Amerikaanse kleine modulaire kerncentrale gaat niet door

NuScale
Opnieuw relevant: 9 november 2023 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 29 november 2022

De Amerikaanse nucleaire startup NuScale en Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) annuleren de bouw van een kerncentrale bestaande uit 6 small modular reactors. Sinds 2014 is zo’n $600 mln in het project gestoken. In 2020 werd bovendien een subsidie van €1,35 mrd toegekend. De moderne kerncentrale van 462 megawatt zou de eerste in zijn soort zijn. Na een herkansing eerder dit jaar zijn stijgende kosten voor de materialen, arbeid en financiering nu alsnog aanleiding om het project stop te zetten. Hieronder eerdere berichten over het Carbon Free Power Project.

Opnieuw relevant: 10 januari 2023 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 29 november 2022

Modulaire kerncentrale niet geannuleerd, wel 59% duurder

Kernreactorontwikkelaar NuScale en Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) zetten de ontwikkeling van een nieuw type kerncentrale, bestaande uit 6 kleine modulaire kernreactoren, door. De partijen zijn overeengekomen dat de elektriciteit uit het project $89 per megawattuur (MWh) mag kosten, 59% meer dan de oorspronkelijke maximale afnameprijs van $56/MWh. Goed te zien dat de beoogde afnemers NuScale de kans geven het innovatieve nucleaire project alsnog tot een succes te maken. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 29 november 2022.

Modulaire kerncentrale op losse schroeven na forse kostenstijging

De geplande bouw van een innovatieve kerncentrale in de Amerikaanse staat Utah valt aanzienlijk duurder uit. Dat geeft de beoogde afnemers van de atoomstroom gelegenheid om het contract met bouwer NuScale op te zeggen.

Carbon Free Power Project

De Amerikaanse startup NuScale ontwikkelt small modular reactors (SMR’s). De beoogde SMR-kerncentrale in Utah is een project van NuScale en een aantal gemeentelijke energiebedrijven.

Vorig jaar is geraamd dat dit Carbon Free Power Project (CFPP) elektriciteit zou leveren voor $58 per megawattuur (€56/MWh). Uit een bijgestelde raming blijkt nu dat de productieprijs eerder $90 tot $100/MWh zal zijn. En dat is nog inclusief een belastingkorting van naar schatting $30/MWh en een projectsubsidie van $1,4 mrd.

Stijgende grondstofprijzen, oplopende rentepercentages en algehele inflatie zijn aangedragen als oorzaak van de prijsschok. Het zal er om spannen of de gemeentelijke energiebedrijven de bouw van de kerncentrale tegen deze kosten nog zien zitten.


De voordelen van SMR’s willen maar niet blijken in de praktijk

Net als voor vrijwel elke industrie tellen schaalvoordelen ook bij kernenergie. Sinds de eerste kernreactoren in de jaren ’50 van de vorige eeuw in bedrijf kwamen, liepen de gemiddelde vermogens van kerncentrales daarom op. Ruwweg sinds de eeuwwisseling bleken deze megaprojecten echter nauwelijks nog te beheersen. De bouw van kernreactoren van 1.000 megawatt (MW) of meer liep zeker in de VS en Europa, maar ook in China en Abu Dhabi volledig uit de planning en budget.

De leercurve moet uiteindelijk wel ergens beginnen

De charme van de compacte en modulaire kernreactoren is dat dure veiligheidssystemen achterweg kunnen blijven omdat de reactoren passief veilig zijn, dat ze bij wijze van spreken op een vrachtwagen te vervoeren zijn en dat ze seriematig in fabrieken te bouwen zijn.

Vooral dat laatste zou helpen om de prijs en planning van nieuwe kerncentrales weer binnen de perken te houden. Als een producent maar genoeg van dezelfde kernreactoren bouwt, zal hij steeds efficiënter en sneller produceren. En dan daalt de stuksprijs. Zo is dat tenslotte ook bij televisies, wasmachines en zonnepanelen gegaan.

Alleen moet de eerste small modular reactor – ondanks zeker 15 jaar enthousiasme – nog steeds gebouwd worden.


Hopen dat SMR’s alsnog hun kans krijgen in Utah

Ook de eerste plannen voor het Carbon Free Power Project zijn alweer bijna 10 jaar oud. Oorspronkelijk omvatte het plan 12 kernreactoren met een vermogen van 50 megawatt (MW) per stuk, en zou het project in 2025 operationeel zijn.

In 2021 is het project teruggeschaald tot 6 reactoren van 77 MW, in gebruik te nemen voor 2030. De in 2021 geraamde $58/MWh was een mooie prijs voor een first of a kind reactor geweest. Waarschijnlijk voldoende betaalbaar voor andere partijen om ook een NuScale-kerncentrale te bestellen, misschien ook in Nederland. En dan komt het vliegwiel op gang.

Hogere startprijs, tragere leercurve

Stel dat er vanaf de 10e NuScale-centrale 20% van de prijs af kan. Dan ben je echt concurrerend met andere duurzame bronnen. En dan draai je al snel nog meer volume. En kan de prijs vermoedelijk nog verder omlaag.

Nu de prijs zonder subsidies echter eerder richting $120/MWh gaat, zullen veel potentiële klanten de kat uit de boom kijken. Daarmee komt het beoogde productievolume niet, of trager tot stand. Het tempo van kostendalingen zal dus ook inkakken. Terwijl er nu niet 20% maar zeker 60% van de prijs af moet om echt concurrerend te zijn.

De prijsschok kan zo dubbel funest zijn voor de nucleaire startup. Hopelijk weet NuScale haar projectpartners te overtuigen het project door te zetten. Voordat een nieuw project opnieuw in zo’n ver gevorderd stadium komt als het Carbon Free Power Project, zijn er weer 10 jaar voorbij. En in die tijd gaat de leercurve bij zonnepanelen, accu’s en elektrolysers wel door.


Bron: Utility Dive, IEEFA, Washington City Utah / Imagecredit: Nuscale


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...