloeren is kurk een duurzame optie.
Kurk heeft Rd- 1.25 bij 5 cm dikte.
Cellulose
Over de duurzaamheid van cellulose bestaat discussie. Cellulose is het hoofdbestanddeel van de celwanden van planten. Cellulose kan dus in theorie van iedere plant gemaakt worden. In de praktijk zie je echter dat cellulose voor isolatiemateriaal veelal van hout of oud papier wordt gemaakt. Cellulose komt meestal in de vorm van vlokken. Als je dus specifiek isolatiemateriaal zoekt wat in ruimtes geblazen kan worden, is cellulose een optie. Hierbij is tot 85% van de grondstoffen gerecycled wat vaak meer is dan bij andere vormen van isolatiemateriaal wat gespoten kan worden.
Cellulose heeft een Rd- 3.9 met 15 cm dikte.
CO2-opslag in je isolatie
Naast de bekende isolatiematerialen bestaan er dus nog duurzamer opties. Met bovengenoemde materialen bespaar je al energie in de productiefase. En met biobased isolatiematerialen – die tijdens hun groei CO2 hebben opgenomen – sla je zelfs een beetje CO2 op in de schil van je huis. Ook met de gangbare materialen is je huis isoleren echter altijd een goed idee. Kies dus de materialen die het beste bij jouw situatie passen.
Imagecredit: Nathan Dumlao, via Unsplash Public Domain
- Consequenties van zonnepanelen bij een nieuw energiecontract - 24 dec 2024
- Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes - 02 dec 2024
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
“Hennep heeft een R-waarde van 3.7 per inch. Dit komt neer op een Rd- 4.50 bij 16 cm dikke isolatie.”
Een inch is iets meer dan 25 cm, 16 cm is dus iets minder dan 2/3 van een inch, dan kom je toch uit op een R-waarde van ongeveer 2/3*3.7=2.4?
Daarnaast, waarom geef je de lambda waarde in R/inch en niet gewoon zoals gebruikelijk in SI, dus in W/m/K?
De auteur gebruikt mogelijk Amerikaanse R-waarden; ook al kennen de Amerikanen de Watt als eenheid, voor isolatie gebruiken ze BTU/square feet per graad Fahrenheit.
Er is duidelijk heel weinig moeite gestoken in het schrijven van dit artikel, dus ik voel zelf niet te drang om na te rekenen of de getallen met die kennis kloppend te maken zijn.
De lambda van hennep is ca. 0.042 [W/(mK)]. Met R = d/lambda krijgen we voor d = 0.16 m: R = 0.16/0.042 = 3.8 [m2*K/W]. Dat klopt ongeveer met de genoemde 4.5 [m2*K/W].
Een inch is 25.4 mm = 0.0254 m, maar van de referentie “3.7 per inch” kan ik ook geen chocola maken.