Waterinstituut Wetsus zet CO2 uit rookgassen om in elektriciteit

Daar heeft ons kleine Nederland zomaar even een hele mooie wereldprimeur; geen reductie van emissies, geen carbon recycling maar zelfs energie opwekken met het grote boze CO2. Onderzoek aan het Waterkennisinstituut Wetsus te Leeuwarden heeft een methode opgeleverd waarmee het direct mogelijk is om elektrische energie op te wekken uit rookgassen.

Blauw-grijze energie, opgewekt met membranen

Onder leiding van Bert Hamelers is een membraantechnologie ontwikkeld op basis van het Blue Energy principe. Bij Blue Energy wordt energie opgewekt uit het mengen van zout en zoet water. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit te bewerkstelligen maar bij Wetsus hebben ze vooralsnog gekozen voor ‘Reverse Electrodialysis’.

Reverse Electrodialysis werkt met twee verschillende soorten membranen, de een laat positief geladen deeltjes (kationen) door, de andere negatieve deeltjes (anionen). Door deze membranen te stapelen en zoet- en zoutwater via de membranen met elkaar in contact te brengen komt (dankzij osmotische druk) een gecontroleerde ionenstroom opgang. Om de lading weer neutraal te krijgen gaan via een extern circuit elektronen lopen: bruikbare gelijkstroom.

Reverse Electrodialysis met koolstofdioxide

Net als zouten splitst ook CO2 zich, eenmaal opgelost in water, in positieve en negatieve ionen. Door twee verschillende mengsels te maken, een met weinig CO2 en eentje rijk aan CO2, ontstaat eenzelfde zetting als die met zoet en zoutwater.

Dat maakt ook hier Reverse Electrodialysis mogelijk, bedacht Bert Hamelers zich. Rookgassen die vrijkomen bij energiecentrales en in de staalproductie bevatten zoals bekend veel koolstofdioxide en er gaan stemmen op om dit broeikasgas direct bij de bron af te vangen. Vaak geschiedt dit ook nu al met oplossing in een vloeibaar medium, het is dan een kleine moeite om er twee verschillende oplossingen van te maken.

Bijna 1.600 miljard kWh extra uit bestaande energiecentrales en fabrieken

Wereldwijd wordt er voldoende CO2 uitgestoten om (in theorie) 1.570 terawattuur aan energie op te wekken met deze nieuwe technologie. Evenveel als 400x de jaarproductie van de beroemde Hoover Dam in de Verenigde Staten. Een enorme hoeveelheid energie bovenop de normale opwekking van de centrales dus.

Daarbij is er bij het afvangen van CO2 nu ook direct een betere businesscase te bedenken. In deze afvang voorziet deze nieuwe methode overigens zelf niet. Na het mengen via de membranen blijft een ‘brak’ mengsel van koolstofdioxide in water over. Wanneer dit wordt geloosd komt het broeikas alsnog vrij. Al met al maakt het de kolenstokers en andere conventionele energiecentrales dus zeker nog niet duurzaam maar wel een stukje efficiënter. En ook dat is mooie winst!

Van de nieuwe technologie helaas nog geen bewegende beelden, daarom hier nog een keer een simpele demo van Blauwe Energie:

Bron: Leeuwarder Courant
ImageCredit: ljleavell @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. N.A.van.Staveren schreef:

    EMEgreenwater C.V. heeft een technologie beschikbaar die CO2 omzet in CH4 (methaan gas) met behulp biologische chemo synthese een proces wat zich ook afspeelt bij de black smokers in de diepzee,het produceert ook een waardevol bijproduct wat zeer bruikbaar voor de medische sector is voor dat doel zijn we in overleg met een partij in de medische wereld,
    EMEgreenwater C.V. heeft de beschikking over de licenties van een high tech innovatie bedrijf wat zich recent in Leeuwarden heeft gevestigd en wat zich toelegt op de ontwikkeling van totaal nieuwe technologiën langs ongebaande paden.