Een kilo waterstof per rondje uit de grootste windturbine ooit
De Chinese fabrikant CSSC Haizhuang in heeft een eerste windturbine van liefst 18 megawatt geproduceerd. De offshore windturbine is wereldwijd de krachtigste ooit en heeft een diameter van 260 meter.
China was al jaren een grote speler in de productie van zonnepanelen en windturbines voor op land. De laatste jaren gaat het ook op zee hard.
In 2021 was China voor het eerst niet alleen op land maar ook op zee de grootste met de nieuwbouw van windparken, met 17 gigawatt nieuw geïnstalleerd vermogen offshore. Met een enorme kustlijn én een enorme honger naar meer energie zal China de komende jaren nog veel meer windparken op zee bouwen.
Genoeg elektriciteit voor 40.000 Chinese huishoudens
De nieuwe windturbine produceert jaarlijks tot 74.000 megawattuur volgens CSSC Haizhuang . Genoeg om het jaarverbruik van 40.000 (Chinese) huishoudens te dekken. Met deze productie gaat de fabrikant uit van een nette maar zeker niet onrealistische capaciteitsfactor van 47%. Ontwikkelaars van Europese offshore windparken rekenen in de regel met een nog iets hogere benutting. Of dat in het verschil in windaanbod tussen West-Europa en China zit, of in de techniek is nog gissen. Misschien wekt dezelfde turbine voor de Nederlandse kust jaarlijks nog iets meer op.
De maximale opbrengst per rotatie van de turbine zal in ieder geval overal gelijk zijn; Liefst 45 kilowattuur (kWh) per rondje. Slechts een volledige omwenteling van de turbine volstaat daarmee om zo’n 250 kilometer te rijden met een elektrische auto. Als je de windstroom door een efficiënte elektrolyser jaagt, levert elk rondje ruwweg 1 kilo waterstof op.
Het mooiste van dit nieuws is misschien nog wel dat een fabrikant waar ik in ieder geval nooit van gehoord had nu een grotere windturbine bouwt dan bekende namen als Vestas, General Electric en SiemensGamesa. Wat voor verrassingen heeft de Chinese energietransitie nog meer voor ons in petto in 2023?
Hieronder een promotievideo van CSSC Haizhuang over de fabricage van de nieuwe windturbine.
https://www.youtube.com/watch?v=6670vZB6tis
Bron: Recharge News, CSSC Haizhuang / Imagecredit: CSSC Haizhuang
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Verbruik geen elektriciteit om waterstof te produceren. Kan goedkoper, efficiënter en zelfs meer opbrengst dan deze supersonische windturbine.
Verstandig omgaan met energie.
Hoe dan?
Mooie techniek. Toch benieuwd hoe die Chinezen met decennia achterstand nu hun westerse concurrentie inhalen…
En de vergelijkingen tonen ook meteen de inefficiëntie aan van waterstof. Met 45kwh kan je inderdaad makkelijk met een EV 250km rijden. Maar met diezelfde 1kg waterstof komt een Toyota Mirai slechts 90kg verder… Er zijn efficiëntere manieren van electriciteit opslaan.
“Toch benieuwd hoe die Chinezen met decennia achterstand nu hun westerse concurrentie inhalen…”
Oneigenlijke staatsubsidie en spionage.
Alle rijkdom van dat land is gestolen. De MO van communisten.
mogelijk gemaakt door US budget anti China propaganda
een mirai kom ca. 118 op 1 kg. 45kWh en 250 km in een EV is alleen in de zomer, in de winter komt ie niet aan de 200 km. nog steeds een win voor de EV, omdat de efficientieslag voor die auto al gemaakt is, terwijl bij Waterstof dit een keer extra gebeurt. Maar als de omzetting groen kan zoals nu, dan is dat geen ramp. Het niet vernietigen van hele continenten voor de winning van kobalt en andere zeldzame materialen is dat meer dan waard.
Ben benieuwd naar performance in de praktijk en LCOE. Verder elektriciteit direct gebruiken wanneer dat economisch kan. Bij overschot of lage prijzen vooral waterstof maken als duurzame feed-stock industrie, heavy duty transport, back-up elektriciteit. Altijd nog effcienter dan fossiele energie en ICE! Effciency is slechts één van de factoren …
Waar loopt de windmolens op
Op de wind ?
Liever niet. Hoeveel Westers IP is gestolen om dit te maken? Als we dit gaan gebruiken, maken we onze eigen industrie kapot.
Er wordt gesteld dat elektriciteit efficiënter kan worden toegepast dan met het omzetten naar waterstof. M.i. betekend dat dan dat je een accu moet gebruiken. Men vergeet dat de warmte inhoud/energie inhoud 3x zoveel is als aardgas en dat als je elektriciteit moet transporteren door kabels de verliezen ook aanzienlijk zijn
Alleen jammer dat de aardrotatie verstoord wordt als we de wereld vol gaan zetten met deze monsters ( het corioliseffect word beïnvloed )
Decennia achterstand?
Alles wat daar geproduceerd is is technologie vanuit het westen.
Ze kregen het in hun schoot geworpen!!!!
Zijn deze rotorbladen ook van onder andere epoxyhars geproduceerd?
Zo ja dan is dat een behoorlijke aanslag op het milieu zie https://www.windwiki.nl/milieuartsen-toxicologen/
Zo groen zijn die windmolens niet.
@Jasper Romeijn
Lees artikel NRC 9 januari waterstof uit lucht en zon.
Nog niet de optimale werkwijze maar komt in de buurt.
Daar hou ik het bij.
Grappig om te lezen: 45 kWh per omwenteling. Volgens mij staan op de Noordzee windmolens van 16 MW (diameter 200 (?) m), deze Chinese windmolens (diametee 260 m) zijn 18 MW. Allebei goed voor 2 ct/kWh, of gaan deze Chinese windmolens richting 1 ct/kWh?