Duitse subsidie van €310 mln voor reuzenwarmtepomp BASF

BASF
Opnieuw relevant: 17 oktober 2024 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 25 juli 2022

De Duitse regering heeft een subsidie van €310 mln toegekend aan chemieconcern BASF, voor de bouw van een industriële warmtepomp. De installatie produceert jaarlijks 500.000 ton stoom uit restwarmte en reduceert de CO2-uitstoot van BASF met 100.000 ton per jaar. Daarmee is het volgens BASF de grootste industriële warmtepomp voor stoom ter wereld. Tegelijkertijd is hij flink kleiner dan 2 jaar geleden aangekondigd (zie bericht hieronder). De bouw start begin 2025. In 2027 komt de warmtepomp in bedrijf. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 25 juli 2022.

Reuzenwarmtepomp van 120 MW voor chemieconcern BASF

Het Duitse chemieconcern BASF onderzoekt met de Duitse machinebouwer MAN de bouw van een hogetemperatuur-warmtepomp voor een van haar fabrieken. De installatie krijgt een vermogen van 120 megawatt (MW).

Stoom uit stroom en restwarmte

De installatie zal stoom leveren voor de processen op de BASF-fabriek te Ludwigshafen. Stoom is een belangrijke energiedrager in chemische fabrieken.

BASF heeft in Ludwigshafen 20 miljoen ton stoom per jaar nodig. De helft daarvan wekt het concern nu al op uit restwarmte uit de chemische processen. De warmtepomp van MAN moet 150 ton stoom per uur leveren. Bij volcontinue inzet komt de installatie dan jaarlijks tot 1,3 miljoen ton, 6,5% van de stoombehoefte van de fabriek.

MAN bouwt industriële warmtepompen die efficiënt proceswarmte produceren tot op 150 graden Celsius. Voor elke kilowattuur elektriciteit die deze installaties verbruiken, leveren ze ruwweg 3 kilowattuur aan warmte of stoom.

De warmtepomp in Ludwigshafen zal warmte onttrekken uit koelwater en jaarlijks naar schatting 390.000 ton CO2-uitstoot voorkomen. “Door gebruik te maken van technologieën zoals grote warmtepompen die nu al bestaan ​​en op industriële schaal inzetbaar zijn, komen we dichter bij ons doel van 25% CO2-reductie in 2030.” Zegt Martin Brudermüller, CEO van BASF. “Deze samenwerking kan een voorbeeld zijn voor andere BASF-sites.”


Bron: BASF / Imagecredit: BASF

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ronald Pleij schreef:

    Iets voor dat chemiebedrijf in Rotterdam, dat gister in beeld was bij Nieuwsuur?