Duitse bruinkoolmijn eet na een kerk nu ook een windpark op
Op 35 kilometer ten zuidoosten van Roermond bedrijft het Duitse energieconcern RWE de dagbouwmijn Garzweiler en omliggende bruinkoolcentrales. Een bescheiden windpark moet hier nu plaatsmaken voor de uitdijende bruinkoolmijn.
Al voordat het windpark Keyenberg in 2001 gebouwd werd, was beklonken dat het project ooit plaats moest maken voor de dagbouwmijn.
En ook zonder de naderende bruinkoolmijn waren de 8 turbines van inmiddels 21 jaar oud waarschijnlijk in de komende jaren gedemonteerd. Vervangen van zodanig oude turbines is nu eenmaal lucratief. Moderne turbines zijn 4 à 5 keer krachtiger en leveren op dezelfde plek veel meer duurzame energie. Nu het daadwerkelijk zover is, klinkt het echter evengoed tragikomisch: Windturbines die plaatsmaken voor mijnbouw naar de goorste fossiele brandstof denkbaar, in het land van de Energiewende.
Liever kernenergie en windturbines dan aardgas en bruinkool
De groeiende groep criticasters van het Duitse energiebeleid smult natuurlijk van dit nieuws. En terecht. Wat je ook denkt van het besluit om kernenergie uit te faseren, kerncentrales uitschakelen vóórdat je zonder bruinkool kan, is nooit een goed idee.
Nu heel Europa krap bij gas zit, is het te verdedigen dat de bruinkoolcentrales toch weer bijspringen. Lastiger te verdedigen is dat een windpark, hoe klein en oud ook, daar nu voor moet wijken. Ook de 10,4 megawatt die de oude turbines samen leveren bespaart aardgas. Het moet toch mogelijk zijn om de gigantische mijn uit te breiden in een hoekje zonder windturbines?
Enkele jaren geleden sneuvelde ook al een kerk (en het hele dorp daaromheen) om de honger naar bruinkool te stillen, zie video:
Bron: Guardian / Imagecredit: Wim van ’t Einde, via Unsplash Public Domain
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.