Pakt Portugal de primeur voor 1e subsidievrije drijvende windpark?
Na afstemming met de Portugese overheid heeft de Duitse ontwikkelaar BayWa r.e. een vergunning aangevraagd voor de bouw van een drijvend windpark voor de Portugese kust. BayWa ontwikkelt het project zonder subsidie.
Portugal streeft naar minimaal 80% hernieuwbare elektriciteitsproductie in 2026. Daar zal dit project voor de kust bij Viana do Castelo met een geplande ingebruikname in 2028 net niet aan bijdragen.
Ook 2028 is echter ambitieus, voor een drijvend windpark van 30 turbines met in totaal maximaal 600 megawatt (MW) aan geïnstalleerd vermogen. De modernste offshore windturbines in productie komen tot 16 à 17 MW, en dat zijn machines geïnstalleerd op een vaste fundering in de zeebodem. De ontwikkelaar houdt dus rekening met turbines van 20 MW per stuk.
Baywa wil het park realiseren op basis van een afnameovereenkomst, zonder subsidie. “Tijdens het ontwikkelingsproces hebben we hard gewerkt met onze industriële partners en alle belanghebbenden”, zegt Ricardo Rocha, technisch directeur offshore wind bij BayWa. “We kijken ernaar uit om de samenwerking met de Portugese autoriteiten voort te zetten.”
Als Portugal en BayWa het project in 2028 inderdaad operationeel krijgen, gooit het project hoge ogen om het eerste subsidievrije drijvende windpark ter wereld te zijn. Kort daarop komen waarschijnlijk ook bij Schotland de eerste subsidievrije drijvende windprojecten in bedrijf.
Bron: BayWa r.e., Montel, Recharge / Imagecredit: BayWa r.e.
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Zeer verrassend nieuws! Mochten drijvende windparken op zee ooit commercieel haalbaar worden, dan is dat een zegen voor een land als Japan. Dat land moet het nu doen met LNG en waterstof uit Australië. Zonne-energie transporteren met een HVDC kabel, dat is net iets te ver weg (8.000 km).