Helikopter plaatst plug & play zonnesysteem SmartFlower

Smartflower Pop

Update: Het zonnepanelensysteem Smartflower is bij sommige klanten zo gewild dat terugverdientijden niet meer uitmaken. Een enthousiaste Oostenrijker liet een Smartflower Pop bezorgen via de lucht.

De Smartflower is ook in Nederland populair. Dat zien we dagelijks in onze eigen statistieken. Soms schieten die opeens nog eens extra omhoog en dat was deze week zeker het geval. Even gecheckt of er nieuws was over de startup uit Oostenrijk. Toen trof ik het filmpje hiernaast: Een klant uit de buurt van Wenen wilde graag een Smartflower in zijn (steil aflopende) achtertuin maar kreeg dat via regulier transport niet voor elkaar.

Het compacte maar toch 700 kilo zware zonnesysteem is daarom met een helikopter ingevlogen. Geen idee wat dit met de terugverdientijd van het systeem doet. Dat is waarschijnlijk ook het punt niet. Installeren van gewone PV-panelen was tenslotte geen probleem geweest. Misschien inspireert het bedrijven met kantoortorens of penthouse-bewoners met een mooi dakterras om ook een Smartflower te plaatsen.

Eerdere berichten over de Smartflower hieronder:


Smartflower vernieuwd en (optioneel) voorzien van accuopslag

De Oostenrijkse startup Smartflower heeft zijn opvallende ‘solar-zonnebloem’ flink opgewaardeerd. De nieuwe versie levert nog meer duurzame elektriciteit en houdt zichzelf schoon en koel.

https://youtu.be/4Kg5RPixpPk

Update 7 juli 2016: De SmartFlower is een zonne-energiesysteem dat kant-en-klaar uit de fabriek rolt. Eenmaal op locatie is verankeren inpluggen voldoende. SmartFlower presenteerde zijn systeem in een liggende variant in 2013 en breide het assortiment later uit met de rechtopstaande SmartFlowerPOP. Inmiddels heeft het bedrijf 1.000 systemen verkocht in twintig Europese landen.

Nu is de automatisch uitklappende en met de zon meedraaiende SmartFlower aan een update toe. In de nieuwe versie zit reiniging en koeling van de zonnecellen ingebakken voor extra opbrengst. Ook is accuopslag binnen het systeem mogelijk en is er een variant die direct dienst doet als laadpaal voor elektrische auto’s. Met de nieuwe SmartFlower maakt de Oostenrijkse startup nu ook de stap naar de Verenigde Staten.

Het oorspronkelijke bericht van 5 november 2013 hieronder:


Nederlandse primeur zonnepanelen-zonnebloem

Komende vrijdag heeft in de Amsterdam Convention Factory de Accenture Innovation Awards plaats. De afgelopen maanden ben ik betrokken geweest bij de organisatie van de Groene Tulp, de award voor de meest duurzame innovatie uit Nederland. Ook in Oostenrijk wordt flink geïnnoveerd; vrijdag hebben we direct voor de ingang de Nederlandse primeur van de SmartFlower, een geheel nieuwe kijk op zonne-energie.

Na een bliksembezoekje in november tijdens de Accenture Innovation Awards 2013 is de Oostenrijkse solarzonnebloem straks permanent te bewonderen bij het stadhuis in Didam en de Hogeschool Saxion in Enschede. De SmartFlower is vanaf nu ook te koop; 11.850 euro voor het apparaat met een vermogen van 3.2 kW. Koopje, maar ik vrees dat wie hem nu direct wil kopen achteraan moet sluiten in een lange, lange rij.

Kant en klare PV-installatie met trackingsysteem

De SmartFlower zag ik voor het eerst in juni, tijdens de InterSolar beurs in München. De constructie is overdonderend groot maar super mooi. Daarbij levert hij op jaarbasis voldoende energie om een gemiddeld huishouden geheel op zonne-energie te laten draaien. Het filmpje hieronder, helaas nog een render, geeft een mooie overview van het concept:

http://youtu.be/gbMHFTiYhJ4

Zonnepaneel volgt de zon en ontvouwt zich als een bloem

Elke ochtend klapt deze ‘zonnebloem’ dus open, gedurende dag richt hij zich steeds op de zon en in de avond vouwt hij zich weer terug in zijn compacte kist – of zelfs onzichtbaar tot onder het maaiveld. Vrij heftige technologie die het mijns inziens uitstekend zal doen als duurzame landmark voor alle bedrijven die groen voor de dag willen komen. Zet een SmartFlower voor je kantoor of festival en je hoeft nooit meer uit te leggen dat je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt.

Zonne-energie, van maatwerk naar serieproduct

De ontwikkelaars uit Oostenrijk denken echter groter. Natuurlijk is de SmartFlower een mooie marketingtool maar dat is slechts het begin. Vanzelfsprekend is de constructie met alle regeltechniek, bewegende delen en strakke behuizing wat duurder dan de gemiddelde PV-dakinstallatie met eenzelfde vermogen maar SmartFlower verwacht met opschaling en doorontwikkeling de kosten danig terug te brengen.

Deze geïntegreerde constructie heeft daarbij een groot voordeel; alle PV-panelen, inverters en naar wens zelfs accu’s vallen binnen dezelfde behuizing. Na aflevering bij de klant moet een installateur alleen nog de elektronische connectie met de meterkast aanleggen. Daarmee vallen vele dure arbeidsuren ter plaatse weg. Op den duur zou je zo op recordtempo hele vlaktes vol kunnen planten met de lucratieve zonnebloemen. Misschien winnen ze het daar, dankzij de modulariteit, ook in onderhoud wel van de QBotix, die via een monorail talloze zonnepanelen strak in het gareel houdt.

Mooi begin, nu opschalen

Voor het zover is gun ik de heren achter deze inspirerende innovatie alle succes met de uitrol van SmartFlower als marketingtool. Volgens de Tesla-strategie zullen ze vermoedelijk met enorm gave premium producten beginnen en het verdiende geld inzetten om het concept vervolgens betaalbaar te maken worden voor de massa. Wanneer u daar als early mover aan bij wilt dragen kunt u zich wenden tot SolarSelect (update juli 2016; bestaat niet meer. Op de site van SmartFlower echter genoeg nieuwe dealers voor Nederland).

Meer info & ImageCredit: http://smartflower.com/


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Ikke schreef:

    40% efficiënter als een statisch model. Oppervlak in de buurt van een vierkante meter of nog minder.
    Veel bewegende onderdelen, veel kans op storingen en hoge kostprijs.
    Een paar vierkante meter vaste panelen zullen goedkoper zijn en meer stroom leveren.

  2. P Slurink schreef:

    Geweldig initiatief!! Zou graag willen weten of wij dit ook kunnen verkopen voor jullie?
    By the way (BTW): onze zonnecarport verdient zichzelf in 10 jaar terug en daarna nog jarenlang plezier en geld verdienen. Nu excl. btw ca € 8.500,00 en € 9.995,00 incl btw (BTW teruggave is mogelijk vooralsnog).
    Succes en wellicht tot horens!

  3. Ivo schreef:

    Er gaat er ook eentje op de Universitet Twente komen, gaaf wel! 🙂
    http://www.utnieuws.nl/nieuws/60749/Duurzame_Smartflower_komt_bij_hoofdingang

  1. 11 jun 2016

    […] rond de verticale as, bijvoorbeeld met drijvende zonnepanelen, of over beiden assen zoals met de SmartFlower. In Nederland is het kosteneffectiever om PV-panelen vast te monteren. Onder een hoek van ±35 […]