Torrefactie: Mobiele rooster voor snoeiafval
In Twente zal naar verwachting over twee jaar een vrachtwagen rond rijden die ter plaatse groenafval omzet in bio-kool. Het project is een samenwerking van de UT en lokale afvalverwerker Twence.
Mobiele Torrefactie, Biomassa roosteren op locatie
In de mobiele installatie wordt organisch afval bij een temperatuur van ± 260° C geroosterd (getorrificeerd). Door maar een klein beetje zuurstof toe te laten verbrand het materiaal slechts gedeeltelijk, de warmte die vrijkomt wordt direct in het proces gebruikt zodat externe toevoer van energie nauwelijks nodig is.
Zo wordt een zeer diverse stroom organisch afval verwerkt tot een homogene soort houtskool waarin nog zo’n 90% van de oorspronkelijke verbrandingswaarde over is. De bio-kool is een stuk compacter, lichter en dus veel handzamer dan de takken, bladeren, gras, etc. die aan de machine gevoerd worden. Als zodanig is het product in grote hoeveelheden toe te voegen aan de (fossiele) steenkolen voor energiecentrales of (zonder te rotten) voor lange tijd op te slaan.
De bovengenoemde eigenschappen zijn vooral voordelig in het transport. De beweegredenen voor het onderzoek naar een mobiele installatie zijn dan ook goed te raden. Toch lijkt torrefactie een proces dat veel te winnen heeft bij schaalgrootte en continuïteit, het is de vraag of de transportvoordelen opwegen tegen de schaalvoordelen van een grote centrale installatie.
Bron: Technisch Weekblad
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Veel bedrijven die zich de laatste jaren met torrefactie hebben bezig gehouden krijgen juist problemen met de schaal vergrotingen met name met het doordraai tunnel effect. Na 2 jaar voor onderzoek zijn wij dan ook van de traditionele verwerking afgestapt en zullen binnen kort komen met een geheel nieuwe torrefactie lijn, welke beter is aan en in te passen in de behoeften van potentiële torrificeer bedrijven. Om het torrificeer proces te verbeteren zal het volledige procedé welke thans word toegepast veranderd dienen te worden met de nieuw verkregen inzichten. Indien men de essentie van torrificeren ontleed aan de verwerking zal men tot nieuwe inzichten en andere productie methodes komen. In bijna alle systemen die men langs ziet komen wordt van hetzelfde procedé uit gegaan terwijl deze verwerking’s methode de grootste problemen opleveren en de meeste schade aan het product toe brengen. Bij nieuwe ontwikkelingen zal men de tunnel visie ten opzichte van de reguliere productie achter zich moeten laten om een grote sprong voorwaarts te gaan maken. Ook torrefactie zal zich evalueren om in de toekomst een waardige biomassa te gaan worden. Wij verwachten dat de torrefactie een nieuw markt zal worden, vergelijkbaar met de oude metaal handel, zo zullen er straks bedrijfjes komen die in biomassa gaan handelen om door te verkopen of om zelf te gaan verwerken wij noemen ze alvast de bio-boeren voor de toekomst.