Paprikachips bakken op windenergie, ook op windstille dagen
Energieconcern Eneco haalt de Lays-chipsfabriek van PepsiCo in Broek op Langedijk deels van het aardgas. Een krachtige elektrische heater neemt de plaats in van een aardgasgestookte frituurboiler van 25 megawatt.
Eneco en PepsiCo plaatsen bij de chipsfabriek twee geïsoleerde containers van de Duitse startup Kraftblock. Deze containers zitten vol met zware staalslakken, een reststroom uit de staalproductie.
De elektrische heater – een soort gigantische föhn – verhit lucht tot 800 graden. Deze hete lucht kan direct de fabriek in om de frituurolie op te warmen. Als de frituur op temperatuur is en elektriciteit is duurzaam en goedkoop dan circuleert Eneco hete lucht door de staalslakken in de Kraftblock-containers. De slakken dienen in dat geval als energieopslag. In een kubieke meter van het restproduct claimt Kraftblock 1,2 megawattuur aan hogetemperatuurwarmte voor langere tijd vast te houden. Een 40ft-zeecontainer zou dus zo’n 80 MWh opslaan.
Als PepsiCo chips wil bakken als het donker en windstil is, is alleen een compressor nodig om koele lucht door de hete staalslakken te jagen en de opgeslagen energie over te brengen naar de frituurolie. Eneco en PepsiCo verwachten de installatie eind 2023 in gebruik te nemen en vanaf dan jaarlijks 8.500 ton (51%) CO2-uitstoot te voorkomen. Als de combinatie van elektrificatie en energieopslag bevalt, laat PepsiCo nog eens 3 Kraftblock-containers plaatsen.
Bron: Eneco, Kraftblock / Imagecredit: Emiliano Vittoriosi, via Unsplash Public Domain
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Dit doet mij denken aan de basaltbatterij in Boekel (https://www.ecoplus-bouw.nl/de-brabantse-basaltbatterij-gaat-ecodorp-boekel-verwarmen-oud/). Zon- en wind-energie worden zo goedkoop (nu al 2 ct/kWh), dat het niet alleen fossiele stroom wegconcurreert (uit aardgas kostte dat tot 2 jaar terug 5 ct/kWh, uit steenkolen 4 ct/kWh), maar ook als warmtebron goedkoper wordt dan aardgas verstoken (dat kostte 2 jaar geleden 10 ct/m3 = 1 ct/Wh, LNG was toen 3 keer zo duur). Wanneer gaat de consument het voordeel van deze innovaties merken?
Ik kwam de suggestie tegen om deze thermische staalslakkenbatterij ook toe te passen bij de lokale (brood- en banket)bakkers. Vooral op zonnige zomerdagen zouden die staalslakken dan kunnen worden opgewarmd. Als ook de eerste uren van de nacht als er een overschot is aan windenergie. Het zou tevens een goedkoper alternatief zijn voor thuis- en buurtlithiumbatterijen.
Staalslakken of basalt, dat komt op het zelfde neer. Wat mij bijstaat, is dat de soortelijke warmte van ijzerhoudend gesteente iets hoger is dan van basalt. Je hebt vrij veel volume nodig, maar de materiaal kosten zijn extreem laag natuurlijk. Dus je komt uit op 1 ct/kWh opslagkosten, schat ik. Om warmte op te slaan, zijn lithium batterijen (ca. 5 à 10 ct/kWh) economisch niet haalbaar tegenover warmte uit LNG (3 ct/kWh, in normale tijden). De tijd van aardgas per pijpleiding uit Rusland (1 ct/kWh) komt nooit meer terug.