Is Nederland klaar voor een (tijdelijke) vensterbank-warmtepomp?

Gradient

De Amerikaanse startup Gradient levert compacte warmtepompen die bewoners eenvoudig zelf kunnen installeren, in een bestaande raamopening. Zou een vergelijkbaar concept de taaie Nederlandse warmtetransitie kunnen versnellen?

Plug and play airco & warmtepomp

De eerste klanten hebben de Gradient-warmtepomp inmiddels geïnstalleerd. Het concept bestaat uit een binnen- en buitendeel, verbonden door een simpele constructie die steunt op het kozijn van een schuifraam.

Dit type schuiframen is in de Verenigde Staten gangbaar in appartementen, en dat is ook de doelgroep waar Gradient zich in eerste instantie op richt. De warmtepomp kan zowel koelen als verwarmen, en levert zijn warmte niet via leidingen en radiatoren maar verwarmt direct de lucht in de kamer waar hij hangt. Afhankelijk van de isolatie en de omvang van een woning zijn meerdere units of aanvullende verwarmingssystemen nodig om de hele woning comfortabel te houden.


Eenvoudig gasvrij thuiswerken, of in een handomdraai hybride warmte

In Nederland is het schuifraam minder gangbaar. Nederlandse woningen die wel schuiframen hebben, zijn in de regel oud en vaak nog matig geïsoleerd. En daarmee pas na grondige renovatie geschikt voor een warmtepomp als hoofdverwarming.

Ideaal in afwachting van renovatie

De vensterbankwarmtepomp van Gradient lijkt echter juist ideaal voor woningen waar voorlopig geen renovatie gepland is. De installatie (video hieronder) vergt slechts een paar klik- en schroefbewegingen.

Vervolgens het koelmiddel even laten rusten – net als na het verhuizen van een koelkast – en inpluggen in een normaal stopcontact. Eenvoudig genoeg voor bewoners om de klus zelf of samen met handige vrienden op te pakken. En dat kan van grote waarde zijn, nu gespecialiseerde warmtepompinstallateurs schaars en overbezet zijn.

In afwachting van een renovatie kun je zo een thuiswerkkamer alvast gasvrij verwarmen. En op milde winterdagen volstaat de warmtepomp wellicht voor een heel appartement, waarbij de gasketel nog bijspringt als het wel gaat vriezen. Demonteren zal niet veel compexer zijn, dus de vensterbankwarmtepomp kan ook goed als tijdelijke warmtevoorziening dienen. Als je uiteindelijk toch aan een grondige renovatie toe bent, kan hij naar de buurman. Of naar de studentenkamer van je neef.

Nu nog een vormfactor vinden die beter aansluit op Nederlandse kozijnen, en een partij die dit soort plug & play-warmtepompen kan produceren en in Nederland wil leveren. Of misschien wil verhuren als wisselwarmtepomp?


Bron: Gradient, Canary Media / Imagecredit: Gradient


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

11 reacties

  1. PIETER-JAN Duineveld schreef:

    Volgens mij zijn deze koeltechnische snel koppelingen niet toegestaan in Nederland

    • Ruben schreef:

      Een Caravan Split airco (Eurom AC2401 bijvoorbeeld voor 500 E) is eventueel ook nog een optie. Als WP zou je gewoon de buitenunit binnen kunnen hangen, maar dan heb je ook het geluid binnen en de thermostaat zit aan de verkeerde kant.

  2. Ruben schreef:

    In Amerika een hele logische unit, omdat ze daar al gewend zijn aan airconditioning window units en omdat ze daar geen draaikiepramen maar meestal verticale schuiframen hebben.

    Hier in Nederland met draai- of draaikiepramen is dit minder geschikt en zou je beter voor bijvoorbeeld een innova monoblock kunnen gaan (2 gaten boren naar buiten en kan je ook zelf installeren). Al is een single split airco nu ook weer niet heel veel duurder en waarschijnlijk een stuk efficienter en stiller, maar misschien lastiger te realiseren voor appartementen.

  3. Victor schreef:

    Cool! Maar bij slecht geisoleerde huizen is dit toch ook beter dan een CV-ketel? Als de elektriciteit uit een 50# efficiente gascentrale komt is het uiteindelijke rendement 150% met een COP van 3, daar kan een CV-ketel niet tegenop, of mis ik iets?

    Ook isoleren is natuurlijk sowieso beter

  4. Snader schreef:

    Die dingen maken meestal heel veel lawaai

    • andrew schreef:

      Dat ligt echt aan het type compressor en welke aansturing hier achter zit
      Zelfde geld voor ventilator

  5. keesje schreef:

    Leuk hoe we tegenwoordig electrische verwarming en Airco “Warmtepomp” en als “van het gas af” promoten 😀

    Dikke electriciteits rekening en onze electriciteit komt voor het overgrote deel gewoon uit kolen en gas (en biomassa). Maar voor 90% van de consumeneten voelt het lekker duurzaam. Het word tijd voor voetjes op de grond..

    • andrew Van Leeuwen schreef:

      Check je shit ff voordat je onzin praat !
      We hebben 699 Mw aan kooltjes en 5.12 Gw aan wind gedaan ..
      dat is een kramperig verschil
      Landen als Frankrijk hebben het nog steeds beter met nucleaire energie

      Maar daar is Nederland gelukkig ook weer mee bezig

      Ik was een kind toen er een anti kern energie oorlog was in Nederland
      Diezelfde mensen zijn nu boos dat we geen schone energie hebben 😂

  6. Leon Overweel schreef:

    Op veel plekken in Nederland waar er nog huizen zijn met dit soort kozijnen is er vaak ook een beschermd straatbeeld waardoor je geen airco in het zicht aan de voorkant van je huis mag hangen. Zal hier jammergenoeg waarschijnlijk ook voor geleden.

  7. moet je dit wel willen, volgens mij is er niet veel verschil met een airco