Polen kiest Amerikaans én Koreaans ontwerp voor 2 kerncentrales
Update 14:00: Polen onderzoekt met het Koreaanse concern KHNP de bouw van een tweede kerncentrale, naast de recent aan Westinghouse gegunde bouw van 3 reactoren. KHNP zou volgens Reuters 4 reactoren van type APR-1400 mogen bouwen, voor een totaal vermogen van 5,6 gigawatt (GW). Samen met de 3 Westinghouse-reactoren komt polen dan tot 9 GW atoomstroom. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 31 oktober 2022 (ochtend).
De Poolse regering gunt de bouw van de eerste Poolse elektriciteitscentrale op kernenergie aan het Amerikaanse Westinghouse. De deal betreft in eerste instantie waarschijnlijk 3 reactoren van het type AP1000.
Westinghouse was in concurrentie met het Franse EDF en het Koreaanse KHNP voor de bouw van 6 tot 9 gigawatt (GW) aan kernreactoren in Polen.
Naar verluid was het Koreaanse bod goedkoper en het Franse aanmerkelijk duurder dan het bod van Westinghouse. Andere factoren dan alleen de prijs zullen de doorslag gegeven hebben bij het Poolse besluit. De bouw van de eerste reactor uit een serie van 3 zal vermoedelijk starten in 2026, waarna deze volgens huidige planning in 2033 in bedrijf komt. Op een later moment zal Polen besluiten over nog eens 3 reactoren, mogelijk van een van de andere aanbieders.
Reactorontwerp beproefd in 2 Chinese kerncentrales
Westinghouse realiseert in Polen reactoren van het type AP1000. In de VS zijn sinds 2009 twee AP1000-reactoren voor de kerncentrale Vogtle in aanbouw. Deze hadden in 2016 en 2017 in bedrijf moeten komen. De verwachting is dat dat in 2023 alsnog gebeurt. De bouw van 2 andere AP1000-reactoren bij de Amerikaanse kerncentrale V. C. Summer is in 2017 geannuleerd, na eveneens forse overschrijding van planning en budget.
In China zijn in 2018 in 4 AP1000-reactoren in bedrijf gekomen bij de kerncentrales Haiyang en Sanmen. Hier bleef de vertraging tijdens de bouw beperkt tot 4 jaar. Daarmee duurde het bouwen in totaal 11 jaar, net zoals nu voorzien in Polen.
Emissievrije kernenergie vervangt na lange aanloop kolenstroom
Al in 1972 waren er plannen voor kernenenergie in Polen. In 1982 begon de bouw van een kerncentrale aan de Poolse noordkust. Na de kernramp bij Tsjernobyl en het uiteenvallen van de Sovjetunie werd dit project in 1990 definitief gestaakt.
Rond 2008 ontstonden nieuwe plannen voor Poolse kernenergie, met het doel om in 2020 een eerste centrale in bedrijf te nemen. In 2011 startte daarop een aanbesteding voor 6 gigawatt aan kernreactoren. Onder meer de eurocrisis en de kernramp bij Fukushima hebben de vaart uit het proces gehaald, maar de Poolse interesse voor atoomstroom verdween niet.
Nu lijkt dus daadwerkelijk een contract voor 3 GW gegund. En dat is mooi, want Polen produceert nog bijna drie kwart van zijn elektriciteit met steen- en bruinkool.
Ook in 2033 zal de eerste kernreactor vermoedelijk nog vooral kolenstroom vervangen. Als Polen uiteindelijk de beoogde 6 gigawatt bouwt – en daarmee 1 op 1 kolencentrales vervangt – scheelt dat een goeie 40 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar.
Bron: Bloomberg, DW, World Nuclear News / Imagecredit: Anastasiia Chepinska, via Unsplash Public Domain
- Twintig klimaat-ontwikkelingen voor de jaren ’20 | 2025 update - 28 jan 2025
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ben benieuwd of de nieuwere generatie kernenergiecentrales ook meer flexibiliteit hebben in levering van elektriciteit zodat kernenergie beter past in een toekomstig energie systeem met meer vraag en aanbod dynamiek. Dit zou natuurlijk ook via waterstof productie en opslag opgevangen kunnen worden maar beter als dit direct bij de aanbod kant kan … Verder blijven het electronen die een kerncentrale produceert en dus lastig en duur om te transporteren en op te slaan. Huidige mix electronen/moleculen is niet voor niets 20/80 wereldwijd …