Zachter water en besparen op zeep met een waterontharder
Mineralen opgelost in drinkwater kunnen kalkaanslag veroorzaken in leidingen en apparatuur en verhogen het gebruik van zeep. Een waterontharder ontdoet het water dat je huis binnenkomt van de meeste kalk.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met WaterkanBeter.
Hard water, zacht water
Water dat veel mineralen bevat noemen we hard water. Water dat weinig mineralen bevat, heet daarom zacht water. In hard water zit een hoge concentratie mineralen zoals calcium en magnesium.
Waterbedrijven winnen ons drinkwater uit verschillende bronnen. De hardheid verschilt dan ook van gemeente tot gemeente, en soms zelfs van wijk tot wijk. Vrijwel nergens in Nederland is water zo hard dat je bijzondere maatregelen moet nemen. Wegpoetsen van de aanslag, af en toe ontkalken van de waterkoker en bijvullen van het zout in de vaatwasser is genoeg.
Kalkaanslag en zeepverbruik
De oplosbaarheid van de mineralen in het leidingwater daalt als de temperatuur van het water stijgt. Daarom zie je kalkaanslag vooral op je douchekop, in de waterkoker en op andere apparatuur dat in contact komt met warm water.
Wasmiddel, shampoo en andere zepen reageren eerst met het calcium in het water en daarna pas met vuil. Met harder water heb je dus ook meer zeep nodig om kleding of je haren te wassen.
Ontharden van al het water in huis
Wie gaat voor extra gemak, kan kiezen voor een waterontharder. De waterontharder zal het water ontkalken, direct daar waar het je woning binnenkomt. Het zachtere water beperkt vervolgens automatisch het ontstaan van (nieuwe) kalkaanslag. Ook resulteert het direct in een lagere behoefte aan shampoo en zeep in de wasmachine en vaatwasser. De dosering van zeep moet je voor de besparing en duurzaamheidswinst echter wel zelf aanpassen.
Omdat het ontharde water zelf ook weer kalk en magnesium – dat eerder is opgehoopt – kan opnemen, draagt de waterontharder ook bij aan de ontkalking van waterleidingen. Daar is je huis ook nog eens hartstikke blij mee.
Imagecredit: Ivan Radic, via Flickr Creative Commons
- Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes - 02 dec 2024
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
- Meer energiebewust en betere timing met een slimme meter - 21 aug 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.