Betaalbaarheid zonne-energie. Duitsland is er bijna maar nog niet helemaal

Netpariteit, evenveel of minder betalen voor energie van het dak ten opzichte van energie van ‘het net’, is in Nederland voor kleinverbruikers al enige tijd een feit. Dat komt vooral door de gunstige salderingsregels en de wat kromme kwantumkorting op energiebelasting die we in Nederland kennen. In Duitsland zijn ze zover nog niet. Volgens analyse van Deutsche Bank duurt dat echter niet lang meer.

Binnen 18 maanden bedruipt driekwart van de Duitse zonne-energiemarkt zichzelf, zonder subsidie

Dat is althans de voorspelling van de Deutsche Bank, op basis van eigen onderzoek. In Duitsland is het volgens de analisten van de bank mogelijk om voor 8 tot 15 eurocent per kilowattuur zonnestroom op te wekken. Dat komt ook in Duitsland aangenaam dichtbij de prijzen die de Duitsers zelf voor energie betalen.

Hoeveel dat momenteel precies is heb ik niet gevonden. Wel weet ik dat de kilowattuurtarieven bij onze oosterburen relatief hoog liggen, juist ook door de opslag die in Duitsland wordt betaald om de feed-in tariefregelingen te bekostigen. Als die tarieven elkaar nu gaan kruizen dan is het inderdaad hoog tijd de subsidie af te bouwen. Mooi, missie volbracht!

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl
ImageCredit: schu_r @ sxh.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Ivo schreef:

    Kijk, eindelijk volwassen!

  2. Ivo schreef:

    Kijk, eindelijk volwassen!

  1. 12 jun 2016

    […] altijd de voorkeur voor grote zonneparken en grote zonnedaken op boerenschuren. Dankzij vaste feed-in tarieven bouwde Duitsland in sneltreinvaart een grote thuismarkt en een serieuze zonnepanelenindustrie op. […]